14/01/2016: CONTES I DRETS HUMANS

Escrit per: Una mà de contes
En col·laboració amb la Fundació Vicente Ferrer, des d'Una mà de contes et convidem a descobrir la Declaració Universal dels Drets Humans, a través d'una selecció de contes de la nostra col·lecció relacionats amb alguns dels seus articles. Aquesta relació s’explica a l'apartat Contes que il·lustren valors. Contes i drets humans del web.Amb la idea de difondre presencialment aquesta iniciativa, al llarg del mes de gener de 2016, Una mà de contes i la Fundació Vicente Ferrer duen a terme conjuntament tallers pilot en tres escoles de Barcelona: Vila Olímpica, Augusta i Patufet.

L'objectiu d'aquests tallers és que els nens i les nenes es familiaritzin amb la Declaració Universal dels Drets Humans. Per això se'ls proposa:

1. Una breu explicació sobre els Drets Humans i la Declaració Universal que els va recollir.
2. El visionat d'un conte del programa Una mà de contes, el contingut del qual estigui relacionat amb un dels articles de la Declaració.
3. Utilitzant l'aplicació del web del programa, fer un dibuix que il·lustri el contingut de cada article. Per realitzar aquestes dibuixos es proposen temes associats: retrats, paisatges, animals, una casa ... Aquests dibuixos s’incorporen a l’arxiu de participacions del web i també es destaquen a l’apartat citat sobre Contes i drets humans.

Escrit per: Una mà de contes
En aquesta activitat (dissabte 3 d’octubre) s’inventarà una nova versió del conte El barret màgic (versió lliure del conte popular armeni). La sessió és oberta a nens i nenes (a partir de 4 anys) pares i mares que hi puguin participar plegats.

Els participants seran guiats per The Tree on the Sea (format pel narrador Àlex Tovar i per l'artista Àfrica Fanlo -il·lustradora de diversos capítols d'Una mà de contes, entre ells El barret màgic-), que aniran creant les imatges de la història a mesura que es van explicant. D’aquesta manera, entre tots i totes crearem el conte amb els seus personatges i veurem a la pantalla com es va dibuixant. I el millor de tot: farem un vídeo que després podrem veure a casa!Finalment es projectarà El barret màgic del programa Una mà de contes del Club Super3. I si ens quedem amb ganes de seguir divertint-nos i tenim temps, podrem fins i tot veure més episodis.

L’Andorra Kids’ Film Festival (28 setembre a 4 d'octubre) és un festival de cinema, música i cultura contemporània com a lloc de trobada intergeneracional, on conflueixen grans i petits emportats per un desig comú, les ganes de compartir cultura i noves experiències. Cinema, música, creativitat i tecnologia són els pilars bàsics d’aquesta nova proposta cultural, lúdica i pedagògica.
Categories: General , Notícies , Propostes

21/05/2015: CONTES ENTRELLAÇATS

Escrit per: Una mà de contes
No us perdeu el nou apartat sobre "Autòmats, robots i ninots"

Heu sentit a dir que “dos millor que un”, o que, de vegades, “un més un sumen tres”? Doncs bé, en el cas dels contes d’Una mà de contes podem afirmar que és així, ja que des d’un bon principi es pensen i es duen a terme de cinc en cinc, com els dits d'una mà.

Els criteris d'agrupació dels contes de la col·lecció d’Una mà de contes són molt variats: temàtics, origen geogràfic, personatges principals, autors, escoles col·laboradores, etc. Els últims 10 contes del programa tenen els autòmats com a protagonistes (Contes d’autòmats 1, Contes d’autòmats 2), però comparteixen també moltes altres coses que, un cop descobertes, segur que enriquiran el visionat de cada conte. Per això hem elaborat i us volem recomanar Autòmats, robots i ninots, un apartat especial de Contes entrellaçats que s’anirà completant amb nous contes en fase de realització, sobre els quals us anirem informant en les properes setmanes.


Categories: General , Notícies , Propostes
Escrit per: Una mà de contes
Què portes a la motxilla? Un taller per aprendre a organitzar la teva motxilla serà l'activitat central que es durà a terme a l'estand que disposa, com cada any, el programa Una mà de contes dins la Festa dels Súpers que se celebra els dies 25 i 26 d'octubre a MontjuïcQuè porta a la cistelleta la Caputxeta Vermella? Pesa molt? Ha de travessar tot el bosc!
I el sarró del Flautista d'Hamelin, va molt carregat o només portava una muda per al viatge?
I el Patufet? Ha de caminar molt per portar l'esmorzar al seu pare?


Anar de viatge, encara que sigui un viatge curtet, com per exemple anar cada dia a l'escola, sempre és una aventura.
Una aventura que comença per sortir ben preparats de casa.
Un bon esmorzar, ben vestit i endreçat i amb la teva motxilla carregada com cal.
Per cert, i tu? Viatges molt? Què portes a la motxilla d’escola?

Grosses, petites, de colors, amb moltes butxaques, sense ... cada motxilla és un món:
Llibres, llibretes, llapis, retoladors, joguines, ordinadors ... però sobretot, sobretot, somnis, molts somnis i un munt d’històries i d'il·lusions
.Des d’Una mà de contes et proposem un taller per aprendre a organitzar, carregar i col·locar bé la teva motxilla. Cada dia hi ha més nens amb problemes d'esquena a causa d'un mal ús de la motxilla. Per això has de tenir en compte que per poder explicar bé el nostre viatge, la nostra aventura, és important arribar sans i estalvis al destí: ja sigui a casa, a l'escola, a dalt d'una muntanya, a la platja o a casa de l'àvia.

Per tal de dur a terme el taller has de seguir un itinerari i, sobretot, divertir-te: escollint i carregant una motxilla amb els objectes que t'agradin més, passant per la balança per saber quant peseu tu i la motxilla junts, i obtenint una foto per presumir de motxilla i per comprovar que la portes ben posada.

A més a més del taller, també podràs enviar un dibuix al web del programa explicant-nos alguna aventura amb la teva motxilla. I alimentar la teva imaginació veient contes del programa, i gaudint de contes il·lustrats que estaran a la teva disposició en un racó de lectura...

T'ESPEREM A L'ESTAND D'UNA MÀ DE CONTES A LA FESTA DELS SÚPERS!
I esperem que, a més de divertir-te, puguis aprendre coses noves i que et serveixin d'ajuda. Per aconseguir-ho, han col·laborat amb Una mà de contes, el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, la Fundació PIMEC i la Universitat Politècnica de Catalunya.
Categories: General , Notícies , Propostes
Escrit per: Una mà de contes
Una mà de contes col·labora amb l'exposició TRAÇ organitzada per Arts Santa Mònica i el Centre Artístic de Sant Lluc.

L’exposició TRAÇ investiga les capacitats del dibuix com a eina de coneixement, com a mitjà de comunicació, com a suport per projectar, com a manera de fer realitat idees i fins i tot somnis. Es tracta d’una exposició on hi ha dibuixos magnífics que es mostren a través de quatre àmbits, l'últim dels quals es dedica al dibuix per explicar, quan el dibuix és una eina de comunicació.

Justament en aquest apartat s'hi mostren dibuixos d'Arnal Ballester duts a terme per preparar la seva participació a Una mà de contes com a il·lustrador d'Els quatre músicsDins de les activitats paral·leles a l'exposició, Una mà de contes hi és present amb un taller Una mà de contes per a grups escolars, conduït per Experimentem amb l'art, així com amb una conferència de Manuel Barrios, director del programa.
Categories: General , Notícies , Propostes
Escrit per: Una mà de contes
Connecta amb el teu equip amb Una mà de contes.

Per compartir somnis i aventures cal comptar amb un bon equip. Però sobretot amb el vestit i les eines adequades per a cada ocasió. Si vols salvar la princesa, què millor que un vestit de bomber per protegir-te del perillós alè del drac! O disposar d’un bon casc de motocicleta i altres proteccions si vols fer de missatger per a La Caputxeta. Uns guants de làtex i una màscara protectora per evitar la pols, podrien ser un bon regal per a les germanastres de la Ventafocs: així sabrien el que és un servei de neteja en condicions!

Proposta d’activitats a l’espai d’Una mà de contes La Festa del Súpers 2013Connnecta amb el teu equip amb Una mà de contes proposa als participants de la La Festa del Súpers (19 i 20 d’octubre) adonar-se que tan important és treballar en equip com anar ben equipat. I per fer-ho els convida a la següents activitats :

1. Visionar una selecció de contes de la col·lecció d'Una mà de contes, relacionats amb diferents oficis o que destaqui l'activitat professional dels seus personatges.

2. Accedir a una selecció de publicacions infantils on el tema central estigui relacionat amb els diferents tipus de professions.

3. A través de la pàgina web d'Una mà de contes, elaborar dibuixos relacionats amb la professió de pares i familiars.

4. Equipament real de diferents professions perquè els participants puguin disfressar-se segons les seves preferències.

5. Fotografiar-se amb l’equip escollit.

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Fundació PIMEC han col·laborat amb Una mà de contes fent l'assessorament dels continguts d'aquesta proposta que s'origina en la convicció compartida sobre el fet que els contes són un vehicle excel·lent per transmetre valors tan importants i universals com la seguretat en el treball.
Categories: General , Notícies , Propostes

01/07/2013: SENTIU L'ESTIU?

Escrit per: Una mà de contes
L'ombra d'un arbre, les fulles que semblen cantar, la brisa del mar com un perfum que ens fa somiar ... hummm ... hi havia una vegada ...

Des d'Una mà de contes us proposem una selecció de contes perquè aquest estiu el gaudiu amb els cinc sentits. i us convidem a participar en qualsevol dels tallers del web per explicar-nos com sentiu l'estiu.

A QUÈ FA OLOR L'ESTIU?

De vegades estem tan atents a què veiem i escoltem, que se'ns oblida que tenim nas i que les olors i els perfums també poden viatjar per l'espai com la llum i el so. Fins i tot ens poden explicar històries. Les olors sempre ens fan recordar: persones, llocs, aventures ... A què fan olor les vacances? I l'estiu? A platja, com la de la Gavina Darina? A nit de lluna plena i Txa, txa, txa? O al bosc on viu el Bernat?Enllaços:
- Col·lecció OlorVisual / Olor de Cadaqués
- De quin color és aquesta olor? (1 i 2)
- Contes entrellaçats


PER ALS GUSTOS MÉS EXQUISITS

L'estiu és ideal per viatjar des de la cuina: provant menjars dels llocs que visitem o de persones que ens visiten a nosaltres; preparant receptes d'altres països o cultures, i per què no? inventant nosaltres mateixos nous plats i combinacions. Perquè t'inspiris aquí tens alguns suggeriments del nostre xef: marcians i ous fregits, paella valenciana i unes sardinetes a les matemàtiques.Enllaços:
- Contes a fons: Papallones
- Eulàlia Fargas. Cuina per nens
- Arcimboldo virtual


COM UNA CARÍCIA

A l'estiu passem més temps a l'aire lliure i la pell es fa més sensible: l'hem de protegir del Sol, ens avisa quan ens hem d'acostar una miqueta quan sortim a passejar a la nit, i ens dóna molt de gust quan ens banyem i quan abracem al nostre osset de peluix preferit o un nou amic o amiga; quan li donem un petó a algú que ens agrada o ens cau molt bé o quan l'avi ens acarona el cap amb afecte. Suau com una perla, tendre com un petó i sempre a l'abast de la .Enllaços:
- Kid's Handprint Art
- Fingerprint Art
- Hand Made (teatre amb les mans)


UN REGAL PER A L'OÏDA

Com una carícia per a la pell, la música és una carícia per a l'oïda. No es veu, no es toca, no fa olor, no té gust... però quan escoltem música o cantem, la sentim per tot el cos, ens emocionem, el cor batega diferent i ens posem a ballar. L'estiu és ideal per escoltar música en viu, amb músics de veritat: en les festes dels pobles, en concerts, pel carrer... a Bremen, a l’Àfrica o a casa, com el Josep del conte Tocant la vida.Enllaços:
- Les músiques d'Una mà de contes
- Dibuixar la música
- Catalunya Música


MIRAR ÉS DIVERTIT

En el conte Veig cares l'Elena descobreix cares per tot arreu mirant a través de la seva càmera fotogràfica. I en el conte inspirat en el mural La batalla de Mallorca del MNAC, podreu trobar un rei a qui li encanta jugar a "veig veig". Per cert, si mireu molta televisió aneu amb compte amb alguns programes, que no us passi com en el conte Llami, llami on un presentador enreda a tothom dient que les llaminadures són bones per a les dents.Enllaços
- Museu Nacional d'Art de Catalunya
- TV3. Súper 3
- Arxiu Fotogràfic de Catalunya

Categories: Propostes

04/06/2013: DIBUIXAR LA MÚSICA

Escrit per: Una mà de contes
Alumnes de l'escola pública Maria Mercè Marçal de Mataró participen en un taller d’Una mà de contes consistent a escoltar una peça del compositor Jordi Cervelló i després dibuixar allò que els ha inspirat.

Els nois i noies de la classe de cinquè de primària de l'escola Maria Mercè Marçal difícilment oblidaran el matí del 30 de maig de 2013, quan la seva aula es va omplir de música i dibuixos que els van fer gaudir d’una singular i emotiva experiència, sorgida d’una col·laboració entre Una mà de contes i l'Editorial Boileau i protagonitzada molt especialment per l’eminent compositor Jordi Cervelló. Dues reporteres de l’Info K van ser-hitambé presents i van realitzar el reportatge Dibuixar la música.Tot havia començat unes setmanes abans quan, motivada per la celebració del centenari de l’Editorial Boileau, especialitzada en música i molt compromesa amb la seva divulgació i pedagogia, es va dur a terme una reunió amb Una mà de contes per tal d’explorar vies de col·laboració. A proposta de l’editorial, es va concretar l’activitat "dibuixar la música" amb la participació activa d'un important músic del seu catàleg, reconegut tant per la seva brillant i dilatada obra com per la seva vocació pedagògica: Jordi Cervelló.

El taller va començar amb una breu presentació a càrrec de Manuel Barrios, director d'Una mà de contes, que va fer de mestre de cerimònies al llarg de tot el matí. Tot seguit Jordi Cervelló va proposar escoltar, amb total silenci i concentració, amb els ulls tancats, la peça que havia escollit. A continuació, els nens i nenes de la classe van anar als dotze ordinadors on havien de fer, per parelles, els dibuixos que la música els havia inspirat.Com a resultat d'aquesta activitat es van obtenir dotze magnífics i sorprenents dibuixos, tan variats com els títols escollits: Viatge a la lluna (Oscar i Arnau); El curs del riu (Anna i David); Tranquilitat (Paula i Carla); Boda sonora (Marta i Maria); Fugida (Aroa i Victor); El desert (David Fl. I David Fg.); Ja ha acabat (Paula i Oscar); Mar profund (Elena i Irene); Natura i boira (Ari i Adrián); Vetllada d'amor al cementiri (Isabel i Adrià); Vida o mort (Arnau i Joel) i Boires (Adrià i Marc).Una vegada fets els dibuixos inspirats per la peça, va prendre la paraula Jordi Cervelló per tal de comentar-la. Va explicar que era un scherzo (paraula italiana que significa broma) interpretat per un quartet de corda. Va comentar que una broma no sempre havia de fer riure... podia ser una broma pesada; que en ser interpretada per quatre instruments es produïa un diàleg entre ells i que això ens feia notar la gran quantitat de matisos i contrastos que contenia la composició. A part de l'explicació, Jordi Cervelló va sorprendre tothom quan va agafar el seu vell (i bell) violí i va interpretar diversos fragments musicals.Després dels comentaris es va procedir a fer una segona tanda de dibuixos, que van estar influits clarament per les explicacions del compositor. Per exemple, les parelles que havien dibuixat Viatge a la lluna, Tranquilitat, Boda sonora, El desert, Fugida i Mar profund van dibuixar Contrastos, Broma pesada, El repte, Baralla de colors, Bromaaa i Emocions.Dibuixar la música va tancar el cercle el dia següent quan, amb el Taller de sonorització d'Una mà de contes es va publicar una selecció dels dibuixos fets al taller acompanyats musicalment per la peça de Jordi Cervelló. De manera que obriu bé ulls i orelles i disposeu-vos a gaudir de Ja ha acabat, Viatge a la lluna, Boda sonora, Mar profund, Vetllada d'amor al cementiri, Boires.

Des d'Una mà de contes volem agrair la col·laboració entusiasta de tothom qui ha participat en aquesta experiència que esperem que es pugui dur a terme en més ocasions alhora que serveixi com a inspiració per a seguir "dibuixant la música" de totes les maneres, en tots els llocs i amb tots els formats possibles.
Escrit per: Una mà de contes
Una mà de contes ha estat present al miniSCREEN (espai de tallers artístics interactius, que tenen com a objectiu apropar l’art contemporani a un públic infantil) amb la proposta DE QUIN COLOR ÉS AQUESTA OLOR? que es va dur a terme al llarg de tota la tarda del dia 25 de maig en el context de la Fira LOOP de l’SCREEN FESTIVAL celebrada a l’Hotel Catalonia Ramblas de Barcelona.Les participacions enviades s’han afegit a moltes d’altres que s’havien anat publicant a Veure participacions des del moment que vam plantejar la proposta d’utilitzar el taller de dibuix per tal d’imaginar formes, colors i històries a partir d’olors. De manera que podeu gaudir amb més d’un sentit visionant diverses olors: de pastisseria com galetes (Isabel), caramels (Flora), donut (Maria), magdalena (Paula), vainilla (Adrian); de plats calents com pizza (David i Adrià), espaguetti (Irene), macarrons (Aitana), ous (David); de fruites com maduixa (Paula i Carla), poma (Arnau), taronja (Oscar), síndria (Arnau); olor de suc (Paula) o de cafè (Oscar); olor de flors (Joel, Jordi, Arnau, Natàlia) ; olor de gespa (Nico), fusta (Marcelo) o fum (Oscar); i, finalment, olors més personals com l’olor de la mare (Marta, Aroa, Ariadna) o de l’amor (Bernat).Volem agrair a tots els i les participants en aquesta proposta, i especialment a l’alumnat de l’Escola Maria Mercè Marçal de Mataró, d’on ens han arribat diverses creacions treballades a l’aula. I, sobretot, a l'equip de la Col·lecció olorVISUAL del perfumista Ernesto Ventós, amb el qual vam compartir la proposta des del primer moment.
Escrit per: Una mà de contes
Una mà de contes al Screen Festival 2013.
En col.laboració amb Screen Festival i la col·lecció olorVISUAL del perfumista Ernesto Ventós, et convidem a participar en un joc molt divertit: convertir olors en colors i dibuixos.De vegades estem tan atents al que veiem i al que sentim que se'ns oblida que tenim nas i que les olors i els perfums també poden viatjar per l'espai com la llum i el so. Fins i tot ens poden explicar històries.Fen servir el taller de dibuix de Una mà de contes et convidem a pintar i imaginar una historia a partir de alguns d'aquests olors:

L'OLOR DE LA TEVA MARE
L'OLOR DEL TEU MENJAR PREFERIT
L'OLOR D'UNA FLOR

Tanca els ulls, respira profundament i intenta recordar alguna d'aquestes olors.
Sí? Ja? ... doncs torna a obrir els ulls i a dibuixar i pintar amb el Taller de dibuix d'Una mà de contes!! És important que al final del dibuix escriguis a la mateixa pantalla el nom de la olor que has volgut representar. I quan ens enviïs la teva participació afegeix al teu nom un guió i l'olor que has triat:-mare,-patates,-flor. Si ho necessites aquí tens aquests exemples.Les participacions que ens enviïs es podran veure al Screen Festival 2013 que es celebrarà els dies 24 i 25 de maig a l'Hotel Catalonia Rambla de Barcelona juntament amb una selecció de contes relacionats amb les olors i els perfums. I si et ve de gust també podràs participar en el taller “mini Screening olfactiu” que est portarà a terme el dissabte 25 de maig de 17 a 18.30h.Per cert, si vols inspirar-te o informar-te sobre la relació entre les olors i els colors o l'art, visita la col lecció olorVISUAL a través del seu web. Podràs gaudir d’un munt d'artistes que com tu recreen l'olor a través de les seves obres. Esperem els teus dibuixos. Que t'ho passis bé? Ah! I no oblidis la cita dels dies 24 i 25 de maig al miniSCREEN dins de Screen Festival. Si vols veure el programa d'activitats pots visitar la seva pàgina web on hi trobaràs, entre altres, les propostes De Quin Color és Aquesta Olor i Mini Screening Olfactiu.


Categories: General , Notícies , Propostes