cnn liveMilions de persones van seguir per televisió la presa de possessió de Barack Obama com a 44è president dels Estats Units. N'hi va haver moltes, tanmateix, que la van veure en directe per internet. Milions de mitjans de tot el món en van oferir les imatges a través de la xarxa. Però n'hi va haver un que va fer un pas més: la CNN, que va aprofitar les potencialitats interactives de Facebook per oferir una retransmissió digna del segle XXI.

La conegudíssima cadena nord-americana va habilitar un lloc especial que integrava, gràcies a Facebook Connect, algunes de les prestacions de la xarxa social. El resultat va ser que no només es podia seguir la investidura, sinó que els usuaris podien escollir el senyal televisiu que més els interessés en aquell moment. La realització, doncs, quedava en mans del mateix internauta, que canviava el pla quan li venia de gust. Ho expliquen amb detall al web NewTeevee.

La CNN va escollir com a company de viatge el Facebook per fer la seva retransmissió de l'acte per internet. A més de veure l'històric moment des de diversos angles, podien intercanviar comentaris amb els altres usuaris. Alguns ja parlen d'una autèntica experiència de "televisió social". I, segons sembla, va anar força bé: a l'hora de la cerimònia, la cadena havia servit 13,9 milions de senyals ("streams"), sense que es produïssin caigudes de servidors per sobrecàrrega. I el Facebook havia enregistrat més de 600.000 canvis d'estat dels seus usuaris a través d'aquest servei.

youtubeAquesta és la televisió del futur? Això el temps ho dirà. El que és ben cert és que moltes coses estan canviant -i molt ràpidament- al sector audiovisual. Un altre exemple: el YouTube ha estrenat una nova prestació: la possibilitat de descàrrega (sí, descàrrega) d'alguns dels seus vídeos, com els del canal del mateix Barack Obama. També ho podeu llegir, en anglès, a CNet.

Per als altres vídeos sempre quedaran solucions com la fantàstica Video DownloadHelper, una extensió de Firefox que ens permet baixar vídeos en FLV, com els que es pengen al YouTube.

Actualització: a Mashable proposen una curiosa enquesta per saber quin va ser el millor lloc per seguir la investidura via internet.