Escrit per: Una mà de contes

A partir d'aquesta setmana comencem a preparar la gravació de Bao i els seus amics, el conte guanyador de l'última edició de Jocs Florals de Barcelona, en la categoria audiovisual.La producció d'aquest nou capítol d'Una mà de contes, que durarà fins a mitjans del mes d'octubre, té prevista la seva emissió per a la propera temporada.

Escrit per: Una mà de contes
Una mà de contes ha col·laborat en la creació d'una nova categoria -Contes audiovisuals- dels Jocs Florals Escolars que cada any convoca el Consorci d'Educació de Barcelona.

La Filmoteca de Catalunya ha acollit, l'1 de juny, l'acte final d'aquesta convocatòria, amb la projecció dels 5 treballs audiovisuals seleccionats -entre una cinquantena de presentats- com a finalistes. La Sala Laya de la Filmoteca s'ha omplert amb nens, nenes i mestres que han estat espectadors privilegiats de les seves pròpies creacions. I han seguit la projecció amb l'emoció de veure en pantalla gran les seves realitzacions, però també amb el neguit de saber si el seu conte seria el guanyador, que es donaria a conèixer al final de l'acte.

Els cinc contes audiovisuals finalistes han estat:

En Max i el dinosaure volador. Escola Cervantes. 3r de primària
En quin pot hi haurà la sal?. Escola Turó del Cargol. 1r de primària
El cervató. IEA Oriol Martorell. 1r de primària
L’avi i el seu record. CEE La Ginesta. Educació especial
i EN BAO I ELS SEUS AMICS . Escola Pere Vila. 1r de primària, que ha estat el GUANYADOR de la categoria Conte audiovisual dels Jocs Florals Escolars de Barcelona 2016.

Els guanyadors tindran un premi ben especial: el conte serà produït i emès per TV3, i passarà a formar part de la col·lecció d'Una mà de contes. Això es durà a terme amb l'estreta col·laboració de TV3 amb els nens, nenes i mestres que han creat el conte, com han recordat Manuel Barrios -director del programa- i Anna Manso, escriptora i guionista, que ja han quedat amb els responsables de l'escola Pere Vila presents a l'acte per posar-se a treballar el més aviat possible.

Us mantindrem informats. De moment, volem felicitar a tots els participants per la creativitat mostrada amb els seus contes audiovisuals.

Podeu completar la informació en els enllaços següents:

Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals
Consorci d'Educació de Barcelona
Escola Pere Vila
Info K del Súper3Escrit per: Una mà de contes
Estudiants de 2n ESO de l’escola Jesuïtes El Clot ens han fet arribar un interessant i sorprenent conjunt de paisatges hivernals, duts a terme amb el Taller de retall i composició del nostre web.

La proposta de les professores d’educació artística consistia en dur a terme un collage d'un paisatge d'hivern. El dia abans de fer l'activitat a l'ordinador, els estudiants havien de fer, en un full DinA4, com a mínim 4 idees-esbossos a llapis, i es podien inspirar en imatges que trobessin a internet. El treball a l’ordinador va ocupar els dos dies següents: el primer es va dedicar a familiaritzar-se amb l’eina del taller i fer diverses proves; el segon dia, a acabar la feina i enviar-la.

Us recomanem veure el procés de treball fet pels estudiants tal com queda recollit a Veure participacions dels dies 28 i 29 de gener i 2 de febrer de 2016.

Agraïm a l'escola aquesta col·laboració que mostra el potencial expressiu del Taller de retall i composició, especialment quan es treballa des de l'aula de plàstica seguint una proposta atractiva i un guiatge sensible.

14/01/2016: CONTES I DRETS HUMANS

Escrit per: Una mà de contes
En col·laboració amb la Fundació Vicente Ferrer, des d'Una mà de contes et convidem a descobrir la Declaració Universal dels Drets Humans, a través d'una selecció de contes de la nostra col·lecció relacionats amb alguns dels seus articles. Aquesta relació s’explica a l'apartat Contes que il·lustren valors. Contes i drets humans del web.Amb la idea de difondre presencialment aquesta iniciativa, al llarg del mes de gener de 2016, Una mà de contes i la Fundació Vicente Ferrer duen a terme conjuntament tallers pilot en tres escoles de Barcelona: Vila Olímpica, Augusta i Patufet.

L'objectiu d'aquests tallers és que els nens i les nenes es familiaritzin amb la Declaració Universal dels Drets Humans. Per això se'ls proposa:

1. Una breu explicació sobre els Drets Humans i la Declaració Universal que els va recollir.
2. El visionat d'un conte del programa Una mà de contes, el contingut del qual estigui relacionat amb un dels articles de la Declaració.
3. Utilitzant l'aplicació del web del programa, fer un dibuix que il·lustri el contingut de cada article. Per realitzar aquestes dibuixos es proposen temes associats: retrats, paisatges, animals, una casa ... Aquests dibuixos s’incorporen a l’arxiu de participacions del web i també es destaquen a l’apartat citat sobre Contes i drets humans.

Escrit per: Una mà de contes
Com cada any per aquestes dates, els arbres de Nadal, els ninots de neu, les nits estelades, els paquets amb regals i el Pare Noel han estat els protagonistes de les participacions al Taller de dibuix, amb el desig de bones festes que volem compartir. Aprofitem l'ocasió per destijar-vos un bon any 2016

18/11/2015: Postals animades

Escrit per: Una mà de contes
Crea una imatge significativa de la teva localitat amb el Taller de dibuix d'Una mà de contes. Aquesta activitat proposada en un curs per al professorat dut a terme a la Universitat de Girona ens ha permès rebre diverses participacions enviades des d'aquestes jornades.

Tenint en compte que el taller d'Una mà de contes fa possible guardar i reproduir tot el procés de creació del dibuix, tenim a disposició i us proposem gaudir, a través dels enllaços, de "postals animades" de diverses poblacions, com:

Girona


Banyoles


Cassà de la Selva


Esperem que us hagi agradat la idea i que ens aneu enviant "postals animades" del vostre carrer, barri, poble o ciutat.
Escrit per: Una mà de contes
Centenars de nens i nenes, pares i mares, avis i àvies van visitar l'estand d'Una mà de contes al llarg del cap de setmana (17 i 18 d'octubre) en què la tradicional Festa dels Súpers va atreure milers de persones a Montjuïc.El lema escollit aquest any per Una mà de contes ha estat Autòmats, robots i ninots de manera que aquests fascinants personatges van protagonitzar l'espai expositiu de l'estand, amb la inestimable col·laboració del Museu d'Autòmats del Tibidabo, de la Facultat d'Informàtica de Barcelona (UPC), i de diverses editorials que van cedir contes il·lustrats sobre el tema.
L'espai expositiu es completava amb un espai creatiu i participatiu, on els visitants podien veure i llegir contes, però també dibuixar robots sobre paper i, sobretot, amb el Taller de dibuix del web d'Una mà de contesUns 450 dibuixos han estat publicats a Veure participacions, on els podeu localitzar a través de la data (17 i 18 d'octubre), i el nom de l'autor/autora acompanyat de la paraula "robot"Una extensa col·lecció de simpàtics caps-quadrats antropomòrfics, però també alguns amb forma d'animals o amb look extraterrestre, i altres més inquietants... tots ells deixant constància de la presència d'aquests personatges en l'imaginari infantilMoltes gràcies per la vostra visita i la vostra col·laboració
Escrit per: Una mà de contes
El 28 de gener de 2015 s'ha clausurat l’exposició TRAÇ. EL DIBUIX COM A EINA DE CONEIXEMENT, produïda per Sant Lluc i Arts Santa Mònica i comissariada per Oscar Guayabero.

A més d'exposar els dibuixos originals i els esbossos que l’Arnal Ballester va realitzar per il·lustrar un dels capítols del programa (Els quatre músics), Una mà de contes va col·laborar en el projecte amb un taller de dibuix que es va dur a terme en el marc d l’exposició amb diferents escoles de Barcelona.

Per tal de conservar el record d’aquesta interessant experiència, a l’apartat Contes entrellaçats de la Biblioteca del nostre web hem creat el capítol El dibuix com a eina d’aprenentatge on podeu veure una selecció de contes relacionats amb l'exposició i els dibuixos dels tallers que van realitzar els alumnes de les escoles Drassanes, Santa Anna, Xiprers, Sant Josep i Arenal de Llevant, presentats segons les mateixes pautes de l'exposició: Dibuixar per aprendre, dibuixar per provar, dibuixar per recordar, dibuixar per explicar.


Dibuixos de l'escola Drassanes


Dibuixos de l'escola Santa Anna


Dibuixos de l'escola Sant Josep


Dibuixos de l'escola Xiprers


Dibuixos de l'escola Arenal de Llevant

Escrit per: Una mà de contes
Les festes de Nadal i de cap d'any impliquen un augment de participacions en el nostre web, especialment en el Taller de dibuix que molts usuaris fan servir com a eina per felicitar familiars i amics. Part d'aquestes felicitacions s'envien també al programa i es publiquen al web.

Seguint aquesta petita tradició, al llarg d'aquest canvi d'any 2014-2015 també hem rebut nombroses participacions amb desitjos unànimes de bones festes i feliç any 2015, desitjos que compartim. El dibuix de bones festes de la Susanna constitueix un exemple destacat a partir del qual, i a través del Taller de sonorització, hem afegit com a banda de so una versió de la sintonia d'Una mà de contes composada per Josep Lluís Jornet "Panxulo", donant com a resultat una bella peça audiovisual que podeu gaudir en aquest enllaçTambé com cada any, diverses escoles han creat felicitacions col·lectivament a l'aula: entre elles volem destacar (i agrair) els dibuixos fets per l'alumnat de les escoles Immaculada Concepció de Lloret de Mar i Sant Ignasi de ManresaVolem comentar també que el centre Arts Santa Mònica ha prorrogat fins a finals de gener l'exposició TRAÇ en relació a la qual s'han anat fent uns tallers d'Una mà de contes amb les escoles que ho sol·licitin conjuntament amb una visita prèvia a l'exposició. Això ha permès que es poguessin incorporar a l'experiència noves escoles com l'escola XiprersQuan acabi l'exposició farem un resum d'aquesta activitat.

Propostes participatives, projectes de col·laboració amb entitats culturals i educatives... i NOUS CONTES: ben aviat podreu gaudir de nous i sorprenents capítols d'Una mà de contes que podreu veure en la seva emissió televisiva, però també al web.

El nou any 2015 es presenta doncs ple de bons desitjos i de contes. FELIÇ 2015
Escrit per: Una mà de contes
Com és habitual des de fa anys, diverses escoles d'arreu de Catalunya utilitzen els tallers del nostre web com a recurs per a les classes de plàstica i d'escriptura i de lectura. I com fem regularment, volíem destacar algunes participacions que ens han arribat des d'escoles al llarg de les últimes setmanes.

És el cas dels dibuixos fets amb el Taller de dibuix provinents de l'Escola Miquel Martí i Pol de Viladecansde l'escola Catalònia de Barcelonao de l'escola Santa Anna també de Barcelonaque han experimentat també amb el Taller de retall i composicióEl Taller de contes il·lustrats ha estat una bona eina per a l'escola Joc de la Bola que, des de Lleida ens ha enviat tot un seguit d'històries i llegendes il·lustrades sobre la ciutat, el seu entorn i la seva història, que us recomanem llegir: La llegenda del riu Segre, “Misteri”: la història d’una bruixa, La llegenda de Santa Clara, La llegenda de la partida copa d’or, La font del diable, Llegenda d’Indívil i Mandoni, La ferotge guerra, La Haly i la fantasia, El camp d’esports, El dimoni, Calistra a la mitjana.