El Convidat
Categoria: General
Escrit per: Albert


.
Categoria: General
Escrit per: Albert
Era el rei de les nits a la tele i ara passa els dies disfrutant d’una de les seves grans passions: el tren elèctric. Només arribar a casa seva, no em va deixar ni instal.lar i ja volia compartir les seves aficions amb mi. Ja es veia a venir que a casa de Xavier Sardà, no seria un cap de setmana tranquil, que no m’avorriria gens ni mica.

Xavier Sardà va fer durant 15 anys un programa diari de ràdio o de televisió. Ara els seus dies són més tranquils, i la seva vida més calmada. Casa seva al Maresme és com un petit món. Un petit món de joguina. I aquest cap de setmana quasi no n’hem sortit, de casa. Però és que a ell no li cal. A dins té tot el que necessita, tot el que el fa feliç. Una gran casa que serveix de petit refugi per a un home a qui li encanta que el mirin, i que prefereix escandalitzar abans que avorrir.

És una casa aïllada, lluny de tot i amb molt silenci. Tot el contrari que un plató de televisió. Durant aquests dos dies he pogut conèixer bé la seva història personal. D’orígens humils, en Xavier ha tingut una vida professional plena d’èxit, però mala sort en l’àmbit familiar, amb tres morts molt prematures. Potser haver tingut una infantesa difícil fa que ara vulgui recuperar el temps perdut i jugar com el nen que de petit no va poder ser. Un home que s’ha hagut de fer gran abans d’hora, amb un nen a dins que no se’n vol fer del tot, de gran.

Aquest cap setmana m’ha recordat molt als programes de tele que feia Xavier Sardà. Sempre hi passaven moltes coses i hi sortia molta gent. Un dinar amb el Carlos Latre, un vermut amb una comtessa i una calçotada amb tot el clan Sardà, amb una sorpresa esbojarrada que tenien preparada per al convidat.

Xavier Sardà va viure molts anys de nit, però ha descobert que el que li agrada és anar-se’n a dormir d’hora i llevar-se encara més d’hora. Fins i tot els caps de setmana. Per això, aquests dos dies hem tingut molt temps per parlar. Del passat i del futur. De la tele i la família. De la mort i de l’amor. Fins i tot del matrioni, ell que es va casar per primera vegada als 48 anys.

El meu cap de setmana ha acabat tal com va començar: compartint amb en Xavier petits hobbis que ell transforma en les seves grans il.lusions. La qüestió és no parar mai. Igual que el seu tren elèctric, que encara deu voltar pel jardí.


***”EL CONVIDAT”. Dilluns, a les 22:30h, a TV3***
.

13/09/2011: Instants previs

Categoria: General
Escrit per: Albert
M’agraden molt aquests moments d’instant previ. De nervis i d’il·lusió. De compte enrere. Falten només 6 dies per al retorn d’El Convidat, perquè dilluns a la nit s’estreni la segona temporada del programa. Ja tenim a punt 13 nous caps de setmana, 13 viatges al món més íntim de personatges que m’han obert casa seva. I una vegada més, m’he sentit un privilegiat amb tots i cada un d’ells.

He visitat Miquel Calçada als Estats Units, on viu des de fa uns mesos. També he compartit un cap de setmana amb la monja Teresa Forcades i la resta de germanes de la comunitat del monestir de Sant Benet de Montserrat. He passat dos dies a casa de l’escriptor Quim Monzó, l’home que en 58 anys, no ha tingut mai cap convidat a casa.

He passat un cap de setmana a casa de Xavier Sardà, al Maresme; a casa del músic Gerard Quintana, a Eivissa; a casa de la periodista Pilar Rahola, a Cadaqués; o a casa del pilot Isidre Esteve, a Oliana. També m’han convidat el doctor Santiago Dexeus, l’exfutbolista Carles Rexach, la dibuixant Pilarín Bayès o l’arquitecta Benedetta Tagliabue.

A aquesta llista, s’hi han d’afegir dos amfitrions més encara pendents de gravació. De moment, el primer capítol que s’emetrà és el de dilluns vinent, amb el gran Quim Monzó.

Tinc moltes ganes que ho veieu, que ho puguem compartir. Em farà molta il.lusió que m’acompanyeu en aquests 13 viatges. Us espero dilluns 19 de setembre, a les 22.15h, a TV3.


*** Dilluns, 19, a les 22.15h, "El convidat" ***
.