Tres germans de Girona, en Joan, en Josep i en Jordi Roca, tenen el millor restaurant del món. Però en aquesta història d’èxit hi ha una persona que és clau: Montserrat Fontané, la seva mare. La dona que els va ensenyar a cuinar i moltes més coses. Aquesta vegada, sóc el convidat de la mare més feliç del món.

La feina i la família. Aquesta és la vida de Montserrat Fontané. Tot junt i tot barrejat, fins al punt que viu al pis de dalt del bar. Per ella i en Josep, el pare de família, tot és el mateix: Can Roca. I només a dos-cents metres del millor restaurant del món.

Al seu bar, hi té a dinar cada dia tot el personal del Celler. La Montserrat els alimenta, els renta la roba i es preocupa per ells. Diu que són els seus “altres fills”. El segon torn és amb en Joan, en Jordi i en Josep, els seus fills de veritat. Abans de rebre clients que fa més d’un any que esperen per dinar al Celler, ells mengen a peu dret a la cuina amb la mare.

Això al migdia, perquè de nit, la Montserrat i jo vam anar a sopar al millor restaurant del món. Havia tastat plats dels seus fills, però mai hi havia menjat tot un menú. Ha estat la seva primera vegada.

Aquest cap de setmana ha estat un viatge en el temps. Hem dinat els plats que la Montserrat cuina des dels anys 60 i hem fet un un sopar del segle XXII. La Montserrat forma part d’una generació de dones nascudes amb la Guerra Civil que no han fet més que treballar i estimar. Donar més que rebre i pensar més en els altres que en elles mateixes. Amor, treball, esforç i humilitat. Aquest és el seu llegat. Això és Can Roca.