Seguim “internetero-televisius”. Sembla que ens hem posat uns quants d’acord per fer públiques novetats sobre el tema. Unes hores després que anunciéssim que el 3alacarta i els seus centenars de milers de vídeos estarien disponibles via tele, es coneixen uns altres dos titulars que poden tenir molta transcendència a curt i mig termini.

Del primer ja en sabíem alguna cosa: casa nostra, la CCMA, està duent a terme una prova pilot de televisors connectats a la xarxa. Com que els detalls ja els coneixeu, no insistirem amb el tema.

Només us direm que és una experiència molt engrescadora i plena d’idees interessants, com ara uns menús de navegació elegants, gens intrusius i molt fàcils de fer anar amb un comandament a distància.

Això sí, cal disposar d’una connexió a internet generosa per aprofitar al 100% aquest servei. Pensem que es tracta de servir continguts de vídeo d’alta qualitat en “streaming”. Per tant, caldrà esperar que les connexions de gamma alta d’avui siguin les de gamma baixa de demà.

Del segon no en sabíem res. Ho anunciava el New York Times fa un parell de dies: Google, Intel, Sony i Logitech units per crear un projecte de moment conegut com a Google TV. Es tracta d’una gamma de televisors equipats amb “set-top boxes” que permetrien connexió a internet permanent.

De moment es coneixen pocs detalls del projecte. Els aparells estarien regits pel sistema operatiu Android (que ja equipen alguns mòbils, com l’HTC Magic, per exemple) i equiparien processadors Intel. Logitech, conegut fabricant de ratolins i teclats, s’encarregaria dels comandaments a distància i altres perifèrics que es requerissin.

L’entitat dels noms que hi ha implicats fa que ens prenguem molt seriosament el projecte, tot i que, evidentment, l’èxit no està garantit. Cal veure quin ús dóna a internet l’espectador que no està acostumat a navegar. Farà servir només l’accés a un servei concret, com el 3alacarta? Es mourà efectivament per la xarxa de manera similar a com ho fa davant de l’ordinador? I com afectarà tot plegat al mercat de TiVo i altres Digital Video Recorders?

Fins fa poc, el principal argument de venda de televisors de cara a la propera campanya de Nadal eren la nova tecnologia LED i el 3D. Ara arriba també la connexió a Internet i les aplicacions adaptades a la navegació televisiva. Google TV podria arribar a l’estiu, diuen el Times i Wired, citant fonts del projecte. Haurem de començar a estalviar, doncs.