Doble o res. Google prem l'accelerador de la seva aposta per un sector tan estratègic com és el dels mòbils. Primer hi va posar el peu amb el seu sistema operatiu, Android, que equipen aparells com l'HTC Magic, el Motorola DEXT o l'LG GW620 Eve. Ara ja ha perdut la vergonya i ataca amb totes les seves armes: un mòbil amb la seva pròpia marca, Google. I vestit amb el sistema operatiu del petit robot, esclar.

Google va anunciar oficialment durant el cap de setmana que ja té llest el Nexus One, el nom en clau de la seva nova joguina. El fabrica HTC però sortirà al mercat amb la marca Google. La companyia planeja posar-lo a la venda a tot el món després de les vacances nadalenques, a un preu encara per determinar.

El proven els mateixos treballadors

De fet, pretenia vendre l'aparell per internet com mòbil lliure, sense lligar-lo a cap operadora. Però potser quatre números l'han fet reflexionar: si no el lliga a alguna operadora, el preu pot ser molt més elevat que el de la seva competència directa, l'iPhone d'Apple. I les darreres informacions indiquen que T-Mobile serà una de les escollides.

És precisament el mòbil de la pometa qui ha servit d'inspiració a un aparell del que ja es poden trobar algunes imatges a internet. La que il·lustra aquest missatge prové de TechCrunch. I és que Google ha distribuït algunes unitats del Nexus entre els seus treballadors perquè facin proves.

De gestor de bits a fabricant de ferro

Però la transcendència de la notícia ve donada perquè Google s'endinsa a un model de negoci fins ara inèdit per a la companyia. Igual que Microsoft en el seu moment, és una companyia que ven bits. Microsoft es dedicava als sistemes operatius i al programari, bàsicament, fins que va decidir entrar en el negoci de les consoles amb la Xbox. Una dècada després, a la companyia de Bill Gates no li ha anat malament, i la divisió de videojocs és una de les més exitoses de l'empresa.

Google podria seguir un camí similar. Passa de "vendre" intangibles (cerques, correus electrònics, mapes...) a vendre ferro, maquinari. El Nexus One (un nom amb ressonàncies cinematogràfiques) és el seu primer pas. Un pas més significatiu que no sembla. Si li surt bé, podria esdevenir el principal competidor d'Apple i Nokia en el sector dels mòbils de gamma alta. Com li anirà en aquesta nova aventura?