05/06/2009: Final de trajecte

Categoria: General
Escrit per: Irene
Dinant un "fish and chips" a Howth.
Sha acabat la volta per Europa. Han estat molts pasos en pocs dies per ha valgut molt la pena. Primer, per veure que encara hi ha diferncies entre els europeus. Que el carcter de la gent canvia de nord a sud, genricament parlant, que hi ha costums i menjars diferents, encara que la globalitzaci ho vulgui harmonitzar tot, per que, segurament, som ms iguals del que ens pensem, noms cal mirar fora dEuropa per veure-ho. Molta gent, per, t una certa por que es dilueixi la identitat prpia i prefereixen associar la Uni Europea amb leuro i amb la lliure circulaci de persones i prou.

Uns ens sentim ms europeus que daltres, per en pocs llocs hem trobat gent que no volia ni sentir parlar daquest adjectiu. Noms al Regne Unit hi ha una oposici manifesta. Molta gent ens ha dit no minteressen les eleccions europees, per tot seguit han afegit que anirien a votar. s obvi que sha de millorar la gesti de la informaci per part de les institucions, per crec que la gent s sap bastant qu vol que es decideixi a Europa i qu no.

La crisi i la immigraci han estat els temes ms candents a la majoria de pasos i Irlanda i Malta en sn, respectivament, els principals exemples. Als pasos nrdics mha sobtat que algunes persones no sabien identificar quins eren els principals problemes de la gent. Senyal que no en tenen, pensava. En altres llocs eren evidents, els problemes, com a Malta amb les carreteres o a Porto amb els edificis.

Tamb he vist diferncies amb la campanya electoral. Desprs del periple, penso que a Catalunya i Espanya sest fent a lamericana i s ms incisiva que als llocs que hem visitat, almenys aparentment, pel que es veu al carrer i a la televisi.

A lhora de fer balan, momple de satisfacci el que mha dit una companya de feina, que s que a partir del blog sha mirat amb uns altres ulls les eleccions europees. Qu ms es pot demanar! Espero que per a ms dun hagi estat aix. I no puc tancar sense donar a les grcies a tothom que ha passat en algun moment per aqu, al suport de la redacci del 3cat24.cat i a la meva scia europea, la Maria Alba Gilabert, gran companya de viatge!

Fins aviat!

Irene
Categoria: General
Escrit per: Irene
Mauro Gallo.
Des del 19 de maig hem recorregut ms de 14.000 quilmetres -ep, sense comptar els que hem fet a peu!-, hem trepitjat 11 pasos, hem agafat 10 vols -lonz s els que ens torna a Girona- i hem conversat amb moltes persones, jo diria que al voltant dun centenar. Durant aquesta volta europea hem viscut situacions i hem conegut gent que fins ara no han sortit al blog, per que segur que recordarem.

Comeno per en Mif, un etop que viu a Malta, refugiat poltic. Impressionant, escoltar la seva histria personal, digna dun captol a part. Tamb vam topar amb en Mauro, segurament el conductor de tramvia ms simptic de Mil, capa de trucar a la dona (catalana) dun amic seu per dir-li que t dues catalanes al comboi i que li recordi si va estar a Cambrils o b a Castelldefels.

Un altre conductor, en aquest cas dun taxi, lAlfredo, ens va demostrar a Porto que la seva vocaci era ser cantant. Esclar que cantar mentre hi ha problemes de trnsit no sempre ajuda a relaxar-se.Cap a Estocolm a 50 per hora.
El nostre maldecap principal ha estat assegurar-nos la connexi a internet, vital tant perqu la Maria Alba Gilabert pogus passar crniques a Catalunya Rdio com perqu jo actualitzs el blog. I no sempre ha estat fcil. On vam patir ms va a ser a Sucia, la tarda abans de marxar cap a Riga. rem a lhotel de just davant de laeroport que, malgrat dir-se Connect, no feia honor al nom i es va quedar sense xarxa. Sort que sempre ens quedar el roaming, encara que sigui a preus desorbitats.

A Estocolm, per cert, vam comprovar que en hora punta sha danar a 50 quilmetres per hora per entrar a la ciutat. I s un dir, perqu tant de bo hagussim pogut anar a 50! Ah, el fenomen Stieg Larsson all va ms avanat i, tot i situar-se entre els ms venuts, ja no s el nmero 1.

Casament irlands.
A Irlanda ens vam trobar enmig dun casament i un comiat de solter, i lalarma antiincendis de lhotel ens va despertar a primera hora del mat, per era un error i no va fer falta sortir al carrer en pijama.

Tamb vam tastar el coddle, un brou consistent per refer-se en un dia de fred. No era el nostre cas, perqu lanticicl ens ha acompanyat gaireb cada dia i noms hem notat el fred, com qui diu, a Irlanda del Nord i Anglaterra.

En Frank toca per nosaltres.
No vam tenir temps de fer una sauna finesa a Tampere, per ens vam treure lespina a Bratislava, ciutat on han descobert la sopa dall. Bonssima! A Riga vam descobrir als cartells una candidata que raholejava -encara que sigui amb el look anterior de la tertuliana ms coneguda dEls matins a TV3. I a Frankfurt ens va costar trobar-hi alemanys, increble per cert.

Al Regne Unit vam gaudir duna vetllada genial amb en Frank, un pianista que va tocar durant molts anys per a her Majesty, la reina Isabel II. Com que durant tot el periple ens han acompanyat causalment les canons de Paul McCartney, li vam demanar que ens en dediqus una de molt adequada per aquesta volta per Europa: Here, There and Everywhere.Espero que us hagi agradat.

Irene
------------
Foto 1: En Mauro, un conductor de tramvia de Mil.
Foto 2: Embs per entrar a Estocolm.
Foto 3: Un casament a Newry, a Irlanda del Nord.
Foto 4: En Frank toca per nosaltres. (Autora: Maria Alba Gilabert)

05/06/2009: Salutacions en angls

Categoria: Regne Unit
Escrit per: Irene
No podem oblidar l'angls en la ruta lingstica que hem fet per Europa. La salutaci en aquesta llengua l'hem encarregada a la Heather i en Brian, dos companys de feina molt simptics que tamb ens han parlat d'Europa i de poltica.Aquest "Hola, em dic... Salutacions a www.3cat24.cat" ha sonat en aquest blog en malts, galic, suec, let, finlands, alemany, itali, polons, portugus i angls. Totes sn, per cert, llenges oficials a la Uni Europea, cosa que no es pot dir del catal.

Irene
Categoria: Regne Unit
Escrit per: Irene
En Brian creu que tothom hauria fet com els diputats.
Una de les preguntes que em faig al Regne Unit s si lescndol per les dietes dels diputats britnics ha influt dalguna manera en la mentalitat de lelectorat. Potser s perqu estem en territori conservador a Bishops Stortford-, per sembla que tothom ho assumeix com una cosa que passava, se sospitava, ara sha confirmat i s prcticament inevitable.

En Brian, treballador del sector immobiliari, constata que tothom es queixa, per segur que si haguessin estat all haurien fet el mateix. Forma part del sistema, no?.

La Heather retreu a Gordon Brown falta de legitimitat.
La seva companya de feina, la Heather, considera que hi ha un altre element a tenir en compte, ara que el primer ministre, Gordon Brown, est contra les cordes. Ning de nosaltres lha votat, no sha sotms a les urnes, i a molta gent no els agrada ni ell ni les poltiques que desenvolupa.

Un altre Brian, ms jove, no ha descartat canviar el vot a les locals per no pas a les europees arran de lescndol, perqu tots els partits defensaran els interessos britnics. I la Margaret, anglesa, tamb proeuropea i gens molesta per la presncia dimmigrants a Bishops Stortford, assegura que el seu vot no ha canviat. s veritat que s horrible aix de les despeses, per crec que hem de votar per un dels dos partits grans, el Laborista o el Conservador, perqu els altres no et porten enlloc No s, crec que he de triar com hauria triat en altres circumstncies. I aix, de fet, passa a tot arreu.

En Brian no ha canviat el vot per l'escndol de les dietes.
I afegeix, en relaci amb el sentiment proeuropeu, que el Regne Unit i la Uni Europea es necessiten. Abans rem un imperi i rem autosuficients, ara no, amb la UE ens necessitem lun a laltra. Crec que a Anglaterra sempre hi ha hagut resistncia cap a Europa a causa de la histria, i segurament tamb pel fet que som una illa, no som pobres i hi tenim ms a perdre, explica.

Tamb en Peter, holands illusionat perqu ha votat per primera vegada en territori britnic, defensa la Uni. En el futur la UE cada vegada ser ms important, hi haur ms coses que regular, i tamb per la Constituci Europea, encara que molta gent no hi est interessada.

Per cert, aqu la gent que hi ha a les meses electorals es presenten voluntriament a la feina i cobren un sou per fer-la. I els collegis tamb obren ms hores, de les 7 del mat a les 10 del vespre. Fent un cop dull a les candidatures, a banda dels partits ms grans, nhi veiem tres que volen desmarcar-se de la UE. Sn el Partit Nacionalista Britnic, el Partit per a la Independncia del Regne Unit i la formaci El Regne Unit Primer.

Irene
------------
Foto 1: En Brian creu que tothom hauria fet el mateix que els diputats britnics.
Foto 2: La Heather recorda que Gordon Brown no sha sotms a les urnes.
Foto 3: Un altre Brian, davant el collegi electoral on ha votat.
Categoria: Regne Unit
Escrit per: Irene
Collegi electoral angls.
Larribada al Regne Unit, lltima parada daquesta volta per Europa, no podia ser ms fructfera mediticament parlant. Un vol de Ryanair ple fins a la bandera ens va deixar a Stansted a la mitjanit, i quan ens hem llevat ja era jornada electoral. Els mitjans de comunicaci daqu, per, tenen ms feina a parlar de les conspiracions contra Gordon Brown i lescndol per les despeses dels diputats que no pas a informar dels comicis europeus i locals, amb el perms de lestat de salut de Susan Boyle.

Hem fet parada a Bishops Stortford, una ciutat petita o un poble gran, segons com es miri, situada molt a prop de laeroport. T 35.000 habitants, dels quals gaireb uns 28.000 poden votar. Pocs nhem vist, per, que exercissin aquest dret. De fet moltes persones ni tan sols sabien indicar-nos on hi havia algun collegi electoral. Els cartells de propaganda tamb sn cars de veure.

Finalment hem trobat la polling station en una esglsia i hem comprovat que no hi havia gaire activitat. En Michael, un home gran, ha vingut a votar, per noms per les locals. Crec que haurem de sortir de la UE, no t res a veure amb nosaltres. Ha tret tot el poder que tenia el nostre Parlament, ning de fora ens hauria de dir qu hem de fer amb el nostre pas, afirma. Per si en quedava algun dubte, proclama que tampoc vol leuro perqu ja t la lliura: Aix s com ha crescut aquest pas i aix s com ha de continuar. No som estrangers ni europeus, som anglesos.

En Dave rebutja la immigraci de l'est d'Europa.
De la mateixa opini s en Dave, un taxista molt simptic que no va a votar i que rebutja leuro, fins al punt dafirmar que, si mai ladopta el Regne Unit, em vendr la casa i me nanir a les illes Maurici, don s el seu sogre. No conec ning que vulgui formar part de la UE. Jo tampoc ho vull. Som una illa, sempre ho hem estat i no us necessitem, ens diu.

En Dave, que t 42 anys i pren com a referent la gesti de Margaret Thatcher, desconfia dels poltics actuals. El que haurien de fer s tancar la frontera i fer fora daqu tota la gent dels pasos de lEuropa de lEst i els musulmans, assegura. Ell vincula aquesta immigraci amb lincrement de la delinqncia i la diferencia de la portuguesa i lespanyola, dels quals no en t cap queixa perqu vnen a treballar. De la resta, per, considera que sn una plaga, perqu un cop en deixes entrar un, vnen a centenars.

A Bishops Stortford un 12% de la poblaci s immigrada, el mateix percentatge que de gent jubilada. Predominen sobretot les persones dorigen portugus i polons. Estem en territori conservador, on va nixer el colonitzador Cecil Rhodes i al set districte on s millor viure, segons un concurs del Channel 4. Per damunt de tot, per, s territori euroescptic.

Irene
------------
Foto 1: Collegi electoral en una esglsia de Bishops Stortford
Foto 2: En Dave, un taxista poc amic de la immigraci de lest dEuropa
Anterior       
Publicitat