El Convidat
Escrit per: Albert


.
Escrit per: Albert
Aquesta vegada sóc el convidat d’un home que pensa. Que pensa molt i que pensa molt bé. És la primera vegada que passo dos dies amb un filòsof. De Xavier Rubert de Ventós diuen que és una de les ments més privilegiades del país, i també que és tot un personatge que té una retirada a Woody Allen.


null


Xavier Rubert de Ventós m’ha convidat a Sant Martí d’Empúries, a l’Alt Empordà. Ell va créixer aquí. Encara recorda l’arribada de les sueques els anys 60 i les xerrades del seu pare amb Dalí i Pla. Ara, amb 73 anys, comparteix aquesta casa amb els seus dos fills adolescents, en Fran i la Xita.


null


Aquí hem pogut parlar de tot: del país, de l’amor, de política, de la crisi, dels fills. De com veu el món i de què li ha passat a la vida. És un home de conversa i arguments brillants. Té un aire de savi despistat, una aparença física fràgil, però un pensament molt sòlid. Una manera molt lúcida de veure la vida i una manera molt excèntrica i diferent de viure-la.


null


Xavier Rubert de Ventós ha estat professor a les millors universitats nord-americanes i autor del preàmbul de l’Estatut del 2005. És molt crític amb la política tradicional, potser perquè la va viure des de dins: durant una època, com diputat del PSC al Congrés a l’època de Felipe González. Després, va ser el primer a parlar català al Parlament Europeu. També el primer federalista que va abraçar la idea de la independència.


null


Amb Xavier Rubert de Ventós compartim la passió pel ping-pong. La seva parella oficial de joc sempre ha estat Pasqual Maragall, el seu gran amic de la infantesa. Encara ara, es veuen cada setmana. Aquesta vegada la partida ha estat diferent: el convidat i un pare que s’ho passa bé amb els seus dos fills petits.


null


Em passaria hores escoltant Xavier Rubert de Ventós. Aquests dos dies a l’Empordà he trobat un savi que té les mateixes il·lusions i problemes que tenim tots: els fills, l’amor, el sexe, la política o una partida de ping-pong. M’ha sorprès la seva sinceritat. La d’un filòsof que es fa entendre, perquè es vol entendre a ell mateix.


“El convidat”, dilluns a les 22:30, a TV3”
.