onliveJa ho hem dit alguna altra vegada: el futur no passa per tenir els continguts en un disc dur propi, sinó per tenir-los a la xarxa i accedir-hi des de qualsevol lloc i de manera gairebé instantània gràcies a connexions d'alta velocitat i a aparells (mòbils, ordinadors, consoles...) d'alt rendiment. Seguint aquest model va néixer Spotify, el ja popular servei de música via "streaming".

Doncs a la Game Developers Conference de San Francisco, una de les reunions de professionals del videojoc més important del món, es va presentar OnLive, un servei que es basa en la mateixa filosofia. Podríem dir, simplificant, que seria l'Spotify dels videojocs. La base és la mateixa: l'usuari no disposa d'una consola ni ha de comprar jocs. Tot es troba a la xarxa. OnLive, un servei de pagament, ofereix accés a un catàleg de videojocs, i l'usuari hi juga en línia.


Encara es troba en fase experimental i el seu funcionament desperta dubtes entre els experts, però va ser la sensació de la fira. OnLive posa fi al problema d'haver-se de comprar diverses consoles per jugar a aplicacions que en són exclusives. Fa de "consola universal".

Els usuaris que vulguin jugar a través de l'ordinador s'han d'instal·lar un connector ("plug-in") especial. Els que ho vulguin fer a través de la televisió, l'empresa els fa arribar un petit aparell que hi facilita l'accés i un comandament ("joystick") semblant al de consoles com la Xbox 360 o la PlayStation3. I ja es pot començar a jugar.

Un dels problemes que hi ha sobre la taula és que es necessita un cert ample de banda per jugar sense problemes de latència. Per assegurar que les reaccions quan premem els botons són instantànies, cal disposar d'un ample de banda d'entre 1 i 5 Mb, segons l'empresa, una connexió força habitual al nostre país. De tota manera, alguns experts asseguren que cal una connexió de més qualitat per assegurar que les reaccions són immediates quan es juga a videojocs gràficament complexos.

Veurem si OnLive passa del terreny de l'anècdota. Anuncien que, en un primer moment, es llançarà als Estats Units (tan sols al territori continental), i de moment no n'han fet públic els preus. En qualsevol cas, és una altre pas cap a la filosofia del "cloud computing". I és tot un símptoma de per on poden anar els continguts en un futur pròxim.