Si tens un iPhone, iPad o iPod Touch segur que ets present a l'estadística: Apple ha anunciat que la seva botiga d'aplicacions (App Store) ja ha assolit l'emblemàtica xifra de 10.000 milions de descàrregues, entre programes de pagament i gratuïts, des que es va posar en marxa el juliol del 2008. Recordem que les aplicacions no són res més que petits programes que permeten treure més partit del mòbil, des de jocs fins a GPS, passant per programari de reserva d'hotels, d'estat del trànsit o de reconeixement de codis de barres. Les aplicacions aprofiten la plataforma tecnològica d'un fabricant de mòbils (Apple, en aquest cas) per satisfer les demandes d'alguns clients i fer-se un lloc en el mercat.

Aquesta fita ens recorda, una vegada més, que el disseny i implementació d'aplicacions per a dispositius mòbils és una de les activitats amb més futur del món de les noves tecnologies. De fabricants de mòbils no n'hi ha gaires al món. Per contra, gairebé totes les empreses que es dediquen a aquest sector, per petites que siguin, poden pensar una aplicació per a "smartphones". Cal insistir també que les aplicacions, juntament amb la connexió a internet permanent, són el que dóna sentit als mòbils de darrera generació.

Si us sona estrany, prengueu-vos-ho com que ara teniu a la mà un ordinador potent, però amb un disc dur gairebé en blanc. Porta algunes aplicacions "de fàbrica": rellotge, navegador i, per descomptat, la capacitat de trucar. A partir d'allà, el camp és gran. Volem un joc? Vinga. Volem veure l'emissió en directe de Televisió de Catalunya? Doncs som-hi. Volem fer uns "check-ins" de Foursquare? No en parlem més. L'"smartphone" és útil si no se li instal·la res més, però les capacitats reals se'n disparen quan se li instal·len aquests petits programes.

El lloc web és mort?

Com sabeu, Apple no és l'únic fabricant que cuida la seva botiga, una versió evolucionada de l'iTunes Store. Els telèfons Android, un sistema operatiu clarament a l'alça (HTC o Samsung, entre d'altres, el fan servir en diversos models) també tenen una botiga amb milers d'aplicacions. I el mateix ha fet Nokia amb la seva OVI, o RIM amb la seva Blackberry App Store.

Aquest punt de vista sobre la importància de les aplicacions no és precisament nostre. Chris Anderson, el director de Wired, i Michael Wolff ja en parlaven fa uns mesos al seu polèmic article "The web is dead. Long live the internet", on bàsicament alerten de la pèrdua de trànsit dels llocs web tradicionals en favor d'altres àmbits més recents, com ara les aplicacions per a mòbils o la navegació per l'interior de les xarxes socials.

La baixada de trànsit, diuen, es tradueix en una pèrdua d'influència: ja no és tan important disposar d'un lloc web, sinó d'una bona presència a Facebook o Twitter, ens vénen a dir. O, si parlem d'aplicacions, pensem que a Foursquare, per exemple, el "website" té una importància molt reduïda. Tot el peix es ven a través de l'aplicació. Milers d'internautes fent servir Foursquare i gairebé mai entren al web. O sigui que no s'acaba internet, sinó que, diuen, fa un pas més i recol·loca els llocs com a actors secundaris. Es complirà aquesta tendència que apunten els dos periodistes? En parlem d'aquí a un temps.