El rei de la rumba. Un home estimat i respectat. Un músic que ha venut milions de discos i que ha fet cançons que tots sabem de memòria. Ara, amb 77 anys, continua al peu del canó. He passat dos dies a casa del gitano català més universal, Pere Pubill i Calaf, Peret.


null


M’he trobat un Peret amb la imatge magnètica i el caràcter fort de sempre. Però una mica més fràgil de salut. De totes maneres, he estat molt a gust en companyia d’un home que no té problemes per parlar de tot. Durant dos dies he pogut conèixer les contradiccions d’un món, el gitano, que Peret ha volgut canviar. També m’ha agradat molt sentir l’opinió de les dones de la seva família i saber com ho viuen elles.


null


Bona part del cap de setmana l’hem passat a can Mig Amic, la finca familiar que va comprar fa 40 anys, durant la seva època d’esplendor. Una casa que s’omple de fills, néts i besnéts, les noves generacions de gitanos catalans. I és que per a en Peret, la família és molt important. Potser perquè durant els anys d’èxit va ser molt poc a casa.


null


De tot el que hem parlat aquest cap de setmana, m’ha sorprès descobrir els seus orígens humils. De com va créixer en un lloc que en deien els Corrals, als afores de Mataró. Quin contrast, la seva vida!. De passar gana, a vendre milions de discos. El fenòmen Peret va esclatar de cop i ell durant anys no va donar l’abast. El volia tothom i per tot. Feia concerts, pel.lícules i sempre era a la tele. Aquesta és la història d’un home que ha fet ballar i somriure mig món.


null


***”El convidat”, dilluns a les 22:30, a TV3***