Sí, sí, diuen exactament el mateix paraula per paraula, Marine le Pen (la candidata del Front Nacional) i François Fillon, el candidat de la dreta republicana, desbancat ja de la segona volta de diumenge que ve a les presidencials franceses.
Le Pen va fer aquest discurs ahir mateix, Primer de Maig, a Villepinte. Fillon l'havia dit el 16 d'abril al Puy-en-Velay. Els assessors de Marine Le Pen intenten donar la volta a la situació dient que Le Pen fa volgudament l'ullet als antics electors de Fillon per atraure'ls cap a ella. Però, ¿com ha anat aquest plagi? Paul-Marie Couteaux diu que és l'autor d'aquest text. És un sobiranista que ha escrit molts discursos, un home que intenta unir la dreta amb l'extrema dreta. Ell mateix assegura a Twitter, divertit, que aquest fragment s'ha extret de la seva obra "L'Europa vers la guerre" (del 1997) i s'entusiasma amb la idea que tots dos candidats escollissin les seves paraules per expressar la vocació universal de França. És clar que els asessors de François Fillon, ho neguen, i asseguren que l'autor és un antic col·laborador de Couteaux, Jean de Boishue. Tots dos en realitat havien col·laborat al servei d'un altre candidat, un tercer. Ens perdem amb tants candidats.... però sembla cert que a Couteaux el divertia molt fer servir els mateixos textos per candidats diferents a qui assessorava... perquè segons ell, els polítics mai s'escolten els uns als altres.
Quina lliçó en podem treure, de la coincidència o del plagi de Le Pen a Fillon? D'entrada que els discursos no tenen res a veure amb els candidats que els fan. Que en funció de qui els digui, els entenem d'una manera o una altra, perquè ja tenim feta una idea de com són els candidats i sobretot ens agraden o no ens agraden per allò que s'identifica amb com som nosaltres mateixos. Els discursos, doncs, només són globus de colors que pugen enlaire, enlaire, fins que es perden en el cel.