Avui us descobrim tres veus reconegudes del vi. Si el restaurant Disfrutar és ara el número 1 del món, hi té molt a veure la feina del seu sommelier en cap, Rodrigo Briseño, que ens visita avui. Què dirà de l'excepcional Finca Garbet 2016, l'ampolla de vi que encetarem? Ens l'ha dut Delfí Sanahuja, l'enòleg del Celler Perelada que ha rebut el premi Enòleg de Prestigi en la recent Nit de l'Enologia. Uns guardons que també ens han esquitxat al programa! I és que la nostra col·laboradora Sole García Insua ha rebut el premi al mèrit periodístic amb la seva agència. Escolteu-los a tots tres, perquè val molt la pena.
ESCOLTA-HO ARABruno Xavier, sommelier i expert en copes Riedel, és el convidat d'aquesta nit. Tastem un escumós en quatre tipus de copa diferents. Com s'expressa en cadascuna? Com cal rentar una copa de vi? Com podem evitar que se'ns trenquin? Consells útils per a demà, revetlla de Sant Joan i nit d'escumosos. Quatre elaboradors ens envien les seves recomanacions, que sentim i comentem amb la periodista Sole Garcia Insua i el sommelier Fredi Bassal, acompanyats de les melodies que ens proposa l'Àlex Torío. Que tingueu una revetlla plena de bombolles!
És el primer cop que fem seure al "Tast vertical" de Catalunya Ràdio en Pitu Roca, un cambrer de vins --li agrada dir-se així-- molt estimat pel sector. Guardonat com a millor sommelier del món el 2022, és un dels tres germans Roca d'El Celler de Can Roca, un dels millors restaurants --també-- del món. Per ajudar en la conversa hi haurà la Trini Gilbert, periodista gastronòmica, Premi Mos com a millor ambaixadora de la gastronomia catalana; la Sole García Insúa, periodista, Premi al Mèrit Periodístic pels enòlegs de Catalunya, i també la Míriam Clotet, sommelier del programa. Un programa d'aquells que no es destapen cada dia.
Ens visita la guardonada sommelier Anna Casabona, una experta del vi amb estudis d'enologia que va decidir que li "agrada més buidar ampolles que omplir-les", cosa que posem en pràctica amb un tast d'escumós. Com sempre, la periodista Sole Garcia Insua ens porta l'actualitat del vi i, amb els sommeliers Miriam Clotet i Fredi Bassal, descobrim què passa -i que hem de fer- quan al restaurant ens obren un vi que no està en condicions. Arrodonim el programa amb el periodista i editor de VadeVi, Salvador Cot, per parlar dels premis Vinari i amb un repte en forma de vi: un tast a cegues. Quedeu-vos fins al final i admireu-vos de tot el que n'endevina la nostra convidada.
Aquest cap de setmana fem el programa des de la Fira del Vi de la Denominació d'Origen Tarragona. Maria Rosa Blanch, presidenta de la DO, i Marta Lafuerza, presidenta de l'Associació de Concessionaris del Mercat, ens expliquen com han unit forces per aquesta fira. Descobrim i tastem els vins guanyadors de la 30a edició del seu concurs. I amb quines propostes gastronòmiques els podem maridar? Ens hi ajuden l'enòloga Noemí Poquet i el paradista Oriol Ribot, entre d'altres. Amb els apunts i la companyia, això sí, del sommelier Fredi Bassal i de la periodista Sole Garcia Insua... No us ho perdeu!
L'Associació Catalana d'Enòlegs està a punt de celebrar els 40 anys, i en parlem amb el seu president, Pere Campos. També ho fem amb el vocal de l'associació Joaquim Bielsa, que ens porta el vi guanyador del Premi Terra Alta Garnatxa Blanca d'enguany: Músic de Carrer 2022. L'altre tast del dia és a cegues. Jordi Grau, propietari de Vins i Licors Grau, ens en porta un de l'Empordà... Quin deu ser? Juguem amb els nostres sommeliers, Fredi Bassal i Míriam Clotet; la periodista Sole García Insua ens parla de l'agenda del món del vi i de moltes altres coses, i l'Àlex Torío ens proposa maridar-ho tot plegat amb música de Sting. Salut!
Aquesta setmana, la nostra ànima s'envola cap al Priorat. A Falset, s'hi fa un original tast per als productors amb biquinis. Sí, biquinis. Ens ho expliquen Joan Gurguí i Andreu Balasch, de La Bikineria. A la vora, a Porrera, hi ha el celler Vall Llach. Amb el seu propietari, Albert Costa, tastem el blanc de la parcel·la Horta Colomer. Quin serà el veredicte? La Maria Francesc visita Gratallops, el celler Clos Pachem. Saludem el millor sommelier d'Espanya, de la mà de la periodista Sole García Insua. Amb el permís, és clar, del nostre sommelier Fredi Bassal i també de Jordi Ayuso, sommelier d'El Petit Celler, on som tots plegats, i que ens resol un misteri: per què una ampolla de màgnum és més cara que dues ampolles normals? Escolteu el programa i ho sabreu.
La Ricofa és una vinya situada a la Conca de Barberà de la varietat macabeu, plantada l'any 1967. Els propietaris l'han estat arrendant, i el gener d'aquest any la van oferir al Nacho Vicente i al Fredi Bassal, col·laborador del programa. Tots dos han vingut a "Tast vertical" per presentar-nos el seu resultat: un màgnum de la primera anyada d'aquest vi artesanal que recupera la tradició de la Ricofa. Quina valoració en farà, la sommelier de guàrdia del programa, Míriam Clotet? Coneixerem també el llibre de l'Àlex Torío, al control de les músiques, que ha aprofitat l'estrena del vi per acompanyar el programa amb unes cançons molt particulars. I, com sempre, la Sole G. Insua ens actualitza l'agenda d'actes del món del vi.
Fa més de deu anys, una desena de cellers de la zona sud de la DO Qualificada Priorat es van unir per formar l'Associació de Cellers de la Conca del Siurana, amb l'objectiu de reivindicar l'especificitat del vi que es produeix en aquest territori, que té unes característiques pròpies que el distingeixen de la resta de la DO. Coincidint amb la Fira del Vi de Falset, els productors d'aquesta entitat organitzen cada any el Tast de les Mines, un tast professional que té lloc al Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat. En parlem amb la coordinadora d'aquesta activitat, Gisela Mira; amb el president de l'Associació de Cellers de la Conca del Siurana, Jordi Alentorn, i amb els sommeliers de guàrdia del programa, Míriam Clotet i Fredi Bassal. A més, la Sole G. Insua destaca alguns altres dels actes principals de la Fira del Vi de Falset. I la Maria Francesc ens explica com va anar la presentació de la col·laboració de Vilarnau amb el Trofeu Comte de Godó.
Ens instal·lem al convent de Sant Salvador d'Horta de Sant Joan, un dels escenaris que aquest cap de setmana acull el festival Primavera DO Terra Alta. Ens hi acompanyen tres representants d'aquesta denominació d'origen: Marc Paladella, membre de la cooperativa Viticultors Bateans; Ramon Roqueta, propietari del celler La Fou, i Jordi Rius, secretari de la DO. Amb ells i amb el Fredi Bassal parlem dels vins que es produeixen a la comarca i de la importància d'unes jornades com aquestes per donar-los a conèixer. I amb la Sole G. Insua repassem el programa d'actes del cap de setmana. També ens visiten David Mora, coordinador del Màster de Turisme Gastronòmic del Basque Culinary Center, i Stefano Tulli, expert en màrqueting, innovació i enoturisme, amb qui conversem sobre el turisme vinculat al vi. I com que estem en plena Setmana de la Llengua, la Maria Prieto, lingüista de Catalunya Ràdio, ens parla del nom Terra Alta i de l'etimologia del seu raïm més característic, la garnatxa.
Hi ha qui es pensa que es fa barrejant vi blanc i vi negre, qui creu que és únicament per a l'estiu i qui el considera una beguda només per a dones. Però el vi rosat també té grans adeptes, que s'han unit per reivindicar-lo en el SomRosats, el primer festival de vins rosats de Catalunya. La seva impulsora és la Sara J. Rubio, que ens visita acompanyada de dos altres amants del rosat: Chus Brion, sommelier i membre de la taula d'experts del festival, i Pol Aluja, enòleg, comunicador i guia del circuit d'aromes del SomRosats, que ens proposa un joc d'endevinar olors. Amb el Fredi Bassal tastem dos rosats completament diferents, i l'estudiant en pràctiques del programa, Maria Francesc, ens explica com va descobrir aquest tipus de vins en una sessió de tast. La Sole G. Insua ens acosta l'actualitat de la setmana del món del vi i estrenem un nou espai, "El passadís", en què dues companyes de la ràdio, la Paula Molés i la Montse Barcon, ens fan propostes gastronòmiques i culturals.
Rubén Bayo fa 20 anys que és al capdavant de Colibri Spirits, una destil·leria que elabora rom, ginebra, vodka i altres licors a Panamà i a Letònia, i que des de fa uns mesos s'ha instal·lat també al barri del Poblenou de Barcelona, on produeixen un gin d'algues. Amb ell descobrim com s'elaboren i com s'han de consumir aquest tipus de begudes, sobre les quals existeix un gran desconeixement. A més, els sommeliers de guàrdia del programa, Míriam Clotet i Fredi Bassal, ens proposen possibles maridatges per a aquests destil·lats, i amb la Sole G. Insua repassem l'actualitat de la setmana del món del vi.
A finals del 2022 va néixer Enoconsens, una iniciativa que es dedica a analitzar les preferències dels consumidors de vi catalans. El coordinador del projecte, Enric Nart, ens proposa convertir-nos en conillets d'Índies d'un dels seus estudis, que pretén descobrir quins vins agraden més als joves. Per la seva banda, la Maria Francesc ens porta una reportatge sobre els premis Time Out Food & Drink 2024, i els sommeliers de guàrdia del programa, Míriam Clotet i Fredi Bassal, proposen maridatges per a quatre plats emblemàtics dels restaurants nominats en aquests guardons. A més, la Sole G. Insua ens actualitza l'agenda d'actes el món del vi.
Reivindiquem el ranci, un vi que tradicionalment havia estat lligat a les grans ocasions, però que amb el temps ha anat quedant oblidat. En parlem amb Miquel Palau, enòleg del celler Abadal, que fa poc ha estat distingit com a millor viticultor del 2024 i que ens porta un vi ranci de més de 40 anys. També ens visita el sommelier Josep Belmonte, que ens deixa tastar el ranci que elabora ell mateix. I ho acompanyem amb els fruits secs de Closca, la marca de la cooperativa Fruits Secs i Olis Garrigues. Ens en parla el seu president, Joan Segura. A més, la Maria Francesc explica com va anar la seva visita a La Música del Vi, l'esdeveniment que organitza Vila Viniteca on es poden tastar grans vins de tot el món. Els sommeliers de guàrdia del programa, Fredi Bassal i Míriam Clotet, ens parlen de quatre vins mítics, i com sempre la Sole G. Insua ens posa al dia de l'actualitat del sector vinícola.
A les portes de la Setmana Santa, i des de la botiga de vins Petit Celler, de Barcelona, us proposem quatre rutes d'enoturisme per diferents zones de Catalunya. Ens visiten Rebeca Ruiz, tècnica de la Ruta del Vi DO Alella-Terra de la Pansa Blanca; Maria Rosa Blanch, presidenta de la DO Tarragona; Jordi Rius, secretari de la DO Terra Alta, i Rafel Pino, director comercial del celler Masroig, en representació de Priorat Enoturisme. Tots ells ens ofereixen obsequis per als oients que vulguin descobrir aquestes rutes i ens porten vins que tastem amb els nostres sommeliers de guàrdia, Fredi Bassal i Míriam Clotet. La Sole G. Insua repassa l'actualitat de la setmana del sector vinícola i l'estudiant en pràctiques del programa, Maria Francesc, s'introdueix en el món del tast.
Una jove sommelier, Marta Cortizas, d'El Celler de Can Roca, es va coronar la setmana passada com a millor sommelier de Catalunya del 2024, després de guanyar el concurs que organitza l'Associació Catalana de Sommeliers. Parlem amb ella i amb la presidenta de l'Associació, Anna Vicens, sobre la seva trajectòria professional i sobre els coneixements que va haver de demostrar per aconseguir el títol. El cap de setmana passat també es va celebrar el concurs de tast per parelles de Vila Viniteca. Maria Francesc va parlar amb alguns dels participants, i els sommeliers de guàrdia del programa, Fredi Bassal i Míriam Clotet, ens presenten els vins que van haver d'endevinar els finalistes. A més, Sole G. Insua ens actualitza l'agenda amb totes les novetats del sector del vi.
Reunim a l'estudi quatre distribuïdors de vins: Joan València, que des de fa 27 anys és al capdavant de Cuvée 3000; Bernat Voraviu, director de vins d'Ithaca Wines; Arthur de Gaulejac, copropietari de Caskadia Wines, i Sergi Montalà, que va fundar Monvins per distribuir els vins del seu propi celler, Estones Vins. Amb ells parlem de com funciona la importació i la distribució dels vins, una feina poc visible però que és imprescindible per fer arribar les ampolles a la taula de casa o del restaurant.