spotifyAra mateix hi ha molts sistemes per escoltar la teva música preferida a internet. Connectar-se a Last FM o The Hype Machine, o anar saltant per MySpace són alguns dels més coneguts. També es pot optar per baixar-se música o comprar-la a botigues tipus iTunes. O escoltar-la en les ràdios en línia, com iCat FM, que a més d'emetre en directe també ofereixen servei de podcasting.

Spotify amenaça ara tots aquests recursos amb una proposta molt, molt potent. Escoltar al moment allò que t'agrada, de manera legal i gratuïta. Això sí, sense possibilitat de baixar-te'n res. Es tracta d'un programa molt lleuger que s'instal·la en molt poc temps. Com bé relata Amb Compte, s'escull un nom d'usuari i ja es pot escoltar un ampli catàleg de música en línia. Genbeta en fa una explicació molt clara i detallada.

El catàleg és ampli, i no només restringit als artistes que canten en anglès. Es pot optar per escoltar música en el mode de ràdio temàtica i oh!, sorpresa, a diferència de Last FM es pot tirar enrere i endavant, sense pèrdua de temps. Música a l'instant, legal i un sistema amb prestacions semblants a si tinguessis l'arxiu al teu ordinador. I és que la tendència és a tenir cada vegada menys arxius als nostres discs durs. El futur, diuen els gurús, passa per guardar-ho tot a la xarxa i anar a buscar-ho a l'instant, gràcies a la connectivitat universal. Ja vam parlar d'això aquí i aquí.

La idea ens arriba de Suècia. Els fundadors de l'empresa homònima són Daniel Ek, excreador d'Stardoll, i Martin Lorentzon, cofundador de TradeDoubler, empresa estretament vinculada a iTunes. El miracle ha estat possible gràcies a un acord amb diverses discogràfiques, que han donat autorització per penjar allà bona part dels seus catàlegs. Falten uns quants grans noms (Led Zeppelin, per exemple, o els Beatles, que segueixen amb les seves reticències a penjar res a internet), però hi ha disponibles milers d'àlbums. Entre ells, Radiohead, The Rolling Stones o Madonna, entre d'altres. Veurem quan dura. Mentrestant, gaudirem d'Spotify.