Escrit per: Una mà de contes
A partir del 14 de setembre, dia d’inici de les classes, i al llarg del curs 2015-2016, el canal Super3 emetrà dos capítols diaris d’Una mà de contes, tots els dies lectius, de dilluns a divendres a les 12:05.

Les emissions es fan dins la franja en anglès que el canal Super3 va posar en marxa el curs passat per fomentar l’ús d'aquest idioma. Des d’un primer moment, el web d’Una mà de contes es va sumar a aquesta iniciativa i va elaborar un apartat específic: DRAW ME A STORY: Una mà de contes en anglès, per tal que servís com a eina per a alumnes, mestres, famílies i públic en general per reforçar l'aprenentatge de l'anglès, a l’escola i a casa.Als últims mesos s’han dut a terme versions en anglès de nous capítols del programa, que s’emetran pel canal Super3 i es recolliran també dins del web, que veurà ampliada d’aquesta manera la ja rica oferta de contes disponibles en anglès.

De manera que esteu convidats a gaudir i aprendre amb Els tres porquets (The Three Little Pigs), La Ventafocs (Cinderella), El sastre valent (The Brave Little Tailor) El Patufet (Tiny Tom), La caputxeta vermella (Little Red Riding Hood)... i molts altres contes que us sorprendran de nou en escoltar-los en un idioma diferent del que esteu acostumats a usar.

Categories: Notícies
Escrit per: Una mà de contes
El FAD (Foment de les Arts i el Disseny s’ha sumat a la 50a Escola d’Estiu Rosa Sensat organitzant dues taules rodones (2 i 3 de juliol) amb l’objectiu de posar en relació el disseny i l’educació dins del festival FADfest

La primera taula, presentada i moderada per l’arquitecta Carme Ribas i centrada en l’espai públic com a context educatiu, ha comptat amb la participació de Milagros Pérez Oliva (periodista i professora), Carme Pigem (arquitecta de RCR) i Manuel Barrios (realitzador de TV i director d’Una mà de contes)Manuel Barrios va destacar les característiques que feien que el programa Una mà de contes pogués ser considerat com un servei públic dins d’una televisió pública, i va destacar com a exemple la col·laboració amb l’escola pública Drassanes de Barcelona. Aprofitem per recordar-vos que podeu gaudir dels contes resultants d’aquesta col·laboració, així com d’un detallat seguiment del projecte.
Categories: Notícies

21/05/2015: CONTES ENTRELLAÇATS

Escrit per: Una mà de contes
No us perdeu el nou apartat sobre "Autòmats, robots i ninots"

Heu sentit a dir que “dos millor que un”, o que, de vegades, “un més un sumen tres”? Doncs bé, en el cas dels contes d’Una mà de contes podem afirmar que és així, ja que des d’un bon principi es pensen i es duen a terme de cinc en cinc, com els dits d'una mà.

Els criteris d'agrupació dels contes de la col·lecció d’Una mà de contes són molt variats: temàtics, origen geogràfic, personatges principals, autors, escoles col·laboradores, etc. Els últims 10 contes del programa tenen els autòmats com a protagonistes (Contes d’autòmats 1, Contes d’autòmats 2), però comparteixen també moltes altres coses que, un cop descobertes, segur que enriquiran el visionat de cada conte. Per això hem elaborat i us volem recomanar Autòmats, robots i ninots, un apartat especial de Contes entrellaçats que s’anirà completant amb nous contes en fase de realització, sobre els quals us anirem informant en les properes setmanes.


Categories: General , Notícies , Propostes
Escrit per: Una mà de contes
Els més de 200 contes del programa ja es poden visionar al web... Passeu, passeu que ja hi som tots: el Patufet, la Caputxeta i fins i tot la Ventafocs.

Abans que res us demanem disculpes per les molèsties que us hem pogut ocasionat durant aquests últims mesos, quan heu volgut veure un conte i no heu pogut. Amb l’objectiu de donar-vos un millor servei, Televisió de Catalunya ha renovat el seu portal d’internet i això ens ha obligat a fer alguns ajustos tècnics per tal que els materials fossin accessibles des de tot tipus de dispositius: per aquest motiu, bona part dels vídeos d'Una mà de contes han estat, durant un temps, no disponibles.

Així que, solucionat el problema, aprofitem l’ocasió per donar-vos les gràcies per la vostra confiança i per dir-vos que, comptant amb vosaltres, ja hi tornem a ser tots... I també us recordem que podeu cercar els contes pel seu títol, per paraula clau, per il·lustrador, per autor, guionista o músic, per personatge, origen geogràfic o tècnica artística; per idioma o, finalment, a través de les "mans de contes" que els agrupen temàticament de cinc en cinc.


Categories: General , Notícies
Escrit per: Una mà de contes
El programa Una mà de contes, del Super3, ha estat guardonat, en la categoria infantil, en la 20a edició dels Premis Zapping.

Els premis Zapping són els únics guardons audiovisuals que es concedeixen a Catalunya per votació popular, en reconeixement a la qualitat, i no a l'audiència, per part dels socis de TAC i un jurat encapçalat pel president de l'associació, Josep Maria Guerra.

El premi a Una mà de contes ha estat un dels quatre guardons obtinguts per TV3


El director d'Una mà de contes, Manuel Barrios (i família...) van recollir i agrair el premi obtingut en l'acte de lliurament dels XX Premis Zapping dut a terme al CaixaForum de Barcelona el dia 25 de febrer de 2015.
Categories: Notícies
Escrit per: Una mà de contes
A partir del 9 de febrer estrenem Una mà de contes. La màquina de la fantasia. Deu capítols nous inspirats en la vida i obra de deu autòmats.

Aquests nous capítols d’Una mà de contes s’han dut a terme aprofitant que a la figura de l'autòmat conflueix la fantasia infantil amb l'eficàcia de l'enginyer, la joguina amb la màquina i en definitiva l'art amb la ciència, i que una de les principals vies d'accés a la cultura de la globalització és a través del llenguatge tècnic i especialment a través de l'idioma anglès; tenint en compte totes aquestes circumstàncies i que, a més, Barcelona té una de les millors col·leccions d'autòmats d'Europa: el Museu d'Autòmats del Tibidabo
10 capítols inspirats en deu autòmats

Deu peces referenciades i documentades en col·leccions i museus d'arreu del món de manera que cada conte es pot convertir en una veritable experiència més enllà de la pantalla.

Deu guions originals de la Teresa Duran, creu de Sant Jordi 2007, especialista en literatura infantil i àlbum il·lustrat i col·laboradora habitual del programa. Deu històries inspirades en la biografia de cada autòmat: el seu autor o autors; la seva construcció, anècdotes, llocs o propietaris pels quals han passat fins a l'actualitat; en la peculiaritat del seu funcionament, els materials amb què està construït, l'acció que executen i la seva forma de presentar-se al públic; i finalment del simbolisme i el missatge que volen transmetre a l'espectador.

Històries ambientades en un context internacional, donada la procedència i la biografia accidentada de moltes de les peces i per facilitar la introducció de noms, llocs, expressions, formalismes estilistics, músiques i cançons, especialment en idioma anglès.

Una mà mecànica dissenyada per Lluís Ribas, constructor d'autòmats i responsable del Museu d'Autòmats del Tibidabo, que en forma de guant, és animada per les mans de les il·lustradores Núria Enríquez i Sandra Hernández. I amb la col·laboració especial de l'Escola Massana pel que fa a la direcció artística.

ELS 10 CONTES

CINC REFERÈNCIES LOCALS.


Cinc referències que l'espectador podrà localitzar en la col.lecció del Museu d'Autòmats del Tibidabo de Barcelona. Autòmats de finals del segle XIX i principis del XX procedents de l'empresa francesa Vichy, i alguns d’ells construïts en els mateixos tallers del museu.

El millor fotògraf de la Nova Xamba
(estrena: 9 de febrer)


Darrere de la figura d'un fotògraf, rostres encuriosits i atents, atrapats en el parany de les aparences. Aquesta petita peça de la col·lecció d'autòmats del Tibidabo serà el mecanisme a partir del qual es posaran en evidència la vanitat i l'enveja de la gent. La fotografia apareixerà al segle XIX com el primer dispositiu capaç de reproduir imatges d'una forma automàtica i repetitiva. A tocar de la màgia, la gent es podia preguntar: Qui s'amaga darrere d'aquest petit vidre que atrapa la llum?

A la moda de París
(10 febrer)


Amb la mà aixecada i els dits recollits, aquest autòmat que pertany a la col·lecció d'autòmats del Tibidabo, és qui inspira aquesta història. Una peça que en el seu moment va ser un reclam publicitari, donant petits cops al vidre d'un aparador per cridar l'atenció de la gent. A través d'una entranyable història d'amor, aquest conte explica d'una manera senzilla i encantadora com funciona el mecanisme de les modes.

Una reina i un poeta
(11 febrer)


De vegades, els actors, els músics, els ballarins i els poetes han de repetir una i altra vegada el seu espectacle davant el públic com si fossin autòmats que no es cansen mai. Però no són màquines, són humans i es cansen, encara que de vegades l'èxit i el desig els pugui atrapar en una urna de vidre, com l'autòmat que inspira aquest conte i que es troba a la col·lecció de autòmats del Tibidabo.

Una mà d’equilibristes
(12 febrer)


Per guardar l'equilibri és important estar ben units i coordinar bé els nostres moviments amb els demés. Sobretot quan les coses es posen difícils i necessitem dels altres. Com els dits d'una mà. Com un mecanisme de precisió, com un rellotge. Una fantàstica metàfora sobre la família on les entremaliadures d'uns nens es convertiran també en la seva salvació. Conte inspirat en els equilibristes de la col·lecció d'autòmats del Tibidabo.

La fortuna d’en Tristany Capsigrany
(13 febrer)


Envoltat de daus i atrapat en una vitrina per la seva pròpia avarícia, el protagonista d'aquest conte, excèntric i vanitós, ho perdrà tot per agafar una petita granota verda amb el nom de Fortuna. Enlluernat pel món i les seves meravelles, no hi haurà pitjor destí per a aquest personatge de quedar atrapat en la constant repetició d'un mateix gest, una i altra vegada, una i altra vegada ... Conte inspirat en "el pallasso i la granota" de la col·lecció d'autòmats del Tibidabo.


CINC REFERÈNCIES INTERNACIONALS


Cinc referències que dibuixen una petita història: des dels artefactes de Leonardo en el Renaixement fins el segle XIX, ja iniciada la Revolució Industrial.

L’ànec de Vaucanson
(16 febrer)


En el cicle de la vida, poder fer la digestió és essencial. Tant que per donar aparença d'ésser viu a una màquina, el seu inventor la dotarà d'aquesta capacitat. I de passada solucionarà un greu problema amb la seva veïna. Conte inspirat en l'autòmat creat per Jacques de Vaucanson en 1739.

El Lleó, el rei i el Papa
(17 febrer)


En clau d'humor, el conte narra la rivalitat entre el rei francès Francesc I i el Papa de Roma. I com Leonardo da Vinci treu partit a la situació utilitzant la seva imaginació per crear un artefacte magnífic. Conte inspirat en l'autòmat creat per Leonardo da Vinci cap a 1515.

Per amor a l’art
(18 febrer)


Una nena apassionada pel dibuix es recupera d'un greu accident gràcies a un ninot mecànic que dibuixa per ella sense saber-ho. De gran, la protagonista resultarà ser una gran pintora de renom. Conte inspirat en l'autòmat creat per Pierre Jaquet-Droz, 1768-1774

Una partida d’escacs amb el Turc
(19 febrer)


Perseguit per la policia de Nova York, el protagonista d'aquest conte trobarà l'amagatall ideal dins d'una màquina exposada al públic. Davant dels seus nassos, ni el mateix cap de policia podrà descobrir-lo. Conte inspirat en l'autòmat creat per J.W.R. von Kempelen, 1769

La pianista embruixada
(20 febrer)


Trencar l'ordre establert, la successió mecànica i ordenada de les coses té els seus riscos: per exemple, convertir-se en un autòmat que interpretarà pels segles dels segles, una i altra vegada, el mateix tema musical al piano. Conte inspirat en l'autòmat creat per Pierre Jaquet-Droz, 1768-1774
Categories: General , Notícies
Escrit per: Una mà de contes
Més d’un miler de nens i nenes van participar en les propostes de l’estand d’Una mà de contes a la Festa dels Súpers celebrada els dies 25 i 26 d'octubre
Volem donar les gràcies a tots els participants en el taller d'Una mà de contes per aprendre a organitzar, carregar i col·locar bé la motxilla.

Amb la vostra col·laboració heu contribuït al fet que els nens i les nenes que cada dia fan la motxilla per anar a l'escola puguin tenir una vida més saludable. Explicar contes no és només una manera de tenir entretinguts els nens. Els contes ens ajuden a entendre les coses i a poder-les explicar i compartir amb els altres. I saber-se cuidar un mateix és potser la més important.Al llarg dels dos dies de la Festa, es van registrar més de set-centes entrades a la balança que ens deia si havíem carregat el pes correcte a la motxilla. Es van fer més de mil fotos (que aviat penjarem al web) per comprovar que la motxilla estava ben posada a les espatlles...

I es van fer més de cent dibuixos sobre motxilles:

A l'estand també es va poder gaudir d'un espai de lectura ple de contes il·lustrats cedits per diverses editorials a les quals fem extensiu el nostre agraïment: Editorial Barcanova, Editorial Combel, Editorial Casals, Editorial Juventud, Editorial Takatuka, Editorial Estrella Polar i Edicions Sd.

Finalment, si voleu més informació sobre el tema podeu contactar amb els col·laboradors del taller, sense els quals aquest no hauria estat possible:
... "I al dia següent, per fi, plenes d'il·lusions, les motxilles del col·legi de tots els nens del món es van convertir en unes ales fantàstiques"
Escrit per: Una mà de contes
Què portes a la motxilla? Un taller per aprendre a organitzar la teva motxilla serà l'activitat central que es durà a terme a l'estand que disposa, com cada any, el programa Una mà de contes dins la Festa dels Súpers que se celebra els dies 25 i 26 d'octubre a MontjuïcQuè porta a la cistelleta la Caputxeta Vermella? Pesa molt? Ha de travessar tot el bosc!
I el sarró del Flautista d'Hamelin, va molt carregat o només portava una muda per al viatge?
I el Patufet? Ha de caminar molt per portar l'esmorzar al seu pare?


Anar de viatge, encara que sigui un viatge curtet, com per exemple anar cada dia a l'escola, sempre és una aventura.
Una aventura que comença per sortir ben preparats de casa.
Un bon esmorzar, ben vestit i endreçat i amb la teva motxilla carregada com cal.
Per cert, i tu? Viatges molt? Què portes a la motxilla d’escola?

Grosses, petites, de colors, amb moltes butxaques, sense ... cada motxilla és un món:
Llibres, llibretes, llapis, retoladors, joguines, ordinadors ... però sobretot, sobretot, somnis, molts somnis i un munt d’històries i d'il·lusions
.Des d’Una mà de contes et proposem un taller per aprendre a organitzar, carregar i col·locar bé la teva motxilla. Cada dia hi ha més nens amb problemes d'esquena a causa d'un mal ús de la motxilla. Per això has de tenir en compte que per poder explicar bé el nostre viatge, la nostra aventura, és important arribar sans i estalvis al destí: ja sigui a casa, a l'escola, a dalt d'una muntanya, a la platja o a casa de l'àvia.

Per tal de dur a terme el taller has de seguir un itinerari i, sobretot, divertir-te: escollint i carregant una motxilla amb els objectes que t'agradin més, passant per la balança per saber quant peseu tu i la motxilla junts, i obtenint una foto per presumir de motxilla i per comprovar que la portes ben posada.

A més a més del taller, també podràs enviar un dibuix al web del programa explicant-nos alguna aventura amb la teva motxilla. I alimentar la teva imaginació veient contes del programa, i gaudint de contes il·lustrats que estaran a la teva disposició en un racó de lectura...

T'ESPEREM A L'ESTAND D'UNA MÀ DE CONTES A LA FESTA DELS SÚPERS!
I esperem que, a més de divertir-te, puguis aprendre coses noves i que et serveixin d'ajuda. Per aconseguir-ho, han col·laborat amb Una mà de contes, el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, la Fundació PIMEC i la Universitat Politècnica de Catalunya.
Categories: General , Notícies , Propostes
Escrit per: Una mà de contes
Una mà de contes col·labora amb l'exposició TRAÇ organitzada per Arts Santa Mònica i el Centre Artístic de Sant Lluc.

L’exposició TRAÇ investiga les capacitats del dibuix com a eina de coneixement, com a mitjà de comunicació, com a suport per projectar, com a manera de fer realitat idees i fins i tot somnis. Es tracta d’una exposició on hi ha dibuixos magnífics que es mostren a través de quatre àmbits, l'últim dels quals es dedica al dibuix per explicar, quan el dibuix és una eina de comunicació.

Justament en aquest apartat s'hi mostren dibuixos d'Arnal Ballester duts a terme per preparar la seva participació a Una mà de contes com a il·lustrador d'Els quatre músicsDins de les activitats paral·leles a l'exposició, Una mà de contes hi és present amb un taller Una mà de contes per a grups escolars, conduït per Experimentem amb l'art, així com amb una conferència de Manuel Barrios, director del programa.
Categories: General , Notícies , Propostes
Escrit per: Una mà de contes
Ja ha començat el curs i tenim un munt d'idees i projectes per compartir amb vosaltres.

Per començar hem posat en marxa una nova producció de capítols per estrenar l'any vinent i dels que aviat tindreu notícia. Efectivament, tornem al plató de gravació.Per continuar, dir-vos que l'Aventura de llegir segueix el seu camí i el passat dia 20 de setembre la vam presentar a la Jornada TAC 0-8 a la Universitat de Vic. El programa va organitzar un taller on una vintena de mestres van conèixer el taller de dibuix i van dibuixar les vocals: l'a , la i, la i, la oi la u. A més, van conèixer també els contes del programa d’històries sobre les vocals, i vam comentar les possibilitats que s’obrien per treballar-ho a l’aula amb nens i nenes. Si voleu veure alguns dels seus dibuixos aquí els teniu:I seguim: el proper dia 30 de setembre a les 17 hores es projectarà a la Filmoteca de Catalunya una selecció de capítols d'Una mà de contes amb ocasió de l'inici del cicle Per amor a l'art i amb la presència d'alguns dels il · lustradors i guionistes del programa. Aquesta sessió es repetirà els dies 4 i 5 d'octubre a sessió infantil i gratuïta.

Què més us podem explicar? Ah si! que ja estem preparant la Festa del Super3 amb un taller molt divertit, i que ens han convidat a participar en una exposició on es podrà veure un capítol del programa acompanyat dels esbossos i dibuixos preparatoris per a la gravació. Ja us anirem informant.
Categories: Notícies