El Convidat
Categoria: General
Escrit per: Albert


.
Categoria: General
Escrit per: Albert

M'ha convidat una dona que ha il•lustrat la infància de moltes generacions de catalans. Els seus ninots de galtes vermelles, les seves auques o els seus murals formen part de l’educació sentimental d’un país. He pogut entrar a dins del món particular de la dibuixant Pilarín Bayés i durant dos dies m’he tornat a sentir com un nen.
Envoltat dels seus 8 néts, aquest ha estat el cap de setmana més infantil de tots. Un cap de setmana de conte, amb l’àvia que a tots ens hauria agradat tenir.

La Pilarín m’ha semblat una dona que no s’ha preocupat mai ni per figurar ni pels diners. Malgrat que ha treballat, i molt, tota la vida, també ha pogut tirar endavant la seva família. Quatre fills i el seu marit, en Joan. Un personatge que m’ha captivat i que fa de contrapunt a una dona molt alegre i de vegades esbojarrada que mai ha exercit de mestressa de casa tradicional.

La Pilarín és una dona que mai ha perdut la vitalitat. Era i és una dona valenta, sincera i ferma amb les seves conviccions. Ja sigui parlant d’ella mateixa com dels altres. Tant si recorda el passat com si analitza el present. M’ha parlat com pinta. Amb tanta imaginació que ella mateixa sembla un personatge sortit dels seus dibuixos.

Mentre era a casa seva, ha hagut de frenar el ritme de feina. La Pilarín normalment dibuixa 13 hores al dia i això explica que hagi il•lustrat més de 700 llibres, i que hagi aconseguit cridar l’atenció de la gent amb una feina tan silenciosa. Aquesta àvia entranyable viu un moment dolç. El 2011 se celebra l’Any Pilarín, s’ha estrenat una exposició antològica de la seva obra i li han donat la Medalla d’Or de Vic. Ara que ha fet 70 anys, és l’hora de recollir els fruits.

Tots ens fem una imatge de les persones. Però després de passar un cap de setmana amb Pilarín Bayés, em costa molt fer-ne un dibuix precís. Tradicional per unes coses, progressista per unes altres. Familiar però independent. Amb ella, no sé mai si he fet un viatge al passat o he descobert una dona amb idees avançades al seu temps.


***”EL CONVIDAT”. Dilluns, a les 22:30h, a TV3***
.

13/09/2011: Instants previs

Categoria: General
Escrit per: Albert
M’agraden molt aquests moments d’instant previ. De nervis i d’il·lusió. De compte enrere. Falten només 6 dies per al retorn d’El Convidat, perquè dilluns a la nit s’estreni la segona temporada del programa. Ja tenim a punt 13 nous caps de setmana, 13 viatges al món més íntim de personatges que m’han obert casa seva. I una vegada més, m’he sentit un privilegiat amb tots i cada un d’ells.

He visitat Miquel Calçada als Estats Units, on viu des de fa uns mesos. També he compartit un cap de setmana amb la monja Teresa Forcades i la resta de germanes de la comunitat del monestir de Sant Benet de Montserrat. He passat dos dies a casa de l’escriptor Quim Monzó, l’home que en 58 anys, no ha tingut mai cap convidat a casa.

He passat un cap de setmana a casa de Xavier Sardà, al Maresme; a casa del músic Gerard Quintana, a Eivissa; a casa de la periodista Pilar Rahola, a Cadaqués; o a casa del pilot Isidre Esteve, a Oliana. També m’han convidat el doctor Santiago Dexeus, l’exfutbolista Carles Rexach, la dibuixant Pilarín Bayès o l’arquitecta Benedetta Tagliabue.

A aquesta llista, s’hi han d’afegir dos amfitrions més encara pendents de gravació. De moment, el primer capítol que s’emetrà és el de dilluns vinent, amb el gran Quim Monzó.

Tinc moltes ganes que ho veieu, que ho puguem compartir. Em farà molta il.lusió que m’acompanyeu en aquests 13 viatges. Us espero dilluns 19 de setembre, a les 22.15h, a TV3.


*** Dilluns, 19, a les 22.15h, "El convidat" ***
.