El portal fotogràfic Flickr –del qual ens declarem fans- ha estrenat les Galeries, una nova funcionalitat que permet a l’usuari triar fotos d’altres usuaris per crear una col•lecció d’imatges o “galeria” pròpia i pública, generalment seguint un criteri temàtic. Ens permet ser temporalment, per dir-ho d’alguna manera, el petit comissari d’art que tots portem dintre.

Retrats, a Flickr

Podem triar un màxim de 18 fotos. Per què? Perquè aquesta és la idea: triar, no fer un calaix de sastre amb tot el que trobeu. De la mateixa manera, no és possible incloure a les nostres exposicions les nostres pròpies imatges... però si algú en fa servir alguna per a la seva, en som notificats. Ningú en treu ni un cèntim, però l’art es difon i generalment adquireix nou significat sota la mirada d’un ull estrany capaç de veure vincles allà on nosaltres veiem una obra tancada. I si a algú li preocupa mantenir el “control” de difusió sobre la seva obra, pot canviar la configuració per defecte de les imatges per evitar que sigui inclosa a una galeria.

L’única pega que li veiem és que per ara les galeries no sembla que es puguin compartir fàcilment amb altres xarxes socials ni generen codi html per embeddar-les a altres webs (com sí que es pot fer amb les imatges pròpies).

Les galeries són l’última mostra de l’esforç del portal de Yahoo! per millorar la nostra capacitat de cercar, gestionar, endreçar i relacionar les imatges. Les etiquetes van ser el primer “hit” important, seguides per les geoetiquetes (etiquetes que identifiquen les coordenades geogràfiques de la imatge). La combinació d’ambdues va generar els mapes temàtics, matrimoni amb tant de joc que mereix una entrada pròpia a aquest blog (i si no, feu un cop d’ull a aquest mapa dels fideus a Àsia). Per últim, recordem que no fa ni dos mesos, Flickr va estrenar una cerca avançada on ja se’ns suggerien etiquetes, geoetiquetes i fotògrafs relacionats amb el que nosaltres estem cercant.

Cerca avançada a Flickr