Fa no gaire parlàvem de l'imminent "sorpasso" dels "smartphones" respecte als mòbils convencionals. I apuntàvem els canvis en els hàbits comunicatius i, per extensió, socials de les persones que fan el canvi d'un aparell a un altre. Resumint: els "smartphones" -o, millor, la connexió permanent a internet- obren una nova perspectiva. Són la clau cap a un nou marc de relació amb allò que ens envolta.

Ho podem veure més clar en aquest gràfic que resumeix l'impacte d'aquests petits ordinadors de butxaca (no és just ni acurat que els anomenem "telèfons") en les xarxes socials. Recull dades de diverses consultores nord-americanes i de llocs com Facebook i Twitter.

El canvi d'hàbits és evident, i la tendència és que les xifres que mostra vagin en augment. Les nostres accions de socialització via noves tecnologies estaran cada vegada més vinculades als "smartphones" i no tant als ordinadors de sobretaula o portàtils.

Cal veure també com contribuirà a aquests canvis els iPad i similars, aparells que permeten connectivitat 24 hores, amb poc pes (mobilitat assegurada), una adequada capacitat de processament i un programari i interfície prou còmodes com per interactuar a les xarxes socials més enllà dels centenar i mig de caracters que actualment permet Twitter. És l'únic taló d'Aquil·les dels "smartphones": de moment, escriure textos de més de tres línies és una tortura.

Veurem com evoluciona tot plegat, però d'una cosa n'estem segurs: d'aquí a un parell d'anys, tots amb "smartphone".

El gràfic, per cert, ens arriba via Ivo Serrano. Hi podeu trobar molts altres resums visuals de les tendències que ens toca viure. Atenció al dels "badges" més comuns a 4Square.