Atenció a l'Audiència El blog de la Defensora de l'Audiència

31/07/2014
Escrit per: Servei d'Atenció a l'Audiència
Ja podeu consultar l’informe d’activitat de la Defensora de l’Audiència de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals corresponent a l’any 2013.

SAA

S’han atès un total de 14.709 trucades telefòniques i 21.366 contactes web amb un temps mitjà de resposta de 9,67 dies.
14/05/2013
Escrit per: Servei d'Atenció a l'Audiència
La Defensora de l’Audiència de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Adelina Castillejo, ha publicat avui l’Informe anual del 2012. Durant l’últim any la Defensora i el Servei d’Atenció a l’Audiència que dirigeix han atès 28.300 comunicats a través del web, amb un temps mitjà de resposta de 18 dies, i han rebut 16.500 trucades telefòniques.

La majoria de les comunicacions rebudes, un 84%, correspon a consultes i comentaris sobre la programació. Les queixes representen un 11% del total de comunicats, i els agraïments, un 2,5%. El percentatge de comunicats adreçats a la Defensora, un 2,3%, indica que els mitjans de la CCMA respecten els principis que motiven les queixes relacionades amb les competències d’aquesta figura, que són la protecció de la infància i la joventut, el dret a la intimitat, l’honor i la imatge de les persones i el respecte dels principis d’igualtat i no discriminació de la ciutadania.


SAA

Els temes que més controvèrsia han generat durant l’últim any han estat el tancament de les emissions via satèl•lit del canal internacional de TV3 i la reordenació de canals que es va fer a l’octubre, que va suposar la fusió del 33 amb el Super3, la supressió del canal 3XL i el pas d’iCatfm a iCat.cat com a emissora exclusivament d’internet. La Marató per la pobresa també va ser objecte de queixes per part d’espectadors que opinaven que no era TV3 qui havia de resoldre aquesta problemàtica, sinó l’administració. D’altra banda, el tractament informatiu del cas d’Ester Quintana i de les protestes davant de la seu central de CaixaBank, conegudes com “caixarolades”, va motivar comunicats d’espectadors i oients que consideraven que s’hi havia donat poca cobertura informativa.

Els programes que han generat més comunicats són “Espai Terra”, els telenotícies i “El matí de Catalunya Ràdio”. També és destacable el volum de comunicats rebuts en referència als portals d’internet, un fet que reflecteix l’interès creixent per aquestes plataformes, sobretot pel que fa a la possibilitat de veure continguts en directe o bé de recuperar programes ja emesos.


11/06/2012
Escrit per: Servei d'Atenció a l'Audiència
La participació de Roser Amills en el programa “La tribu de Catalunya Ràdio” per presentar el seu llibre "Les 1.001 fantasies més eròtiques i salvatges de la història" ha provocat comunicacions de protesta.

L’equip del programa puntualitza: “La periodista Roser Amills va dir que la principal fantasia sexual de les dones és "el joc de la violació", en el sentit de practicar sexe amb una persona desconeguda, i no pas la violació en si mateixa, que Amills ja va deixar clar que és una cosa "horrorosa" i un "delicte". Amills va dir que aquesta era la conclusió a la qual havia arribat després d’escriure el llibre "Les 1.001 fantasies més eròtiques i salvatges de la història" (Cossetània Edicions), i d’haver-ne parlat amb personatges celebres o d’haver-ne analitzat les seves preferències sexuals a través de la documentació. De tota manera, entenem que aquests conceptes recollits en el llibre de Roser Amills poden ser controvertits i qüestionables, i també susceptibles de males interpretacions si no se situen les paraules en el context general de la conversa.”

Violència - Foto : Bloco

Tots els professionals de Catalunya Ràdio treballem seguint les línees que ens marca el Llibre d’estil de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, que en el punt 2.3.5. Violència de gènere i violència domèstica diu: “Per a la CCMA, la violència contra les dones és una violació dels drets humans i un atemptat contra la llibertat i la dignitat de les persones, tant si es tracta de violència física o sexual com psicològica. Els mitjans de la CCMA no reproduïm estereotips i tòpics que contribueixin a frivolitzar, banalitzar o justificar la violència o la discriminació contra les dones, ni en fem espectacle.”

D’altra banda, treballem per acomplir el nostre compromís amb el respecte a les persones com diu el punt 1.2.3.1. Respecte a les persones: “Tractem totes les persones amb el màxim respecte, tant quan participen en la producció de continguts com quan en són receptores.”

No ha estat la intenció del programa “La tribu de Catalunya Ràdio” transmetre conceptes ofensius, i sí mostrar el treball d’una periodista al voltant d’un tema que, com s’ha demostrat, és sensible.

Defensora


08/06/2012
Escrit per: Servei d'Atenció a l'Audiència
A la bústia de la defensora es va rebre el missatges d’una espectadora molt indignada per l’emissió d’una pel•lícula a les 4 de la tarda què, segons el seu criteri, era “violenta, sagnant, cruel i molt inapropiada fins i tot per a majors de 18 anys” i demanant que es tingui més cura a l’hora de seleccionar els continguts que s’emeten en aquest horari.

Després d’estudiar el tema i de parlar amb els departaments implicats, la resposta de la defensora va ser aquesta:

Comtinguts en horari protegit

“Gràcies per contactar amb mi a través del Servei d’Atenció.
Lamento el seu disgust i entenc que la pel•lícula que cita no fos del seu gust
La pel•lícula es va emetre dissabte a la tarda a TV3cat amb la indicació constant en pantalla +13
La llei estableix horari de protecció reforçada als menors i prohibeix l’emissió de continguts qualificats com a majors de 13 anys entre les 08 i les 09 i entre les 17 i les 20 hores de dilluns a divendres i de 09 a 12 hores dissabtes, diumenges i festius.
La resta de l'horari protegit si que es poden emetre aquests continguts per a majors de 13 anys sempre que es conservi la senyalització en pantalla.
Tot i que la programació respecta la legislació entenc que hem de tenir present la seva opinió personal. És per això que trasllado el contingut d’aquest comunicat a la direcció.
Valoro el seu interès per la programació de Televisió de Catalunya”.


D'altra banda cal especificar també que la llei 7/2010 de la comunicació audiovisual, d’abast estatal, marca la normativa que regula la qualificació de les pel•licules i la seva adequació a horaris i edats per ser programades pels canals de televisió, en aquest cas TV3.
Aquesta normativa audiovisual preveu un horari protegit de les 06,00 a 22,00 en què no es permet emetre continguts que poden afectar la integritat dels menors.
Per a més seguretat també es preveuen uns horaris de protecció reforçada, en què s’eviten continguts no recomanables per a menors de 13 anys. Aquests horaris són de dilluns a divendres de 08,00 a 09,00 i de 17,00 a 20,00 i dissabtes, diumenges i festius estatals de 09,00 a 12,00.

Fora d'aquests horaris no hi ha cap altra restricció legal, per la qual cosa és totalment adequat i d'acord a la norma el fet d'emetre continguts +13 els caps de setmana a la tarda, sempre i quan es mantingui la icona que els identifica permanentment en pantalla.

Defensora
05/06/2012
Escrit per: Servei d'Atenció a l'Audiència
Un espectador es queixava a la Defensora d’un determinat anunci que s’emetia per TV3 i que, al seu criteri, era una apologia de l’anorèxia com a símbol de bellesa i afirmava que seria bo que “es prenguessin les mesures oportunes per resoldre aquesta imatge que esta donant la nostra televisió”.
La resposta de la Defensora és també una bona manera de saber i de valorar quins controls passa la publicitat a TV3.

Anorexia - Foto - Janine

La difusió de publicitat de marques comercials que confien en els mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) per fer arribar el seu missatge a la societat està supervisada per "Autocontrol", Asociación para la autoregulación de la comunicación comercial.
Aquesta Associació elabora i aplica els Codis de Conducta Publicitaris i autoritza o impedeix la divulgació d'una campanya després d'estudiar si segueix els codis ètics i el respecte a la legalitat vigent. El Jurat de Publicitat d'Autocontrol realiza l'informe corresponent i si el resultat és positiu i no es vulneren cap dels codis ètics ni legislatius vigents, s'emet. En cas de resultat negatiu demana la suspensió de la campanya.
Televisió de Catalunya només emet la publicitat que ha superat aquest codi i ja ha rebut el "copy advice". I aquest és el cas de la publicitat que ens exposa. Tot i això li comunico que els professionals del Departament Comercial han traslladat la seva reflexió al client que vostè cita en el seu comunicat.
Respecto les seves opinions i li demano que entengui que no podem exercir com a òrgan censor dels anuncis de les diverses empreses que ens trien per donar a conèixer els seus productes: el nostre llibre d'estil delimita de forma clara quan hauriem de refusar un contingut publicitari.
Pot consultar-ho en aquest enllaç
"La CCMA és independent de qualsevol servitud comercial. Les empreses que publiciten els seus productes no condicionen la línia editorial ni els continguts dels nostres mitjans.
Els mitjans de la CCMA observem escrupolosament la legislació referent a l'emissió de publicitat (missatges, formes i durada) i ens reservem el dret de rebutjar aquella que contravingui als nostres principis o que pugui lesionar els nostres interessos"
Defensora

04/06/2012
Escrit per: Servei d'Atenció a l'Audiència
Una queixa que va arribar a la Bústia de la Defensora feria referència a la poca paritat que hi havia entre dones i homes a les tertúlies de Catalunya Ràdio, qualificant-les de vergonyoses i molt masculinitzades i molt lluny de reflectir la realitat social.
La resposta, de molta complexitat i treballada conjuntament amb els programes de la casa, reflecteix que la realitat no sempre és la mateixa que la percepció que es pot tenir amb una mirada no global i també la voluntat d’atendre els suggeriments i les queixes de l’audiència i de traslladar-les als estaments adients.

Estudi 1 de Catalunya Ràdio

He traslladat la seva inquietud i les seves reflexions a la direcció del Grup d’Emissores Catalunya Ràdio i a l’equip d’”El matí de Catalunya Ràdio”, ja que, tot i no tenir poder executiu ni capacitat per decidir sobre l’emissió —com especifica l’Estatut del defensor/a http://www.ccma.cat/serveis/estatutdefensor.pdf—, si que haig de vetllar pel respecte als principis d’igualtat i no discriminació.

Els comentaris que ha enviat a través del Servei d’Atenció a l’Audiència se centren de forma exclusiva en un únic programa, i m’agradaria que valorés també la feina conjunta d’uns altres programes de Catalunya Ràdio en els quals s'integren dones professionals que aporten els seus coneixements:
A “L'oracle” http://www.catradio.cat/programa/933/Loracle dels 60 tertulians que hi participen en un mes, 20 són dones
A “El Cafè de la República” http://www.catradio.cat/programa/694/El-Cafe-de-la-Republica hi ha paritat en els seus 40 tertulians, ja que cada dia hi intervenen una dona i un home.
Al programa “L'ofici de viure” http://www.catradio.cat/programa/1038/Lofici-de-viure hi participen 17 dones i 22 homes

Pel que fa a “El matí de Catalunya Ràdio”, la seva queixa i la seva anàlisi són del nostre interès. La possibilitat de fer canvis a les tertúlies s’analitza quan acaben les temporades i la direcció de l’emissora té en compte totes les valoracions que, com la seva, ens han fet arribar per tal de continuar millorant el servei als qui escolten Catalunya Ràdio i, també, als qui no l’escolten.

La voluntat del conjunt dels professionals de Catalunya Ràdio és ser fidels a la realitat social —el 50% de la població som dones— i ens esforcem a seguir el Llibre d'estil de la CCMA www.ccma.cat/llibredestil, que en el punt 3.2. “Perspectiva de gènere” del Manual d'ús http://www.ccma.cat/llibredestil/manuals-destil/perspectiva-g-nere diu:
"Reflectim de manera equilibrada la diversitat de la societat, formada a parts iguals per dones i homes, i tractem els dos sexes de manera igualitària. En la creació i la difusió de continguts evitem qualsevol forma de discriminació per raó de sexe i adoptem un punt de vista i un llenguatge que incloguin i visibilitzin tant els homes com les dones."
Aquest equilibri es mostra també en les oportunitats d’accés als llocs de treball a les empreses de la CCMA, les possibilitats de promoció i els salaris rebuts, ja que les condicions laborals es marquen per conveni i no distingeixen sexes.
Hi ha professionals dels dos sexes amb responsabilitats i funcions diverses a totes les àrees de les emissores del Grup Catalunya Ràdio. Per exemple la composició de la redacció dels Serveis Informatius és de 81 homes i 97 dones.
El resultat final dels programes és un treball d'equip i no es pot valorar únicament per la veu que hi ha al davant del micròfon.
Per a altres consideracions, ja sap que pot tornar a contactar amb mi a través del Servei d’Atenció
Defensora
31/05/2012
Escrit per: Servei d'Atenció a l'Audiència
Aquests dies de protestes públiques i de crispació social, s’han anat rebent queixes sovintejades que denunciaven el fet que als mitjans públics de la CCMA no es parlava de les protestes contra La Caixa, les conegudes popularment com “Caixarolades” i denunciant manca de rigor i d’imparcialitat. La resposta de la Defensora, coordinada amb els serveis informatius ha estat aquesta:

"Caixarolada" . Foto ACN

Lamento la seva percepció ja que els Serveis Informatius dels canals de ràdio i televisió de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals treballen per oferir informació plural i objectiva tal i com marca el Llibre d'estil que en el punt 1.1.1. sobre els criteris de selecció informativa diu:
"Seleccionem, elaborem i difonem continguts informatius tenint en compte els criteris d’actualitat, globalitat, proximitat, incidència social, valor documental i servei públic. Aquests factors són els que determinen l’interès informatiu d’un fet."
Pel que fa a la seva frase "... no es deixa de fer propaganda de La Caixa..." li recordo que els mitjans públics de la CCMA es financen a través dels pressupostos de la Generalitat i també gràcies a les inversions publicitàries dels clients que -com La Caixa- fan possible l’emissió de la programació.
Pel que fa a les notícies que denuncia que no emetem em permeto adjuntar-li les explicacions de la direcció dels Serveis Informatius de Televisió de Catalunya:
"De les últimes concentracions davant La Caixa, se'n va començar a parlar el dia 15 de maig, que va coincidir amb l'aniversari del moviment dels indignats. En van parlar el dia 15, el dia 16 i també al matí del dia 17. Ho pot comprovar a www.324.cat , buscant totes i cadascuna de les edicions dels "Telenotícies" al cercador de vídeos.
Els "Telenotícies" n'han parlat quan va sorgir la notícia i un cop la mateixa protesta es va anar reproduint dies i dies, sense canvis substancials de dimensió o transcendència, es considera que ja està explicada i es dediquen els equips de rodatge, que no són il•limitats, a cobrir altres informacions que han de permetre fer un retrat prou divers del que passa arreu del país. No hi ha cap temor a cap reacció ni ens coarta que hi hagi tal o qual entitat al darrere. De les participacions preferents, un dels motius pel qual es mobilitzaven davant La Caixa, n'hem parlat en diverses ocasions, el mateix dia 15, per exemple. La primera vegada que vam parlar-ne ja va ser el 2009 per alertar que eren un producte d'alt risc.
A més, s'està preparant un "30 minuts" sobre les participacions preferents que s'emetrà ben aviat.

"Caixarolada" . Foto ACN

Aquí té un resum del que s'ha emès:
- Se'n va parlar el dia 15 de maig al "Telenotícies Comarques", al "Telenotícies Migdia" i al "Telenotícies Vespre". Un dels titulars va ser: "Els "indignats" viuen una jornada de protesta i de commemoració del primer aniversari del 15-M. El punt neuràlgic de la reivindicació és ara a la Diagonal." I la informació va ser aquesta.
- El dia 16 es va anar reproduint la informació de la nit anterior tant a "Els Matins" com al 3/24. Al "Telenotícies Vespre" del mateix dia 16 es va tornar a anar a Diagonal i en van informar amb imatges que es reprodueixen al minut 24 del "Telenotícies":
-L'endemà, dia 17, es va explicar el desallotjament dels que havien acampat a la Diagonal i la informació es va reproduir a "Els Matins" i al 3/24.
De les participacions preferents, n'hem parlat en moltes ocasions. La primera vegada va ser el 2009, quan s'alertava que eren productes de risc. Altres mobilitzacions també han tingut ressò als "Telenotícies". Li passem alguns enllaços:
http://www.324.cat/video/1325469/economia/Les-participacions-preferents-un-producte-polemic
http://www.324.cat/video/3981033/economia/Protesta-per-lestafa-de-les-preferents
http://www.324.cat/video/3867153/economia/Protestes-per-les-participacions-preferents"

Espero que aquestes explicacions l'ajudin a canviar la seva visió dels professionals dels Serveis Informatius que s’esforcen cada dia per mostrar la realitat del país des de totes les perspectives.
Defensora

Pdta : El programa 30 minuts es va emetre el diumenge dia 3 de juny i es pot veure en aquest enllaç.

31/05/2012
Escrit per: Servei d'Atenció a l'Audiència
Un bon nombre de comunicats que s’han rebut al llarg d’aquests dies a la Bústia de la Defensora i del Servei d’atenció feien referència en to de queixa i suggerint, a més, certa mala fe, al fet que no s’emetés el discurs d’Ada Colau, portaveu de la Plataforma dels Afectats per l’Hipoteca, després de rebre el premi Mercè Conesa a la Millor iniciativa solidària de l’any.

Ada Colau

Aquesta ha estat la resposta emesa des del Servei d’Atenció a l’Audiència:

L'acord entre TV3 i El Periódico en relació a la gala de El Català de l'Any contempla únicament la transmissió de la part en que es decideix el guanyador del premi que dona nom a l'esdeveniment. És quan es vota entre els tres finalistes qui és, amb els vots dels lectors de El Periódico i TV3, l'escollit com a català d l'any.
Aprofitant aquesta gala el Periódico concedeix, uns altres premis a institucions i projectes de l’àmbit empresarial, científic i social. Un d'aquets premis va ser el que es va concedir a Ada Colau. En cap moment estava previst transmetre aquesta part de la gala, entre altres coses també, perquè no s'hauria ajustat a la durada que TV3 va programar per l'emissió de l'acte.

Ara bé, el programa "Els Matins de Tv3", al dia següent es va fer ressò en la seva tertúlia del premi i va emetre un resum de la intervenció d'Ada Colau
SAA/Defensora
|

Enllaços patrocinats