Aquí sempre hem estat molt escèptics respecte al futur de la televisió en 3D. Ras i curt: mentre calgui dur ulleres per treure'n tot el rendiment, les seves perspectives són extraordinàriament limitades. Antiestètiques i, sobretot, incòmodes, les ulleres compleixen (sense més) per mirar una pel·lícula còmodament assegut en una butaca d'un cinema.

Però, ai, a casa ens estirem al sofà, ens aixequem per anar a la cuina o al lavabo, hem de posar a dormir els nens a mig programa. I tot això requereix que ens les traiem. No cal ser un Sherlock per adonar-se que la vida quotidiana amb ulleres 3D es torna extraordinàriament farragosa.

Les ulleres ens semblen, en definitiva, una tecnologia de transició, com ho són el fax, Infovia o el ratolí que ara tens a la mà. El seu destí a curt termini és morir, ser substituïdes per ginys que ens facilitin encara més la vida, com són el correu electrònic, internet o les pantalles tàctils.

Sembla que el Sant Martí de les famoses ulleretes comença a treure el nas per l'horitzó. Toshiba ja ha començat a vendre la primera televisió 3D que es pot mirar (en 3D, s'entén) sense necessitat d'ulleres. Es tracta d'un model de 12 polzades de la sèrie Regza GL1 (microsite en japonès) que es pot adquirir per 119.800 iens, uns 1.100 euros. Aquest cap de setmana en sortirà a la venda un altre model de 20 polzades, que costarà al voltant del doble.


Cal dir que és el primer televisor, però no la primera pantalla que permet mirar els continguts en 3D sense necessitat d'ulleres. Sharp disposa d'una pantalla tàctil amb una tecnologia similar, per bé que està destinada a mòbils, consoles i càmeres digitals. També s'espera que altres marques líders, com ara Sony o les coreanes Samsung i LG, presentin importants novetats en el proper CES, el saló tecnològic més important del món, que se celebrarà a Las Vegas entre el 6 i el 9 de gener.