Va, confesseu. Vosaltres que acostumeu a baixar-vos d'internet continguts protegits amb drets d'autor (el que habitualment es coneix com a pirateria), quantes pel·lícules espanyoles heu descarregat en els darrers mesos? Centenars? Desenes? Una? Cap?

Sí, aquest missatge parla de l'anomenada "llei Sinde". Però potser no com us imagineu. Entre altres coses perquè els nostres companys ja han cobert la informació sobre el tema amb la seva habitual eficiència. Vejam. Anem a pams. La llei que va costar el càrrec a Álex de la Iglesia neix, segons la mateixa ministra, per protegir els creadors espanyols (músics, cineastes, escriptors, artistes plàstics) de la reproducció no autoritzada de les seves obres. Una reproducció que, assegura, internet i les noves tecnologies faciliten.

El discurs de comiat d'Álex de la Iglesia va ser la reacció seriosa a tot el procés que ha acabat amb l'aprovació de la llei. Però no ha estat l'única.

El col·lectiu Sin Asterisco, que facilita via Twitter la descàrrega de sèries, pel·lícules i música, va dur a terme una acció curiosa. Durant la gala dels Goya va lliurar centenars de fulls com aquest, on constaven les principals pel·lícules nominades i diversos enllaços per, suposadament, descarregar-se-les. També va publicar el full a internet a través de Twitter.

La iniciativa va indignar diversos assistents a la gala, entre ells l'actor Carlos Bardem, germà de Javier i fill de Pilar, que via Twitter la va desqualificar durament.

Aquest dilluns, però, Sin Asterisco ha fet públic que la major part dels enllaços eren falsos, i que en les hores que van passar després de la gala poquíssims internautes se n'han adonat. Això demostra, segons el col·lectiu, que gairebé ningú ha tingut cap interès a baixar-se cap pel·lícula. "El problema del cine espanyol? No és la pirateria. És que és dolent de collons", asseguren.

Més enllà que estiguem d'acord o no amb aquesta conclusió -com podeu llegir aquí, no tothom ho veu de la mateixa manera-, el que realment ens interessa és que el debat sobre la llei no ha acabat amb la seva aprovació, sinó que continua. I de maneres prou imaginatives, com acabem de veure. Ara mateix l'acció del full és un potentíssim "trending topic" a Twitter. I, des d'allà, està saltant a altres àmbits i mitjans de comunicació. La potència dels temes que es mouen a la xarxa cada vegada és més evident. I això és el que interessa destacar de veritat.

Estem d'acord, també, que el creador ha de ser protegit i recompensat per la seva creació, sigui quina sigui. Però també pensem que, a la vista de l'evolució tecnològica, social, cultural i econòmica que estem vivint, cal repensar unes quantes coses. El paper del copyright i les possibilitats del "copyleft", entre elles. "La llei Sinde no és res més que un pedaç mal posat, a l'esquena de tots els espanyols", assegura Sin Asterisco. Això acaba de començar, doncs.