Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"L'ELDORADO ENFONSAT"


EMISSIÓ: el dilluns 10 de febrer de 2020, a les 23.00, al 33; 30 dies a internet (GEO blocat a Espanya).


Empreses privades, amb gran capacitat tecnològica, van a la cacera de l’immens tresor del fons del mar: més de tres milions d’embarcacions enfonsades al llarg de la història amb la seva càrrega, preciosa en molts casos. La UNESCO i altres institucions consideren que són patrimoni de la humanitat. Els governs no tenen diners per a la recerca i el rescat, però hi ha empreses que sí que en tenen. Països i companyies privades s’enfronten per aquest patrimoni.
Durant mil·lennis, l’or ha estat el metall més il·lustre i cobejat. Del món de la joieria al món de les finances, el preciós metall groc regula la nostra existència. I la demanda global continua augmentant.


null null


No obstant això, els llocs d’extracció estan decreixent, i de la mateixa manera que el “pic d’oli” del 2006, vam arribar al “pic d’or” el 2015, marcant el moment en què la producció global va començar a disminuir com a conseqüència de l’esgotament de les reserves d’or extraibles. Segons els experts, els dipòsits s’esgotaran el 2050.

Davant aquestes mancances previstes i una demanda cada vegada més gran, les grans empreses mineres busquen nous jaciments més profunds, i per tant també més cars.
Tot i això, de vegades sorgeixen dipòsits inesperats. L’arqueologia submarina ha revelat que tres milions de vaixells naufragats abasten el fons oceànic, 3500 dels quals enfonsats amb càrregues de “metalls preciosos” a bord.
A tot el món, centenars de milions d’euros en or, però també en plata, platí i estany, de les antigues colònies de les grans potències marítimes, es poden extreure avui amb facilitat, gràcies als avenços tecnològics de les darreres dècades.

Amb el coneixement d’aquestes riqueses, és fàcil imaginar l’interès de les nacions arreu del món, tot i que moltes de les caixes submergides puguin estar buides.
Però, com es pot recuperar aquest tresor enfonsat? I qui té dret a fer-ho? Qui és el veritable propietari d’aquestes càrregues? El país que exerceix la sobirania de les aigües territorials que acullen el naufragi? el país sota la bandera del qual navegava el vaixell? O, de fet, la humanitat com propugna la UNESCO? Ningú sap exactament ...

Una autèntica aventura per als caçadors de tresors del segle XXI: empreses d’alta tecnologia especialitzades en exploracions subaquàtiques que cuiden poc el patrimoni, la legislació nacional i la protecció dels llocs.
Davant la necessitat urgent d’actuar per no veure com desapareixen els seus tresors, les nacions s’organitzen, i fins i tot consideren aquests naufragis com a nous punts geogràfics estratègics.
Entre batalles diplomàtiques i l’ambició dels grans bucaners, aquest documental d’investigació internacional destapa una nova cursa d'or, en la qual els governs, les institucions internacionals i els agents industrials privats xoquen.

Dirigit per Denis Delestrac & Didier Martiny
.

» Text complet

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL: LA NOSTRA MILLOR AMIGA?"


EMISSIÓ: el dilluns 3 de febrer de 2020, a les 23.00, al 33; 30 dies a internet (GEO blocat a Espanya).


La intel·ligència artificial (AI) està avançant a una velocitat enorme, i això provocarà grans canvis en la vida diària de tots nosaltres. Els efectes de la seva aplicació es notaran en tots els terrenys: permetrà l’arribada de la medicina personalitzada, de la gestió intel·ligent del trànsit, de la conducció automàtica... Però no tots els canvis seran positius, perquè l’anàlisi de quantitats immenses de dades també permetrà el control gairebé absolut de les nostres vides.
La Intel·ligència Artificial (AI), és avui una font d'alegria o de preocupació? Rodat entre França, Suïssa, Irlanda, Finlàndia i la Xina, aquest documental d’investigació explora les múltiples facetes de la intel·ligència artificial. Gràcies a l’aprenentatge automàtic desenvolupat en els darrers anys, Big Data i AI són en primer lloc un enorme mercat ara al centre de molts sectors: medicina, astronomia, transports, banca, assegurances, justícia...


null null


A la vida diària, quins seran els avenços més espectaculars a curt termini de l’assistent de veu de Google? Resposta a Zuric, on el gegant nord-americà ha creat el seu centre de recerca més gran sobre intel·ligència artificial fora dels Estats Units. En el sector del transport, Dublín ha confiat massivament en AI per gestionar el seu trànsit. Els algoritmes permeten anticipar la congestió a partir de les dades prèviament recollides. Però, en medicina, s’obren les perspectives més fascinants. Pioners en la prevenció de malalties gràcies al matrimoni de dades sobre salut i algoritmes d’intel·ligència artificial, els finlandesos creuen ara les dades genètiques i metabòliques dels pacients per crear tractaments reals personalitzats.

A la Xina, d’altra banda, la perspectiva d’un sistema generalitzat de vigilància anomenat “crèdit social” mobilitza els defensors dels drets humans. A partir d’aquest any, cada ciutadà obtindrà una puntuació en funció del seu comportament a Internet i a les xarxes socials. Si es comprova que els amics o contingut compartit no són “conformes”, la qualificació baixarà. I per sota d’una certa qualificació, ni tan sols serà possible agafar el tren ni l’avió.

Dirigit per Alain Orange i Blaise Piguet

.

» Text complet

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"CIUDAD JUÁREZ: LA GUERRA DELS CÀRTELS"


EMISSIÓ: el dilluns 27 de gener de 2020, a les 23.00, al 33; 30 dies a internet (GEO blocat a Espanya).


La sagnant lluita a Ciudad Juárez entre els càrtels de la droga i la ruta de la cocaïna, com mai abans s’havia pogut filmar, entre Mèxic i els Estats Units.
Els últims deu anys, han estat assassinades més de 200.000 persones a Mèxic. La majoria de les víctimes eren dels carrers de Ciudad Juárez, a prop de la frontera amb els Estats Units, on els càrtels rivals de La Línea i de Sinaloa lluiten pel control del mercat de la cocaïna als Estats Units.


null null

Durant uns quants mesos el periodista Alexandre Duval es va infiltrar al càrtel de La Línea per seguir el camí de la cocaïna des de Ciudad Juárez fins a Nova York. Primer la droga travessa la frontera cap a El Paso, Texas, on s’emmagatzema per ser enviada uns quants dies més tard a les grans ciutats dels Estats Units com Nova York, Las Vegas o Los Àngeles.

Per lluitar contra aquests càrtels, les autoritats mexicanes han desplegat més de 250 agents de la policia federal a tota la regió. Al costat dels Estats Units, els guàrdies fronterers patrullen incansablement.

Però no sembla que res canviï. Filmat amb un gran perill, aquest documental arriba fins al cor del comerç de drogues entre Mèxic i els Estats Units.

Dirigit per Alexandre Duval
.

» Text complet

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"LA BATALLA PEL POL NORD"


EMISSIÓ: el dilluns 20 de gener de 2020, a les 23.00, al 33; 30 dies a internet (GEO blocat a Espanya).


Ara que el gel de l’Àrtic es fon a causa del canvi climàtic, a l’estiu es formen vies navegables que permeten als vaixells arribar a matèries primeres que abans eren inaccessibles. La consegüent crisi entre les superpotències per a les mines de níquel i or augmenta la pressió sobre les relacions geopolítiques i té conseqüències importants en la vida dels pobles indígenes de l’Àrtic.


Un reportatge visual dels fotògrafs Kadir van Lohuizen i Yuri Kozyrev.
El fotògraf rus Yuri Kozyrev i el fotògraf holandès Kadir van Lohuizen viatgen a l’Àrtic, cadascun a una regió diferent. Capturaren la seva extraordinària aventura amb càmera de foto i de vídeo i parlen amb la gent que coneixen al llarg del camí.


null null


Van Lohuizen cobreix la part occidental de l’Àrtic. Els habitants nadius de l'Àrtic, els inuit, el porten a la caça de balenes i li expliquen com el desgel accelerat amenaça el seu mitjà de vida. També viatja amb l’exèrcit canadenc i fa una visita a la guàrdia costanera nord-americana de l’Àrtic, que protegeix les rutes d’enviament de nou accés.


null


La presència militar està creixent a mesura que es produeix la lluita de petroli, gas i minerals a l’Àrtic. Les coses es mouen ràpidament: sobretot la part russa de l’Àrtic, que està canviant ràpidament. S'estan construint ports a gran velocitat i els russos estan enllestint una flota sencera de trenca gels, que pot guiar els vaixells de contenidors de la Xina a Noruega en només tres setmanes.

A la vora nord de Rússia, Kozyrev viatja als camps de gas de la companyia russa de gas Gazprom, que són explotats amb la tecnologia més recent, i visita l'Acadèmia Naval, on es formen joves contractats russos. Els nois, alguns d’ells encara petits, aprenen sobre el canvi climàtic i com utilitzar una pistola, mentre canten de les seves futures gestes heroiques.

Mentrestant, hi ha un delicat equilibri entre Gazprom i els nòmades Nenets, que van creuar l'Àrtic rus des de fa segles. Per molt que el gel que es fongui pugui oferir oportunitats econòmiques, també amenaça la vida dels habitants nadius. I també les nostres vides: tot això pot semblar molt lluny del nostre propi pati, però el gel de l’Àrtic funciona com una mena d’aire condicionat per al nostre planeta. No fer res no és una opció.

Dirigit per Kadir van Lohuizen, Yuri Kozyrev i Michiel Hazebroek..

» Text complet

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"CIUTADANS PER PUNTS"


EMISSIÓ: el dilluns 13 de gener de 2020, a les 23.00, al 33; 30 dies a internet (GEO blocat a Espanya).


Des de l'any 2014, el govern de la República Popular de la Xina ha posat en marxa un pla que els permet avaluar “el comportament cívic” dels ciutadans xinesos i saber quin crèdit social mereixen ells i les empreses del país. També de fet, potencialment, un sistema gegantí de control polític i social.


null


Una taula de puntuacions permet als governants valorar l'honestedat, la confiança i el civisme que es mereixen els ciutadans de la Xina, i això pot acabar determinant el destí de cada persona en funció dels seus actes. Però és només una solució contra l'incivisme, el frau i els comportaments deshonestos o amaga el control de les veus crítiques i pretén ofegar la dissidència?


null null

Una sofisticada xarxa de 170 milions de càmeres de seguretat, la més extensa del món, ja vigila de prop la vida de la població xinesa. El govern xinès vol que aquesta xarxa, coneguda amb el nom d'"Ulls penetrants", arribi a tenir els pròxims anys 400 milions de càmeres que permetin el reconeixement facial i amb l'ajuda de la intel·ligència artificial i el big data, pugui controlar tots els moviments i accions de la ciutadania xinesa.

Ja fa quatre anys que la ciutat de Rongcheng va implementar el sistema del crèdit social per lluitar contra les actituds incíviques. En aquest carnet, ajudar els veïns suma punts, i molestar-los, en resta. Els 1.000 punts que cada ciutadà té, d'entrada, es poden perdre o guanyar en funció del bon veïnatge, però també dels valors morals que el partit trasllada a la població. Les conseqüències d'un crèdit social baix poden ser dificultats per trobar feina, l'accés a beques i préstecs per muntar un negoci o problemes per trobar socis. La Xina està construint un sistema en què els ciutadans poden estar en dues llistes: una de fiables, que reben incentius pel seu bon comportament, i una altra d'indignes de confiança, que pateixen sancions i entrebancs per accedir als avantatges que ofereixen les administracions.

Tot i que una bona part de la ciutadania hi veus més avantatges que inconvenients, els que han caigut en una llista negra critiquen un sistema que pot acabar convertint a la Xina en, "Un país, dues classes".

A la iniciativa del govern s'han unit algunes empreses que fan servir el mateix mètode per premiar els seus clients. La xarxa Alipay, que té més de 500 milions d'usuaris, grava cada transacció que fa. Les compres, l'ús del transport públic, els serveis que fan servir, tot, absolutament tot, queda registrat, i s'analitza per donar punts. El "Sesam Crèdit" dona avantatges als més ben puntuats perquè considera que són persones "de fiar" i aquests clients "5 estrelles" tenen privilegis que fan servir per buscar parelles amb puntuacions semblants a través de xarxes com "Baihe.com".
L'experiment d'enginyeria social més gran que mai s'hagi intentat ja està en marxa, i amenaça d'estendre's més enllà de la Xina.

Dirigit per Belinda Wan
.

» Text complet

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"EL BRASIL MÉS ULTRA"


EMISSIÓ: el dilluns 16 de desembre, a les 23.00, al 33; 30 dies a internet (GEO blocat a Espanya).


Com és que un polític com Jair Bolsonaro, que un any abans només aconseguia un 4% d'intenció de vot entre l'electorat brasiler, ha arribat a la presidència del Brasil? Hi ha tres puntals que han fet possible la seva victòria: les esglésies evangèliques, l'exèrcit i els terratinents. Tres poders omnipresents que, des de l'ombra, confabulaven perquè hi hagués un canvi de timó en les polítiques socials que havien implementat els governs de Lula da Silva i Dilma Rousseff.


null


El gener d'aquest any, Jair Bolsonaro va ser nomenat president de la República Federal del Brasil. Va arribar a la presidència d'aquest país després d'unes disputades eleccions amb el seu rival, Fernando Haddad, del Partit dels Treballadors. Bolsonaro va guanyar la segona volta amb més del 55% dels vots i una majoria parlamentària que li permet portar a terme totes les promeses que ha fet durant la campanya electoral.


null null

Jair Bolsonaro és un excapità i el primer militar que accedeix al poder després del cop d'estat que va fer l'exèrcit el 1964 i la dictadura que va imposar fins al 1985.
Els militars i Bolsonaro reivindiquen la dictadura com un període d'estabilitat i bonança econòmica i veuen en el nou president una garantia per l'"ordre i la moral" que diuen que el Brasil ha perdut. L'exèrcit ja s'ha desplegat a les "faveles" de Rio per combatre en una "guerra sorda" que l'any passat va causar 64.000 morts. Els militars, alguns amb rang de ministre i amb un centenar de diputats electes, volen que s'aprovi una llei que permeti que si un agent de l'ordre mata un sospitós no sigui jutjat per això.

"El Brasil per damunt de tot i Déu per damunt de tots" és un principi amb què els militars coincideixen amb les esglésies evangèliques, l'altre pilar que aguanta el nou edifici institucional brasiler. Victòria en Crist, amb 12 milions de fidels i liderada pel pastor Silas Malafaia, és l'església evangèlica més conservadora del país, contrària a l'avortament, als matrimonis homosexuals i a la ideologia de gènere i que, en canvi defensa que a l'escola s'adoctrini a partir de les teories creacionistes.

Finalment, els grans propietaris van impulsar Bolsonaro al poder amb la intenció que s'aprovin lleis que permetin explotar l'Amazònia. El Brasil ha perdut els últims 30 anys, una quarta part de la superfície d'aquest pulmó del planeta i només el 2017 van ser assassinats més de 200 indígenes. Els productors de soja, cafè i de carn de boví volen que es legalitzi la desforestació i que s'acabi amb el moviment dels sense terra, 350.000 persones que ocupen terres abandonades per cultivar-hi i sobreviure a partir de les seves collites. L'oposició, minoritària en un Parlament dominat per l'extrema dreta, tem que s'obri un període fosc, amb vulneració dels drets humans, repressió i que es vulgui reinstaurar la dictadura per la porta del darrere.

Dirigit per François Cardona

.

» Text complet

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"CANVI CLIMÀTIC: L'EMPREMTA HUMANA"


EMISSIÓ: el dilluns 9 de desembre de 2019, a les 23.00, al 33, 30 dies a internet (GEO blocat a Espanya).


Una aproximació a la idea que la intervenció humana sobre el planeta és tan decisiva com ho van ser els grans canvis geològics de la història de la Terra i que pot, fins i tot, ser més irreversible per a la continuïtat de la humanitat que els fenòmens geològics que han anat canviant el planeta.


null


Un grup de geòlegs es va inventar, fa uns anys, una paraula per definir l'era en què més impacte està tenint sobre la Terra i en el clima l'acció de l'home: l'antropocè. Aquesta "època de la humanitat" es caracteritza per ser el període més càlid que ha viscut el planeta des de fa, almenys, 5.000 anys.


null null

Cap a la fi de l'última glaciació, en el període de l'holocè, també es va viure una època càlida força llarga, però després d'aquest període, les temperatures van anar baixant fins a tocar fons a la "petita era glacial", el període fred que va del segle XVII a començaments del XIX. La baixada global va ser d'1,3 graus. Els últims 200 anys, la temperatura del planeta ha augmentat de manera similar i la comunitat científica preveu que l'increment seguirà i pot superar un grau i mig i arribar fins i tot a dos graus d'augment global, i això, apunten, pot canviar el clima d'una manera dràstica i irreversible.

Que l'activitat humana genera efectes massius a nivell mundial és un fet constatat, malgrat els negacionistes climàtics, que atribueixen l'escalfament del planeta a un cicle natural més.
Aquests negacionistes, influents i recolzats ara mateix pels governs d'algunes de les grans potències mundials (els EUA, la Xina, Rússia, el Brasil..) es mostren molt escèptics amb el mètode científic que vol provar el canvi climàtic amb fets objectivament verificables. Volen evitar, o si més no retardar, les accions acordades en les cimeres sobre canvi climàtic, creant dubtes o fent afirmacions que influeixin en l'opinió pública i, de retruc, en els governs que haurien d'implementar els acords.

Durant aquest antropocè hem vist i veurem l'extinció massiva d'espècies provocada per la nostra acció, i l'augment de malalties lligades a la contaminació de l'atmosfera i de les aigües i el sòl. Els efectes d'aquesta pujada de temperatura faran impossible qualsevol tipus de vida en alguns llocs del planeta, per desertització o per inundació, i això ja està provocant el desplaçament de poblacions cap a altres llocs: són els refugiats climàtics.
A la Terra hi vivim, ara mateix, 7.700 milions de persones, i aquesta explosió demogràfica no es preveu que s'aturi, com a mínim a curt i mitjà termini. Els gasos d'efecte hivernacle contribueixen a l'escalfament global, però també augmenten l'acidificació de l'atmosfera pel diòxid de carboni i, com a conseqüència, dels oceans: afecten de manera irreversible moltes espècies marines. Estem exposant la natura a un estrès en el mateix moment que n'augmentem la producció per abastir una població insaciable, i per fer-ho desforestem selves com les del Brasil i Indonèsia, els dos grans pulmons del planeta.

Perquè continuï sent possible la vida dels 9.000 milions de persones que serem d'aquí res, caldrà que, més aviat que tard, canviem radicalment les formes de producció agrícola i ramadera, que optem per una mobilitat diferent, menys contaminant, que deixem de fer servir combustibles fòssils i aprofitem les noves tecnologies que hem creat. En definitiva, que canviem radicalment i per sempre la nostra manera de viure i de consumir. No es tracta de salvar el medi natural com si fos una cosa aliena a nosaltres, perquè nosaltres també som medi natural.

Dirigit per Alexander Oey

.

» Text complet

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"FUGIR PER VIURE"


EMISSIÓ: el dilluns 2 de desembre de 2019, a les 23.00, al 33, 30 dies a internet (GEO blocat a Espanya).


El 5 de gener passat, la Rahaf Mohammed al Qunun, una noia saudita de 18 anys, va fer escala a Bangkok, en un avió procedent de Kuwait i amb destinació a Melbourne.
Però no era una viatgera qualsevol. La Rahaf s'havia escapat de la seva família mentre estaven de vacances i intentava arribar a Austràlia amb un visat de turista, per demanar-hi asil.


null

A l'aeroport, un representant de l'ambaixada saudita la va localitzar i li va prendre el passaport. Les autoritats tailandeses la van allotjar en una habitació d'un hotel al mateix aeroport per retornar-la a Kuwait amb el mateix vol, però ella es va atrinxerar i va convertir l'habitació en un refugi, i des d'allà va enviar missatges a les xarxes demanant auxili.


null null

Activistes pels drets de les dones i periodistes s'assabenten del seu cas, i Sophie McNeill, reportera del programa "Four Corners" del canal australià ABC, decideix volar cap a Bangkok per cobrir aquest cas i l'acompanya a l'habitació fins que hi intervé l'ACNUR.
És allotjada a l'ambaixada d'Austràlia, però davant la lentitud a respondre a la seva sol·licitud d'asil, és el Canadà que li ofereix un visat.

Un cop al Canadà, la Rahaf és presentada com a resident, i en les seves primeres declaracions diu: "La llibertat és el més important que pot tenir una persona."
En els últims anys, ja són més de 80 les dones saudites que han demanat protecció internacional a Austràlia. Però de què s'escapen, aquestes dones?

A l'Aràbia Saudita totes les dones viuen sota la tutela d'un home, ja sigui el pare, el marit o un parent. Necessiten permís per sortir, viatjar, treballar, formar-se i, per descomptat, per casar-se.
Dones com la Rahaf o la Lina Ali Lasloom, que va fugar-se l'any 2017, fugen d'aquest control i dels maltractaments en l'àmbit familiar, però no totes ho aconsegueixen. La Lina va fugir però va ser retinguda a l'aeroport de Manila i uns familiars li van pegar i la van lligar i emmordassar per obligar-la a tornar contra la seva voluntat a l'Aràbia Saudita, on se li ha perdut la pista.

Les dones que no aconsegueixen l'asil i són deportades solen ser internades en un refugi per a dones, en realitat una presó de la qual no tornaran a sortir mai més i on conviuen amb altres dones maltractades o que han desobeït als seus tutors.

A l'Aràbia Saudita una dona no pot presentar una denúncia si no va acompanyada des seu tutor, que pot ser el seu mateix agressor.
Però, tot i això, les dones no callen, denuncien a les xarxes, protesten, desobeeixen la llei i van a la presó, i malgrat els riscos per les seves vides, segueixen fugint per viure.

Dirigit per Sophie Mcneill

.

» Text complet

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts

"TOTS ELS GOVERNS MENTEIXEN"


EMISSIÓ: el dilluns 25 de novembre de 2019, a les 23.00, al 33, 30 dies a internet (GEO blocat a Espanya).


"Si alguna cosa va malament amb el govern, una premsa lliure ho denunciarà i es solucionarà, però si alguna cosa va malament amb la premsa lliure, el país anirà directament als inferns."

Jeremy J. Stone, fill de Izzy.F. Stone


null


Inspirat en els treballs periodístics, durant els anys 60, del periodista Izzy F.Stone, el documental “Tots els governs menteixen” ens mostra la història d’una nova onada de periodistes independents, compromesos amb la investigació, que segueixen els seus passos. Una generació que ja inspira a la propera fornada de periodistes, molts dels quals encara són a la universitat. Es tracta de mantenir viu el llegat de Stone per cercar la veritat i desemmascarar les mentides dels governs i de les grans corporacions.


null null


Els grans conglomerats de mitjans de comunicació, fruit de l’absorció de cadenes de TV, diaris i emissores de ràdio locals i independents per part de les grans empreses mediàtiques, són cada cop més reticents a investigar o criticar les polítiques governamentals, sobretot en matèria de defensa, seguretat i informació. Per portar a terme investigacions independents i de qualitat, molts periodistes es veuen obligats a abandonar aquestes grans corporacions mass media i crear webs d’informació per poder portar aquesta tasca.

En un escenari on les mentides governamentals són cada cop més freqüents i és més intensa la intrusió de l’aparell de l’estat en la vida privada dels ciutadans, les veus de periodistes com Glenn Greenwald, Jeremy Scahill o Amy Goodman són crucials.

Glenn Greenwald va ser el principal periodista que va publicar les revelacions del denunciant de la NSA - l’Agència Nacional de Seguretat dels Estats Units - Edward Snowden. Scahill va escriure “Dirty Wars”, el llibre i la pel·lícula del mateix nom, nominada a l’Oscar, sobre assassinats secrets impulsats per governs dels Estats Units.

Ells i molts altres companys s’inspiren en el periodista rebel i iconoclasta Izzy F.Stone que entre els anys 1953 i 1971 va escriure, editar i publicar un butlletí setmanal de quatre pàgines, farcit de reportatges valents i independents, que repartia ell mateix per les bústies. Un periodista poc conegut però que amb els anys ha esdevingut la principal inspiració de molts periodistes independents actuals.

Amb les aparicions, entre altres, de: Glenn Greenwald, Jeremy Scahill, Amy Goodman, Matt Taibbi, Sharif Abdel-Kouddous, Michael Moore, Noam Chomsky, Ralph Nader, Carl Bernstein i altres.

Dirigit per Alfred Peabody
.

» Text complet

Categoria: Els documentals
Escrit per: 60 minuts
"LA MÀFIA JOVE"


EMISSIÓ: el dilluns 18 de novembre de 2019, a les 23.00, al 33, 30 dies a internet (GEO blocat a Espanya).


La Camorra, la totpoderosa màfia napolitana, és una de les organitzacions criminals més grans del món. Arran de les detencions dels seus principals caps a començaments de segle, la Camorra s'ha hagut de renovar i s'ha rejovenit. Els nous caps de clan són joves adolescents que volen agafar les regnes de la màfia.


null


Aquests "capos" joves són un nou tipus de "padrins" que no passen dels 30 anys i que no respecten cap de les regles i codis de la màfia de sempre. Els joves mafiosos han descavalcat els antics "capos" i han imposat la seva pròpia llei.


null null


A aquesta nova màfia, que omple Itàlia de terror, li ha sortit un enemic a Nàpols. Són "I Falchi" (Els Falcons). Aquesta brigada d'elit de la policia napolitana els persegueix i sovint aconsegueix treure'ls de la circulació durant un temps, però són substituïts per d'altres de més joves. Els agents d'"I Falchi" han d'afrontar una violència mai vista abans, que fins i tot sorprèn els vells camorristes quan surten de les presons després d'haver complert condemnes de fins a vint anys.

Actualment, a Nàpols hi actuen més de cent clans, el triple que quan va començar el segle, i pràcticament tots estan dirigits per aquests joves "capos". Aquesta ciutat es disputa amb Milà la capitalitat de la màfia jove. A la capital del nord hi actua la 'Ndrangheta, la màfia que va néixer a Calàbria i que ha trobat en la segona ciutat del país un lloc ideal on anar de festa, fer ostentació del seu poder i on hi ha bancs de negocis ideals per blanquejar els diners que guanyen amb la importació de gairebé tota la cocaïna que es consumeix a Europa.

Però, a diferència del que passa a Nàpols, on els joves "capos" es maten entre ells i provoquen víctimes entre la població que no tenen res a veure amb la seva guerra, els mafiosos de Milà no hi volen que corri la sang per poder prosperar sense fer soroll.
El reportatge "La màfia jove" visita la presó de Nisida, on una seixantena d'aquests joves mafiosos, menors d'edat, parlen sense embuts de l'admiració que tenen per la barbàrie que es viu als carrers de Nàpols. Aquesta devoció per la violència sense sentit no fa fàcil la seva reinserció. De fet, la reincidència d'aquests menors delinqüents és de més del 80%. De moment, Itàlia no ha trobat cap fórmula per fer front al nou fenomen de la màfia jove.

Dirigit per Raphaël Tresanini i Nicolas Dumond
.

» Text complet

Següent