El Convidat
Escrit per: Albert

.
Escrit per: Albert
La meva amfitriona és monja. Però és una monja diferent: no porta hàbit, no viu en un monestir i té un canal de vídeos a internet. Maria Victòria Molins m’ha convidat a passar dos dies a casa seva, en un pis del barri del Raval de Barcelona. He pogut conèixer de prop la feina d’aquesta monja de carrer, que dedica la vida a ajudar els que no tenen res, i a fer visible la marginalitat i el quart món.


null


La Victòria, fa 20 anys, va deixar el convent de la Bonanova on vivia per anar al Raval. Al costat dels marginats, lluny dels seus orígens. Ara li agrada dir que ella no predica. Només estima, escolta i dóna amor. I és que per entendre la marginació, cal posar cara i nom als problemes. Aquesta és la filosofia de la Victòria. La manera que té d’entendre el Quart món.


null


L’agenda de la Victòria sempre és plena. El seu dia a dia és intens. Durant els dos dies que hem compartit, no ha parat. L’he pogut acompanyar a un curs de teatre que fa amb nois que lluiten per deixar de viure al carrer. També a Ítaca, un pis de reinserció que ella va ajudar a crear fa més de 20 anys i que encara visita cada setmana com a voluntària.


null


Però el que m’ha impressionat més, ha estat acompanyar-la a la presó de Quatre Camins a veure un pres que visita setmanalment. Tenir davant algú condemnat per un delicte i no jutjar-lo és molt difícil. Però suposo que és l’única manera de poder fer el que fa la Victòria: acostar-se a aquelles persones de qui els altres ens allunyem.


null


La Victòria m’ha sorprès amb cada cosa que fa. Té 76 anys però l’energia de 20 i totes les hores del dia dedicades als que més ho necessiten. Una dona admirable que fa més coses per als altres que no pas per a ella mateixa.


**"El convidat", dilluns a les 22:30**

.