Quin ha estat el fracàs de l'any 2010 en l'àmbit d'internet i les noves tecnologies? Una xarxa social en hores baixes? Un producte de Google que va deixar experts amb la boca oberta (inclosos nosaltres, tot i no ser-ne experts) i després ningú fa servir? Una iniciativa municipal que gairebé costa el càrrec al mateix alcalde? D'exemples no en falten. La gent dels Fiasco Awards, armats d'esperit crític i bon humor, ens en proposen uns quants perquè votem:

- Del.icio.us
- Europeana
- Fiasco Awards 2010
- Google Buzz
- Keteké
- MySpace
- Votació electrònica del referèndum de la Diagonal de BCN

Els Fiasco Awards "són una iniciativa privada sense ànim de lucre que vol premiar els millors projectes, idees, productes o serveis de qualsevol àmbit del sector de les tecnologies de la informació i les comunicacions (TIC) que s'hagin acabat convertint en un fiasco", asseguren al seu web.

Però l'objectiu del premi no és pas denunciar res o ningú, segons explica el seu portaveu, Andreu Guimerà. "La filosofia a fomentar era el valor del fracàs com a experiència d'aprenentatge i la gestió del mateix. No s'ha de confondre amb la promoció del fracàs. Del que es tracta és d'aprendre i gestionar-lo si es dóna, no de buscar-lo", resumeix.

La idea dels premis és, principalment, "potenciar una actitud positiva cap als fiascos, entesos com una etapa sovint indispensable del camí de l'èxit", i "mantenir viu l'esperit crític des de dins del mateix sector TIC". Els organitzadors defensen la utilitat de la crítica des d'un punt de vista constructiu.

Guimerà es desmarca de la comparació amb "antipremis" com els cinematogràfics Razzies (en contraposició als Oscars) o YoGa (als Goya). En aquests darrers "es premien els demèrits -aclareix-, no bons projectes que han ensopegat pel camí, sinó directament mals projectes o productes, en aquest cas al cinema".

La idea, rebla, és una altra: "Donar un premi al millor projecte que ha fracassat, no al projecte que millor ha fracassat". Fins i tot dediquen un espai a explicar què no són els Fiasco, on insisteixen en la idea de la crítica positiva com a via per al creixement i la millora.

Bullock, exemple

En aquest sentit, prenen com a exemple Sandra Bullock, nom habitual en les llistes de pitjor actriu de l'any i a qui esmenten al seu web: "Té a veure amb l'esperit positiu amb què es va prendre el premi com a exemple de tarannà, més que com a identificació dels Fiasco amb la filosofia dels Razzies", continua el portaveu dels premis.

La votació als Fiasco està oberta fins al 9 de març. Els guanyadors es faran públics en una festa que se celebrarà el dia següent, dijous 10, en un club de Barcelona. El guanyador de l'any passat, per cert, va ser l'iPad d'Apple. Per això enguany una de les candidatures a Fiasco Award és, precisament, el mateix veredicte de l'any passat, on les votacions van elegir un aparell que ha tingut un considerable èxit comercial i conceptual.