El Microsoft Office (amb el Word, l’Excel, el PowerPoint) continua sent el paquet ofimàtic més utilitzat. Però alguna cosa fa temps que es mou al ciberespai que comença a fer trontollar aquest domini. Google, seguint el pas iniciat per altres, ha anat incorporant poc a poc la competència online (no cal instal·lar res) de l'Office, amb el nom de Google Docs. Hi tenien l’equivalent al Word i l’Excel, i ara hi han afegit Presentations, el seu PowerPoint. Amb un aire molt semblant, permet fins i tot importar documents creats amb el programa de Microsoft.

A part dels gegants Google i Microsoft, hi ha altres alternatives interessants online, com Zoho, Goffice o Thinkfree. I no online, com la bona alternativa gratuïta i de codi obert, Open Office, que precisament celebra des d'avui fins divendres una conferència a Barcelona.

L’estratègia de Google s’ajusta a la tendència de fa uns anys d’anar desplaçant els programes del disc dur de l’ordinador cap al ciberespai. Els programes ofimàtics (editors de text, de càlcul...) són ara els protagonistes, però en breu el centre d’atenció es traslladarà també als programes d’edició d’imatges. Adobe ja ha anunciat (sense gaires detalls) la propera aparició de la versió online del popular Photoshop. Mentre tarden, ja hi ha moltíssimes alternatives (i bones), com Fauxto, Fotoflexer o Piknik (val la pena provar-les).

Tenir els programes online ens estalvia haver-los d’instal·lar al disc dur, patir per si un virus els fa malbé o haver de realitzar actualitzacions perquè tinguin sempre l’última versió. Això sí, sempre farà falta connexió a internet.