Sí, s’acaba l’any i nosaltres no volem escapar de la tendència habitual dels mitjans de comunicació en aquestes dates. Aquí teniu, en conseqüència, la nostra selecció d’allò més destacat de 2007 en el sector d’internet i les noves tecnologies. Senyores, senyors, és el nostre top 10. Aquí, la primera part. Aquí, la segona.

10. Els nous sistemes operatius Windows Vista i Leopard. Microsoft i Apple renoven els “motors” de (gairebé tots) els ordinadors personals del món. La inversió ha estat multimilionària. De fet, a can Gates qualificaven el producte com el més important que havien posat a la venda des del Windows 95. I a la marca de la pometa, Steve Jobs assegurava que Leopard marcaria un abans i un després en el sector. Ja s’han sentit veus, però, que critiquen durament els dos productes, acusant-los d’inestables i d’estar carregats d’aplicacions que no necessiten per a res i que només fan que alentir les màquines. Ignorar? Reintentar? Sortir?
9. Google, un nou Microsoft?. El buscador, enfortit pel seu múscul financer –la seva cotització a borsa està pels núvols- ha engegat diverses operacions d’alçada. L’adquisició del gegant de la publicitat a internet DoubleClick ha estat la més recent. I no és només d’alçada per la magnitud de les xifres que es posen sobre la taula, sinó per l’amenaça de monopoli que significaria una eventual unió d’aquests dos pretendents: el que domina les recerques amb el que domina els anuncis. Google és com l'all: és a totes les salses. I les especulacions sobre el seu futur són la notícia de l’any en el sector de l’e-economia. Fins i tot nombrosos analistes (el mateix The Economist entre ells) ja comparen la comanyia de Mountain View amb Microsoft. "Don’t be evil?"

8. iCat FM. Ens disculpareu l’autocita, però no podem passar per alt el flamant Premi Nacional d’Internet d’enguany. El projecte iCat FM ha estat el més destacat de la xarxa més nostrada, demostrant que des d’aquest petit racó del món també es poden dur a terme projectes innovadors. Repensar l’antiga Catalunya Cultura no era una feina fàcil, i adaptar-la a internet, menys. L’emissió sincronitzada, el podcàsting, la possibilitat d’entrar fàcilment a l’arxiu de programes i fins i tot de comprar la música que sona han fet d’iCat FM un lloc de referència en la World Wide Web.

7. El projecte Microsoft Surface (imatge de la dreta). S’endú el premi a aplicació més espectacular de l’any. La taula-ordinador tàctil de l’empresa de Bill Gates remet directament a les escenes de la pel·lícula “Minority report”, on Tom Cruise feia anar amb les mans l’ordinador de la Policia. Si l’arribarem a veure a les nostres cases és ja una incògnita, però que Microsoft va donar la campanada, això és segur.

6. YouTube. El seu cas és semblant al de Flickr (del que parlem al proper lliurament). No és una novetat, però sí que ha estat l’any de la consolidació definitiva de la seva proposta. Les televisions d’arreu del món s’afanyen a obrir-ne canals, i els programadors comproven, sorpresos, com hi ha programes que es veuen majoritàriament per aquesta via i no per la més tradicional hertziana. "Muchachada Nuí" (La 2) n’és l’exemple paradigmàtic. El format flash –la proposta de YouTube- és, ara per ara, la referència de consum ràpid de vídeo a la xarxa. I el seu èxit ha provocat que molts llocs web seguissin el seu camí.