gerardGerard Quintana, Miqui Puig i Andreu Buenafuente. Aquests tres conegudíssims personatges ocupen els llocs d'honor de la classificació de catalans amb més amics a Facebook. L'excantant de Sopa de Cabra es troba en primera posició, amb prop de 4.300 amics. Puig, ex-Los Sencillos, el segueix amb gairebé 3.900. La medalla de bronze és per al "showman" de La Sexta, amb 3.094. Així ho afirma Jesús Ferré, un actiu internauta de les Terres de l'Ebre que ha elaborat un petit rànquing sobre la presència catalana en aquesta xarxa social.

"Ningú no ho havia publicat mai", afirma Ferré a VidaDigital. Bloguer, "twitter" i vinculat a diversos grups de difusió de les noves tecnologies, ha comptat amb les aportacions espontànies de diversos usuaris de Facebook, que han contribuït per completar el "top 10". Unes recerques en un cercador van servir per rematar la llista, que no té cap pretensió científica però és un bon exemple de treball col·laboratiu. "Es fa com tot per la xarxa: si no ho ha fet ningú fas un llistat parcial i la gent te l'acaba de fer... i amb el Sr. Google ho acabes de muntar", assegura.

Darrere dels tres primers trobem el president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, l'artista i creatiu Joan Jiménez, el grup musical Che Sudaka, el bloguer Marc Vidal, l'emprenedor digital Jordi Planas, el periodista musical Jordi Sugranyes i el corrector i bloguer Xavier Mir.

Cal recordar, però, que la quantitat d’amics a Facebook – que està limitada a 5.000- no és indicativa de la influència d’aquella persona a la xarxa o fora d’ella. És simplement una dada curiosa que pot donar una idea del grau d’interactivitat d’un individu o un col·lectiu a aquest web social.