Avui us descobrim tres veus reconegudes del vi. Si el restaurant Disfrutar és ara el número 1 del món, hi té molt a veure la feina del seu sommelier en cap, Rodrigo Briseño, que ens visita avui. Què dirà de l'excepcional Finca Garbet 2016, l'ampolla de vi que encetarem? Ens l'ha dut Delfí Sanahuja, l'enòleg del Celler Perelada que ha rebut el premi Enòleg de Prestigi en la recent Nit de l'Enologia. Uns guardons que també ens han esquitxat al programa! I és que la nostra col·laboradora Sole García Insua ha rebut el premi al mèrit periodístic amb la seva agència. Escolteu-los a tots tres, perquè val molt la pena.
Bruno Xavier, sommelier i expert en copes Riedel, és el convidat d'aquesta nit. Tastem un escumós en quatre tipus de copa diferents. Com s'expressa en cadascuna? Com cal rentar una copa de vi? Com podem evitar que se'ns trenquin? Consells útils per a demà, revetlla de Sant Joan i nit d'escumosos. Quatre elaboradors ens envien les seves recomanacions, que sentim i comentem amb la periodista Sole Garcia Insua i el sommelier Fredi Bassal, acompanyats de les melodies que ens proposa l'Àlex Torío. Que tingueu una revetlla plena de bombolles!
És el primer cop que fem seure al "Tast vertical" de Catalunya Ràdio en Pitu Roca, un cambrer de vins --li agrada dir-se així-- molt estimat pel sector. Guardonat com a millor sommelier del món el 2022, és un dels tres germans Roca d'El Celler de Can Roca, un dels millors restaurants --també-- del món. Per ajudar en la conversa hi haurà la Trini Gilbert, periodista gastronòmica, Premi Mos com a millor ambaixadora de la gastronomia catalana; la Sole García Insúa, periodista, Premi al Mèrit Periodístic pels enòlegs de Catalunya, i també la Míriam Clotet, sommelier del programa. Un programa d'aquells que no es destapen cada dia.
Ens visita la guardonada sommelier Anna Casabona, una experta del vi amb estudis d'enologia que va decidir que li "agrada més buidar ampolles que omplir-les", cosa que posem en pràctica amb un tast d'escumós. Com sempre, la periodista Sole Garcia Insua ens porta l'actualitat del vi i, amb els sommeliers Miriam Clotet i Fredi Bassal, descobrim què passa -i que hem de fer- quan al restaurant ens obren un vi que no està en condicions. Arrodonim el programa amb el periodista i editor de VadeVi, Salvador Cot, per parlar dels premis Vinari i amb un repte en forma de vi: un tast a cegues. Quedeu-vos fins al final i admireu-vos de tot el que n'endevina la nostra convidada.
Aquest cap de setmana fem el programa des de la Fira del Vi de la Denominació d'Origen Tarragona. Maria Rosa Blanch, presidenta de la DO, i Marta Lafuerza, presidenta de l'Associació de Concessionaris del Mercat, ens expliquen com han unit forces per aquesta fira. Descobrim i tastem els vins guanyadors de la 30a edició del seu concurs. I amb quines propostes gastronòmiques els podem maridar? Ens hi ajuden l'enòloga Noemí Poquet i el paradista Oriol Ribot, entre d'altres. Amb els apunts i la companyia, això sí, del sommelier Fredi Bassal i de la periodista Sole Garcia Insua... No us ho perdeu!
L'Associació Catalana d'Enòlegs està a punt de celebrar els 40 anys, i en parlem amb el seu president, Pere Campos. També ho fem amb el vocal de l'associació Joaquim Bielsa, que ens porta el vi guanyador del Premi Terra Alta Garnatxa Blanca d'enguany: Músic de Carrer 2022. L'altre tast del dia és a cegues. Jordi Grau, propietari de Vins i Licors Grau, ens en porta un de l'Empordà... Quin deu ser? Juguem amb els nostres sommeliers, Fredi Bassal i Míriam Clotet; la periodista Sole García Insua ens parla de l'agenda del món del vi i de moltes altres coses, i l'Àlex Torío ens proposa maridar-ho tot plegat amb música de Sting. Salut!
Aquesta setmana, la nostra ànima s'envola cap al Priorat. A Falset, s'hi fa un original tast per als productors amb biquinis. Sí, biquinis. Ens ho expliquen Joan Gurguí i Andreu Balasch, de La Bikineria. A la vora, a Porrera, hi ha el celler Vall Llach. Amb el seu propietari, Albert Costa, tastem el blanc de la parcel·la Horta Colomer. Quin serà el veredicte? La Maria Francesc visita Gratallops, el celler Clos Pachem. Saludem el millor sommelier d'Espanya, de la mà de la periodista Sole García Insua. Amb el permís, és clar, del nostre sommelier Fredi Bassal i també de Jordi Ayuso, sommelier d'El Petit Celler, on som tots plegats, i que ens resol un misteri: per què una ampolla de màgnum és més cara que dues ampolles normals? Escolteu el programa i ho sabreu.
La Ricofa és una vinya situada a la Conca de Barberà de la varietat macabeu, plantada l'any 1967. Els propietaris l'han estat arrendant, i el gener d'aquest any la van oferir al Nacho Vicente i al Fredi Bassal, col·laborador del programa. Tots dos han vingut a "Tast vertical" per presentar-nos el seu resultat: un màgnum de la primera anyada d'aquest vi artesanal que recupera la tradició de la Ricofa. Quina valoració en farà, la sommelier de guàrdia del programa, Míriam Clotet? Coneixerem també el llibre de l'Àlex Torío, al control de les músiques, que ha aprofitat l'estrena del vi per acompanyar el programa amb unes cançons molt particulars. I, com sempre, la Sole G. Insua ens actualitza l'agenda d'actes del món del vi.
Fa més de deu anys, una desena de cellers de la zona sud de la DO Qualificada Priorat es van unir per formar l'Associació de Cellers de la Conca del Siurana, amb l'objectiu de reivindicar l'especificitat del vi que es produeix en aquest territori, que té unes característiques pròpies que el distingeixen de la resta de la DO. Coincidint amb la Fira del Vi de Falset, els productors d'aquesta entitat organitzen cada any el Tast de les Mines, un tast professional que té lloc al Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat. En parlem amb la coordinadora d'aquesta activitat, Gisela Mira; amb el president de l'Associació de Cellers de la Conca del Siurana, Jordi Alentorn, i amb els sommeliers de guàrdia del programa, Míriam Clotet i Fredi Bassal. A més, la Sole G. Insua destaca alguns altres dels actes principals de la Fira del Vi de Falset. I la Maria Francesc ens explica com va anar la presentació de la col·laboració de Vilarnau amb el Trofeu Comte de Godó.
Ens instal·lem al convent de Sant Salvador d'Horta de Sant Joan, un dels escenaris que aquest cap de setmana acull el festival Primavera DO Terra Alta. Ens hi acompanyen tres representants d'aquesta denominació d'origen: Marc Paladella, membre de la cooperativa Viticultors Bateans; Ramon Roqueta, propietari del celler La Fou, i Jordi Rius, secretari de la DO. Amb ells i amb el Fredi Bassal parlem dels vins que es produeixen a la comarca i de la importància d'unes jornades com aquestes per donar-los a conèixer. I amb la Sole G. Insua repassem el programa d'actes del cap de setmana. També ens visiten David Mora, coordinador del Màster de Turisme Gastronòmic del Basque Culinary Center, i Stefano Tulli, expert en màrqueting, innovació i enoturisme, amb qui conversem sobre el turisme vinculat al vi. I com que estem en plena Setmana de la Llengua, la Maria Prieto, lingüista de Catalunya Ràdio, ens parla del nom Terra Alta i de l'etimologia del seu raïm més característic, la garnatxa.
Hi ha qui es pensa que es fa barrejant vi blanc i vi negre, qui creu que és únicament per a l'estiu i qui el considera una beguda només per a dones. Però el vi rosat també té grans adeptes, que s'han unit per reivindicar-lo en el SomRosats, el primer festival de vins rosats de Catalunya. La seva impulsora és la Sara J. Rubio, que ens visita acompanyada de dos altres amants del rosat: Chus Brion, sommelier i membre de la taula d'experts del festival, i Pol Aluja, enòleg, comunicador i guia del circuit d'aromes del SomRosats, que ens proposa un joc d'endevinar olors. Amb el Fredi Bassal tastem dos rosats completament diferents, i l'estudiant en pràctiques del programa, Maria Francesc, ens explica com va descobrir aquest tipus de vins en una sessió de tast. La Sole G. Insua ens acosta l'actualitat de la setmana del món del vi i estrenem un nou espai, "El passadís", en què dues companyes de la ràdio, la Paula Molés i la Montse Barcon, ens fan propostes gastronòmiques i culturals.
Rubén Bayo fa 20 anys que és al capdavant de Colibri Spirits, una destil·leria que elabora rom, ginebra, vodka i altres licors a Panamà i a Letònia, i que des de fa uns mesos s'ha instal·lat també al barri del Poblenou de Barcelona, on produeixen un gin d'algues. Amb ell descobrim com s'elaboren i com s'han de consumir aquest tipus de begudes, sobre les quals existeix un gran desconeixement. A més, els sommeliers de guàrdia del programa, Míriam Clotet i Fredi Bassal, ens proposen possibles maridatges per a aquests destil·lats, i amb la Sole G. Insua repassem l'actualitat de la setmana del món del vi.
A finals del 2022 va néixer Enoconsens, una iniciativa que es dedica a analitzar les preferències dels consumidors de vi catalans. El coordinador del projecte, Enric Nart, ens proposa convertir-nos en conillets d'Índies d'un dels seus estudis, que pretén descobrir quins vins agraden més als joves. Per la seva banda, la Maria Francesc ens porta una reportatge sobre els premis Time Out Food & Drink 2024, i els sommeliers de guàrdia del programa, Míriam Clotet i Fredi Bassal, proposen maridatges per a quatre plats emblemàtics dels restaurants nominats en aquests guardons. A més, la Sole G. Insua ens actualitza l'agenda d'actes el món del vi.
Reivindiquem el ranci, un vi que tradicionalment havia estat lligat a les grans ocasions, però que amb el temps ha anat quedant oblidat. En parlem amb Miquel Palau, enòleg del celler Abadal, que fa poc ha estat distingit com a millor viticultor del 2024 i que ens porta un vi ranci de més de 40 anys. També ens visita el sommelier Josep Belmonte, que ens deixa tastar el ranci que elabora ell mateix. I ho acompanyem amb els fruits secs de Closca, la marca de la cooperativa Fruits Secs i Olis Garrigues. Ens en parla el seu president, Joan Segura. A més, la Maria Francesc explica com va anar la seva visita a La Música del Vi, l'esdeveniment que organitza Vila Viniteca on es poden tastar grans vins de tot el món. Els sommeliers de guàrdia del programa, Fredi Bassal i Míriam Clotet, ens parlen de quatre vins mítics, i com sempre la Sole G. Insua ens posa al dia de l'actualitat del sector vinícola.
A les portes de la Setmana Santa, i des de la botiga de vins Petit Celler, de Barcelona, us proposem quatre rutes d'enoturisme per diferents zones de Catalunya. Ens visiten Rebeca Ruiz, tècnica de la Ruta del Vi DO Alella-Terra de la Pansa Blanca; Maria Rosa Blanch, presidenta de la DO Tarragona; Jordi Rius, secretari de la DO Terra Alta, i Rafel Pino, director comercial del celler Masroig, en representació de Priorat Enoturisme. Tots ells ens ofereixen obsequis per als oients que vulguin descobrir aquestes rutes i ens porten vins que tastem amb els nostres sommeliers de guàrdia, Fredi Bassal i Míriam Clotet. La Sole G. Insua repassa l'actualitat de la setmana del sector vinícola i l'estudiant en pràctiques del programa, Maria Francesc, s'introdueix en el món del tast.
Una jove sommelier, Marta Cortizas, d'El Celler de Can Roca, es va coronar la setmana passada com a millor sommelier de Catalunya del 2024, després de guanyar el concurs que organitza l'Associació Catalana de Sommeliers. Parlem amb ella i amb la presidenta de l'Associació, Anna Vicens, sobre la seva trajectòria professional i sobre els coneixements que va haver de demostrar per aconseguir el títol. El cap de setmana passat també es va celebrar el concurs de tast per parelles de Vila Viniteca. Maria Francesc va parlar amb alguns dels participants, i els sommeliers de guàrdia del programa, Fredi Bassal i Míriam Clotet, ens presenten els vins que van haver d'endevinar els finalistes. A més, Sole G. Insua ens actualitza l'agenda amb totes les novetats del sector del vi.
Reunim a l'estudi quatre distribuïdors de vins: Joan València, que des de fa 27 anys és al capdavant de Cuvée 3000; Bernat Voraviu, director de vins d'Ithaca Wines; Arthur de Gaulejac, copropietari de Caskadia Wines, i Sergi Montalà, que va fundar Monvins per distribuir els vins del seu propi celler, Estones Vins. Amb ells parlem de com funciona la importació i la distribució dels vins, una feina poc visible però que és imprescindible per fer arribar les ampolles a la taula de casa o del restaurant.
Al desembre l'Incavi va distingir cinc vins nous com a vins de finca qualificada, un reconeixement a l'excel·lència. Al programa d'avui els tastem tots cinc, acompanyats de les persones que els han elaborat. Joan Asens, enòleg d'Orto Vins, porta Les Tallades de Cal Nicolau. Núria Altés, propietària d'Herència Altés, serveix una ampolla de La Serra Blanc. Joaquim Gay de Montellà, director de Torre del Veguer, ens deixa tastar el Raïms de la Immortalitat. Carles Muray, enòleg d'Oller del Mas, obre un Especial Picapoll Negre. I Gerard Escudé, enòleg de Collbaix, ens ofereix una ampolla del Singular blanc. Els sommeliers del programa, Míriam Clotet i Fredi Bassal, analitzen aquests vins tan especials, i Àlex Torío proposa una música per maridar amb cadascun d'ells. A més, parlem amb la directora de l'Incavi, Alba Balcells, sobre la rellevància que tenen per al sector vinícola català aquests vins d'altíssima qualitat. I amb la Sole G. Insua repassem l'agenda de la setmana del món del vi.
Som en època de poda, una feina molt important per al bon rendiment d'una vinya, però que sovint es fa d'una manera que perjudica la salut dels ceps. Roc Gramona, enòleg del celler Gramona i exdirector de l'Acadèmia de Poda que va fundar el seu pare, ens explica en què consisteix la poda de respecte, una tècnica que permet podar els ceps sense malmetre'ls. A més, ens porta un dels vins del seu projecte personal, L'Enclòs de Peralba. També ens visita Mireia Pujol-Busquets, directora adjunta del celler Alta Alella, amb qui tastem un dels seus caves de paratge qualificat. Parlem de les protestes del sector de la pagesia amb la Sole G. Insua i amb la portaveu de Ramaderes de Catalunya, Núria Cabré. I els sommeliers de guàrdia del programa, Míriam Clotet i Fredi Bassal, parlen de la presència del vi a la Bíblia.
Ens instal·lem per un dia a la Barcelona Wine Week, un saló que, durant tres dies, ha reunit 952 cellers de 73 denominacions d'origen catalanes i espanyoles. Ens visita Álvaro Ribalta, l'únic català que ha aconseguit el títol de Master of Wine, un reconeixement que l'acredita com un dels màxims experts mundials del món del vi. L'acompanyen el president de la DO Conca de Barberà, Ricard Sebastià Foraster, i el director general de la DO Penedès, Francesc Olivella. Parlem també amb Nona Rubio sobre la iniciativa que ha impulsat de la mà de la Barcelona Wine Week, l'Hotel Wine Fest. Alba Esteve passeja per la fira per conversar amb expositors i visitants, i amb Sole G. Insua repassem altres esdeveniments destacats de la setmana relacionats amb el món del vi. A més, els sommeliers de guàrdia del programa, Fredi Bassal i Míriam Clotet, ens descobreixen una curiosa escena de la pel·lícula de James Bond "Des de Rússia amb amor" sobre peix i vi negre.
Ens visiten dues dones del vi: la directora del celler Clos Figueras, Anne Cannan, i la sommelier i comunicadora Meritxell Falgueras. Amb elles obrim una ampolla de Clos Figueras i parlem de la trobada de Dones del Vi, que es farà aquest dimecres a Barcelona per reivindicar el talent femení del sector vinícola. S'hi reuniran fins a 45 elaboradores i s'hi podran tastar més de 200 vins diferents. Els sommeliers de guàrdia del programa, Míriam Clotet i Fredi Bassal, analitzen una escena de la sèrie "Better call Saul" en què el protagonisme recau sobre una côte rôtie. I la Sole G. Insua ens porta l'actualitat de la setmana, centrada especialment en la presentació de la segona edició del Primavera DO Terra Alta. Un dels organitzadors, Marc Paladella, ens n'avança alguns detalls.
Què és una màgnum? I una doble màgnum? Ens ho expliquen els nostres sommeliers de guàrdia, Míriam Clotet i Fredi Bassal, a partir d'una seqüència de la sèrie "Berlín" que gira al voltant d'una ampolla de xampany. Ens acompanyen també dos artesans del vi: Imma Soler, de Mas de la Pansa, i Josep Carbó, de Blancher. Els seus cellers han sigut dos dels primers a obtenir el nou distintiu Catalunya Vinyeró, que atorga la DO Catalunya a aquells vins que han estat elaborats pels mateixos pagesos que han cuidat la vinya, que han utilitzat únicament el seu propi raïm i que també n'han assumit la comercialització. Amb ells dos i amb el president de la DO Catalunya, Xavier Pié, parlem del concepte de vinyeró. A més a més, la Sole G. Insua ens posa al dia de totes les novetats del sector vinícola.
Presentem el projecte Raventós Codorníu College, una iniciativa que permet a sommeliers en actiu ampliar els seus coneixements i acreditar-los oficialment davant del Wine & Spirits Education Trust (WSET), l'organisme britànic de referència en aquest sector. Ens visiten el responsable del curs, Ricard Rofes; el formador Fran Guiñazú, i un dels alumnes, el sommelier del restaurant Quirat de Barcelona, Albert Señor Casamitjana. Amb l'Alba Esteve i els nostres sommeliers de capçalera, Míriam Clotet i Fredi Bassal, analitzem un passatge del llibre de Noah Gordon "El celler", i amb la Sole G. Insua ens posem al dia de l'actualitat del món del vi.
Al "Tast vertical" d'aquesta setmana hi ha safareig. Hem llegit el llibre del cosí de la reina Letícia, "Adiós, princesa", perquè parla de vi. Els nostres sommeliers en cap, Fredi Bassal i Míriam Clotet, analitzen si fa bé, el rei Felip, de decantar el Vega Sicilia i si la sorra que es veu que té al celler és adient. Conversem "sota la figuera" amb un celler que ens encanta, Ficaria Vins, que fan vint anys. I la Sole Garcia Insua ens porta totes les novetats de fires, trobades, tastos... Tot el que no ens podem perdre del món del vi.
Els Reis d'Orient també han vingut al "Tast vertical" i ens han portat, no només vins, sinó que també perfums! Coneixem un projecte que ha nascut de la unió d'Almah Parfums i del celler Clos de l'Obac. Són les fragàncies Almah Obac i Almah Kyrie, dos perfums inspirats ens dos dels vins d'aquest celler del Priorat. Ens els presenten els seus creadors, el Guillem Pastrana (Clos de l'Obac) i el Jordi Magrans (Almah Parfums). També tenim amb nosaltres l'Ester Cardús i el Jordi Bort, de Llopart: un celler del Penedès de més de 600 anys d'història familiar en l'elaboració de vins. Ens porten un dels seus escumosos més icònics. Ho comentem amb els nostres sommeliers de confiança, el Fredi Bassal i la Míriam Clotet. I amb la Sole G. Insua repassem com va acabar l'any 2023 pel que fa a l'actualitat del món del vi.
Els convidats d'aquesta setmana ens porten uns vins ideals per acabar l'any. D'una banda, tenim la Natàlia Duran, enòloga del Celler Gerisena, que ve amb el Lluís Masardo, de la Cooperativa Agrícola de Garriguella. Ens porten dos vins: l'escumós G de Gerisena i el vi dolç Essència de Gerisena. També coneixem un projecte molt personal, el del viticultor Joan Arrufí, d'Altavins. Parlem de la seva línia de vins d'autor Vinerel·les, cinc vins que representen el paisatge i els seus matisos a través de les varietats de raïm pròpies de la Terra Alta; amb un disseny de l'ampolla molt especial que els ha fet ser guanyadors del Pentaward d'Or 2023 en la categoria de begudes. A més, els nostres sommeliers de guàrdia, el Fredi Bassal i la Míriam Clotet, ens parlen de maridatges per Cap d'Any, i amb la Sole G. Insua repassem algunes de les notícies més destacades del món del vi d'aquest 2023.
Programa especial del "Tast vertical" per celebrar el Nadal! L'Àlex Torío ens porta algunes cançons nadalenques molt icòniques i les maridem amb el nostre sommelier de guàrdia, el Fredi Bassal. A més, passen pel programa a desitjar-nos bones festes gent del vi que ens expliquen projectes molt solidaris: la Gemma Torelló, el Jordi Utset, el Xavi Ayala, l'Anna Vicens i les nostres col·laboradores Míriam Clotet i Sole G. Insua. Salut i bones festes!
Al programa d'aquesta setmana tastem dos vins del Priorat que no poden faltar a taula aquest Nadal. Ens els porten Sílvia Puig, del celler En Números Vermells, i Iduvina Olmedo, del celler Mas d'en Perí. També coneixem tres joves viticultores de la DO Terra Alta que tenen clar que cal fer arribar el vi a la gent més jove. Són Ivette Alonso, del celler Vins del Tros, ubicat a Vilalba dels Arcs, i les germanes Andrea i Aïda Miró, del celler Jordi Miró, de Corbera d'Ebre. Parlarem de tots aquests projectes amb Fredi Bassal i Míriam Clotet, els nostres sommeliers de confiança, i repassarem tota l'actualitat del món del vi amb Sole G. Insua.
Al programa d'avui ens acompanya Laurent Corrio, del celler Alemany i Corrio, per presentar-nos el seu projecte. Uns vins fets a partir d'uns mapes de sòls propis amb l'objectiu de fer vins de qualitat, clàssics i sostenibles. I tastem el seu últim vi: Cal Ganso. També parlem amb Joan Carles Ibáñez, sommelier i cap de sala del restaurant Lasarte de Barcelona, que ha rebut el premi al millor servei de sala de la Guia Michelin 2024. A més, els nostres sommeliers de guàrdia, Fredi Bassal i Míriam Clotet, ens proposen alguns maridatges. Alba Esteve ens porta la secció "Diuen, diuen, diuen" sobre la varietat del sumoll. I amb Sole G. Insua repassem l'actualitat del món del vi.
Al programa d'aquesta setmana coneixem el present i el futur de dos cellers familiars mítics, no només a Catalunya, sinó a tot el món. Dos Corpinnats que passen de generació en generació: el brut nature III Lustros de Gramona, que ens el presenta Leo Gramona, i el brut nature de llarga criança de Recaredo, del qual ens parla Ton Mata. A més, coneixem una nova "paraulota" del món del vi: "rima". Què vol dir posar els vins en rima? Ho descobrim amb els nostres sommeliers de guàrdia, en Fredi Bassal i la Míriam Clotet. I com sempre, repassem l'actualitat del món del vi amb la Sole G. Insua.