Tres anys i quasi 200.000 euros d’inversió és el que ha costat a la BBC –ràdio i televisió pública britànica- posar en funcionament el servei de TV i ràdio sota demanda via web. S’estrenarà el proper 27 de juliol i malgrat que a la innauguració ja no li falta polèmica, també és veritat que les prestacions faran salivar a molts.

D’altra banda, tot i la forta inversió, la BBC tampoc podrà posar-se la medalla de ser pionera, ja que va ser Channel 4 la primera cadena britànica a llançar el servei de televisió sota demanda el mes de desembre del 2006.

Els punts positius d’aquest reproductor són que permet la descàrrega de programes de televisió i ràdio al mateix moment en què aquests han estat emesos per la TV convencional i estaran disponibles durant tota una setmana. Un cop descarregat, es podrà obrir l’arxiu en qualsevol moment fins als 30 dies, però en el moment en què hagi estat obert, l’usuari tindrà set dies per veure’l -o escoltar-lo-. La BBC estrenarà la plataforma de televisió sota demanda amb 400 hores de televisió i ràdio, i el fons anirà augmentant amb les noves emissions i amb acords amb altres.

Fins aquí el més calent. Ara ve la freda:
En el moment del seu llançament, l’iPlayer només és compatible amb Windows. Aquest és un (altre) llançament “beta public” i la posada de llarg “de veritat”, segons els directius de la cadena britànica, no es farà fins a la tardor.

Per llavors, han promès que, com a mínim, l’iPlayer també estarà disponible per a usuaris de Mac. Més endavant ho estendran a les altres plataformes i sistemes operatius. De fet, la idea és que l’iPlayer es pugui veure a través de mòbils i fins i tot a través dels descodificadors per a la TDT distribuïts per Freeview.

I això per què? Doncs perquè per lluitar contra la distribució lliure de continguts –la pirateria-, la BBC ha optat pel DRM (Digital Right Management) de Microsoft, opció que no ha agradat gens als internautes del Regne Unit, que veuen com una empresa finançada amb diners públics –la BBC- s’alia amb una empresa privada i margina de forma deliberada les altres opcions –segons ells, el 25% dels internautes-. L’aliança entre la BBC i Microsoft està sota un contracte de dos anys. El Consorci del programari lliure del Regne Unit ha enviat una queixa formal a la BBC, a l’oficina governamental que regula el mercat de les comunicacions al Regne Unit i a l’Oficina per al Comerç Just.