El 3D ha salvat el cinema, diuen alguns. Nosaltres preferim dir que han tret les distribuïdores i les exhibidores d'una profunda crisi. Les recaptacions milionàries de pel·lícules com "Avatar" o l'"Alicia en el país de las maravillas" de Tim Burton així ho demostren, per no parlar de meritòries iniciatives de casa nostra com "Viatge màgic a l'Àfrica", de Jordi Llompart. La gent ha tornat a anar a les sales perquè li oferien una experiència audiovisual que el seu "home cinema" no podia igualar.

Des de fa molts anys, el camí que la indústria del cinema ha seguit per atraure el públic a gran escala ha estat el d'apostar per l'espectacularitat, sobretot la tecnològica. El so, el color, les pantalles panoràmiques (Panavision, etc.) o el "dolby surround" són alguns dels exemples, i han marcat pel·lícules històriques com "El cantant de jazz", "La conquista del Oeste" o "Espartac". Però què passarà quan el 3D, el darrer tot o res del sector, arribi també a les pantalles domèstiques? Què oferiran les "majors"?

Aquest moment és a punt d'arribar. Aquest cap de setmana, TV3 oferirà la final de la Lliga de Campions en 3D per a tot el món. La retransmissió es podrà seguir amb tota la seva qualitat d'imatge i so des d'un cinema de Barcelona, ja que els televisors que tenim a casa no poden reproduir aquesta tecnologia. Però això només és el principi. El Mundial de futbol de Sudàfrica també s'oferirà en tres dimensions. I ja s'anuncien pantalles que permetran veure les imatges tridimensionals sense necessitat d'encaixar-se les típiques ulleres de plàstic.

Si heu de comprar una "tele" properament, espereu als moviments del sector. Ara mateix moltes botigues fan bones ofertes de televisors LCD, per fer lloc als LED i, sobretot, a les 3D. Si no us interessen les tres dimensions, veureu en les properes setmanes com els preus de la resta de tecnologies baixen i baixen.