Encara s'està coent als laboratoris de Mozilla, però és una autèntica joia experimental. Potser n'has sentit a parlar: es diu -temporalment, a falta de trobar-li un nom millor- Ubiquity. No és un nou web ni un nou servei exactament: és una eina transversal que podem fer servir en paral·lel mentre naveguem, allà on siguem (sempre i quan naveguem amb Firefox, és clar).

La idea és senzilla: vol ajudar-nos a aconseguir i fer servir aquella informació que acostumem a cercar els internautes i que ens costa dotzenes de clics. Afegir una ressenya d'un restaurant a un correu, situar una llista d'elements en un mapa, cercar paraules al diccionari o a la Viquipèdia... Fins ara, cadascun d'aquests processos requeria una cerca diferent i amb sort, 3 clics per arribar a la informació i 3 més per incrustar-la a un correu: una feinada, vaja.

Ubiquity sap que el teu flux mental és molt més ràpid que això i vol agilitzar les coses: ara, només et caldrà activar l'eina (Ctrl + espai) i dir-li què vols fer amb el mateix llenguatge que fas servir a la vida real -bé, en anglès, de moment. Per exemple: seleccionem un article de la Viquipèdia, obrim Ubiquity i escrivim "send this to Joan". Ubiquity ens entén: posa en marxa el correu, localitza l'adreça del teu contacte i insereix el text al cos del missatge. I ja està.

Podeu veure aquest procés i d'altres en aquest vídeo (en anglès):Tot i estar en proves, us el podeu instal·lar i trastejar aquí. Un cop el tingueu, doneu-li un cop d'ull al llistat de comandes que entén Ubiquity, trobareu curiositats i... si us animeu, vosaltres mateixos podeu proposar i/o crear-ne de noves.

Totalment recomanable!