Tot i que deveu haver notat, de la meva presentació, que ja estic tornant de l'aventura carioca, no deixaré d'explicar-vos quatre coses interessants de la Cidade Maravilhosa, mentre espero tornar a traslladar-me i sortir de Catalunya cap al mes d'abril, aquesta vegada cap a Lisboa a muntar-hi una vida. Durant aquest temps voldré explicar-vos quatre coses que he viscut a Rio de Janeiro i que, si teniu l'oportunitat de visitar-la, espero que proveu de fer.

Foto1
La primera recomanació és molt fàcil, però no per això deixa de tenir interès. No sé per què a les guies turístiques només et marquen els típics Pao de Açúcar, Cristo Redentor (Corcovado), Arcos da Lapa, platges d'Ipanema i Copacabana, i es deixen de recomanar-te coses tan mundanes i assequibles com agafar un ònibus (autobús), que a simple vista pot semblar poc important però que aquí a Rio és sens dubte sorprenent. Anem per passos.

Com en moltes ciutats sud-americanes les parades d'autobús no assenyalen els autobusos que hi fan parada, així que hauràs de ser tu el que avisi amb moviments ben espectaculars que ells parin quan s'acosten. Ells pararan, si tens sort, passats uns vint metres de la parada, ja que la seva velocitat habitual, i la qualitat dels sistemes de frenada impediran que ho facin allà on teòricament toca. Superat el primer i divertit entrebanc d'aturar un autobús, hi pujaràs i hauràs de pagar el viatge al cobrador –persona o individu ubicat en un seient elevat a l'esquena del conductor– i serà ell, i només ell qui activarà la palanca que et permetrà passar a la zona dels usuaris. En aquest moment també t'adonaràs que els preus del viatge no són homogenis, sinó que varien segons la “qualitat” de l'autobús, pagant 2,40 o bé 2,70 R$ (reals) depenent de si l'autobús té aire condicionat o no... Com veieu el transport falsament dit públic és un món fantàstic per descobrir a Rio!!

Foto 2
Passats el moment de trobar el bus i pagar pel viatge, començarà allò realment divertit d'agafar un autobús: el frenètic trajecte fins al lloc de destí! Com deia més amunt, la velocitat a la qual viatgen els autobusos en aquesta ciutat és brutal, esquivant cotxes, vianants, motos i bicicletes, i algunes vegades fins i tot fent curses improvisades entre autobusos. Si hi afegim el pèssim estat de la pavimentació dels carrers, la mescla és espectacular. Per això serà molt important que només pujar les escales, i en tot moment fins a baixar a la vostra destinació, us agafeu amb força, i si pot ser amb les dues mans, a les barres, seients i tot allò que trobeu al vostre abast, si no, heu begut oli... Fins i tot mentre estigueu asseguts us haureu d'agafar al seient de davant, estil Dragon Khan, per tal d'evitar trompades amb les frenades i els canvis de direcció. No és una recomanació, és una advertència.

Però si seguiu aquests consells gaudireu de valent com si fóssiu al parc d'atraccions, i us sorprendreu de no xocar amb altres vehicles mentre intenteu veure les vistes de la Cidade Maravilhosa. No cal dir que la velocitat i la qualitat de l'experiència augmenten de forma exponencial si el trajecte el feu passades les 22 h, quan els carrers són més buits de trànsit i els conductors són els autèntics reis de l'asfalt!

Bon viatge!

Víctor Rovira
_______________________________________________________________
Foto 1: sistema de pagament i entrada a l'autobús
Foto 2: detall del sistema d'avís de parada sol·licitada