El passat dia 26, Apple va llançar el seu nou sistema operatiu. Es tracta de la versió 10.5 del Mac OS X, més coneguda pel seu nom comercial, Leopard. I si bé hi trobem millores importants -una aplicació de còpia de seguretat automàtica i transparent de totes les dades, incorporació de múltiples escriptoris virtuals, possibilitat de tenir instal·lat un sistema operatiu Windows i arrancar alternativament l'ordinador amb un o altre sistema...-, també hi ha hagut temps per detectar alguns problemes de certa rellevància. El que sembla clar, tanmateix, és que els usuaris de la marca de la pometa han acollit el nou programa amb els braços oberts: Apple n’han venut 2 milions de còpies en una setmana, quan l'anterior versió va trigar sis setmanes en arribar a aquesta mateixa xifra.

Tota novetat en sistemes operatius porta molta cua i requereix d'un període d'adaptació. Per això ara comença a haver-hi un degoteig constant d'informacions sobre efectes col·laterals de nou sistema operatiu. Ser dels primers en fer el canvi ens pot portar sorpreses no sempre agradables.

Per un costat, hi ha aplicacions que no acabaran de funcionar bé quan els usuaris s’actualitzin a Leopard. Algunes de les afectades -si bé per bugs de poca importància- són tan significatives com Photoshop o l’aplicació P2P (usuari a usuari) Azureus. Podem veure una llista d'aplicacions i les afectacions aquí. De tota manera, no passaran massa dies fins que aparegui una actualització de Leopard o fins que les aplicacions es posin al dia per funcionar perfectament amb aquest sistema operatiu.

Un altre aspecte molt important és que Leopard ha deixat de proporcionar suport a les aplicacions que estaven fetes per l'antic sistema operatiu dels Mac conegut com a OS Classic i que va quedar obsolet l'any 2001. Això no hauria de suposar cap problema per la majoria d'usuaris de Mac que no tenen cap aplicació d'aquest sistema operatiu (i segurament ni en coneixen l'existència), però els usuaris que sí en tinguin hauran de tenir-ho en compte.

El nou Leopard ve de sèrie en els Mac nous. L’usuari que vulgui una actualització pot escollir entre pagar 129 euros per una llicència o 199 per un paquet de cinc. Si s’ha comprat un Mac a partir de l’1 octubre i no venia el Leopard, es pot obtenir per 8'95 euros.

Més enllà d'aquesta novetat, la gran incògnita dels propers anys serà l'evolució dels sistemes operatius, ja que cada cop més s'està apostant per aplicacions i sistemes en línia, i caldrà veure quins són els següents passos de la gent d'Apple o de Microsoft, que recentment també ha tret el seu Windows Vista, o fins i tot de Google, que sempre està al punt de mira respecte a l'innovació a Internet i del que sempre s'està rumorejant un possible Google OS.