Eres més de Sonic o més de Mario? Encara recordem aquells temps on les dues consoles que marcaven el pas eren la Megadrive, de Sega, i la NES, de Nintendo. Parlem de fa dues dècades llargues. La Playstation de Sony encara no havia agafat prou volada i el projecte de Microsoft de fabricar una màquina pròpia estava encara en fase d'avaluació. Hi va haver altres actors, com NeoGeo, però a la segona meitat dels 80 eren l'eriçó i el lampista qui tallaven el bacallà.

Mario acaba de fer 25 anys, segons recorden diverses informacions (aquí, una altra) a la xarxa.

I en repassen la trajectòria: d'animació pixel·lada i trajectòria lineal (d'esquerra a dreta, com manaven els cànons dels jocs de plataformes en el segle passat) a aventura plena de dinamisme en tres dimensions; del seu germà Luigi a l'antiheroi Wario, que van oferir més variacions argumentals i, sobretot, van millorar l'experiència de joc en parella.

No és només gràcies a Mario que Nintendo està on està avui dia. El desenvolupament de la Wii i una major capacitat d'adaptació a un entorn tan canviant com el dels videojocs també en tenen part de culpa. Mirem Sega, que es va enfonsar quan va haver d'enfrontar-se contra Sony i Microsoft i avui sobreviu com a fabricant de jocs i poc més, fora de la Champions League, per entendre'ns.

També tenia un personatge amb carisma, i jocs plens de velocitat que treien tot el rendiment del "hardware" de l'època. Per tant, Nintendo no només és Mario, però no perdem de vista que l'èxit planetari d'aquest italià petit i rabassut a permetre posar les bases de l'imperi que avui dia ocupa una posició de privilegi dins del sector de l'entreteniment domèstic.

La pròpia companyia japonesa també reconeix la importància colossal del personatge creat per Shigeru Miyamoto. Per això ha posat en marxa diverses iniciatives dedicades a honorar el seu personatge més carismàtic. Mario és com Mickey Mouse per a Disney, com Hercule Poirot per a Agatha Christie o com Darth Vader per a George Lucas.

Per això ara podem trobar vídeos com el que trobeu al principi d'aquest missatge, que recull els moments més significatius de la història de Mario (l'ha fet Nintendo Austràlia i l'hem vist a FayerWayer), o el que trobeu més a, o un concurs de vídeos aportats pels internautes on han d'expressar per què els encanta aquest personatge.

Nintendo es guarda un as a la màniga. És la Super Mario Collection Super Pack (foto de la dreta), una caixa que reuneix diversos jocs del personatge en una luxosa reedició per a Wii. Sortirà al mercat japonès el proper dia 21 de setembre

Alguns diuen que va sentar les bases del videojocs de plataformes. Nosaltres ho creiem exagerat: ja hi havia molts jocs al mercat, i des de feia uns quants anys, que consistien en un únic personatge que es movia d'esquerra a dreta i que havia de superar diferents episodis ("pantalles") i un gran enemic final per dur a terme una missió. Però sí que va aportar un dinamisme que fins aleshores pocs videojocs tenien.

No està gens malament per un personatge que va néixer amb totes les de la llei com a salvador de la noia raptada a “Donkey kong”, però del que ja s’havien dibuixat les línies mestres abans a aparells com les miniconsoles Game&Watch, amb títols com “Mario’s Cement Factory”o “Mario’s Bombs Away”