Després de la Segona Guerra Mundial, Praga vivia un dia a dia de supervivència. El pas de la guerra no deixa indiferents els carrers, els edificis, la vida o les persones. I és en aquesta Praga on Bohumil Hrabal (1914-1997) va trobar els protagonistes de les seves històries.
Aquest autor txec no només va començar a publicar tard, sinó que també va patir la censura del comunisme. La postguerra i la invasió soviètica van ser els escenaris de Hrabal, que trobava la bellesa en la quotidianitat miserable d’aquells que l’envoltaven.
Influenciat pel surrealisme, l’escriptor va construir una obra plena de collages i metàfores. Amb un llenguatge ric i sòlid, va situar la seva narrativa entre la literatura oral, l’avantguardisme i la picaresca.
Personatges de l’escala social més baixa, però d’una originalitat estrafolària, l’ajudaven a reflectir satíricament la vida d’aquells txecs que deixaven la vida en fàbriques i cerveseries.
Amb una estètica molt particular, Bohumil Hrabal va trencar tabús i va posar sobre la taula els silencis i solituds d’una societat ferida i afamada. Segons Hrabal, la guerra va portar la literatura europea a fixar-se en els que eren al carrer i no pas en grans figures llunyanes.
Una lucidesa ofensiva, escenes hilarants, personatges patètics i marginats, anècdotes escatològiques i imatges d’una plasticitat poètica són els ingredients d’una obra clarament subversiva que cal llegir i recordar avui que Hrabal faria 100 anys.Aquí us deixem un recull de les traduccions en català i castellà que podeu trobar a les llibreries.

ANUNCI D’UNA CASA ON JO VULL VIURE, Edicions 62 / El Apleph

ELS ENRAONAIRES, Destino

ELS SOFRIMENTS DEL VELL WERTHER, Edicions 62

JO HE SERVIT EL REI D'ANGLATERRA, La Butxaca / Galaxia Gutenberg

LA PETITA CIUTAT ON ES VA ATURAR EL TEMPS, Destino / Galaxia Gutenberg

LECCIONES DE BAILE PARA MAYORES, Metáfora

LLEGENDES I ROMANÇOS DE CEC, Destino

NOCES A CASA, Destino / El Apleph

PERSONAJES EN UN PAISAJE DE INFANCIA, Destino

TRENS RIGOROSAMENT VIGILATS, Edicions 62 / El Apleph

UNA SOLITUD MASSA SOROLLOSA, Edicions 62 / Galaxia Gutenberg