Fa un any ja hi havia alguna cosa que feia pudor de cremat. A poc a poc el cercle es va tancant i la vella política "trec un bon producte gratuït perquè la gent s'hi enganxi i a poc a poc el vaig fent de pagament" es va fent cada vegada més evident. Els creadors de Spotify, els suecs Daniel Ek i Martin Lorentzon, segueixen el guió sense apartar-se'n ni una coma, i van aplicant progressivament noves rebaixes en les modalitats de subscripció gratuïtes.

Acaben d'anunciar al seu blog oficial una nova i importantíssima retallada: els subscriptors de les modalitats "Free" i "Open" veuran restringides encara més les hores que poden escoltar cançons. Fins ara se'ls permetia escoltar fins a 20 hores mensuals, amb publicitat intercalada. A partir de l'1 de maig, en seran només 10, també amb publicitat, i no podran escoltar una mateixa cançó més de cinc vegades.

No cal dir que amb aquesta restricció es persegueix que hi hagi més subscriptors de les modalitats pagament. Aquestes són Unlimited i Premium (4,99 i 9,99 euros al mes, respectivament). Hi ha qui afirma que Spotify necessitaria diners per afrontar la seva entrada als Estats Units. Alhora, tranquil·litzaria les discogràfiques (precisament les grans del sector són majoritàriament nord-americanes), que miren els serveis gratuïts amb recel.

Alternatives?

Raons empresarials a part, la veritat és que ha arribat l'hora de plantejar-nos si val la pena fer servir Spotify. Com sempre, hi ha altres alternatives que podem provar per seguir escoltant música via streaming. I com que a internet sempre hi ha gent que fa les coses molt millor que un, ja hem pogut veure unes quantes anàlisis que comencen a circular per la xarxa. La de LaInformación.com, o la del Blog Inspiración Digital (La Vanguardia), i també la de TechRadar.

Una pista sobre què podem fer servir? Grooveshark té bona pinta. Aquí expliquen com migrar les llistes de Spotify a aquest servei. I és que aquest tipus de canvis de tarifes poden convertir-te en el rei del sector o en un nou Napster, protagonista d'una revolució a qui ningú ja no recorda.

El més curiós és que si es compleixen les inquietuds que expressa Mike Butcher, de TechCrunch, el canvi podria provocar un nou augment de la pirateria musical. Fins ara teníem una via legal per escoltar música de manera gratuïta (premissa falsa, per cert: no oblidem que internet no és gratis: tots paguem un tant per accedir-hi). Si ara ens tanquen aquesta via, molts tornarem a baixar-nos cançons, al·lega el redactor.