Escrit per: Una mà de contes
Sabeu què és la Jornada TACART? Imagineu un munt de mestres i professors tots junts, treballant, compartint experiències i parlant sobre com ensenyar educació artística, sobretot basant-se en noves tecnologies. I no només l'assignatura de plàstica, també totes les altres assignatures. L'art a l'escola i a l'institut. D'aquí el nom, fer taca i que s'estengui arreu. Per això ens agrada que ens hagin convidat a fer un taller. Així tots els mestres i professors que ho desitgin sabran com treballem i totes les possibilitats d'aquesta web per treure'n tot el suc possible a l'aula.El Manuel Barrios donarà el taller: Processos tècnics i estructura narrativa. I explicarà als assistents com poden fer ells mateixos contes a l'aula, agafant exemples d'altres col·laboracions que hem fet amb escoles, com el conte En Bao i els seus amics, que hem produït amb l'escola Pere Vila de Barcelona. També aprendran com enviar-nos participacions i fins i tot faran anar el nostre taller de dibuix.

La Jornada Tacart serà el dissabte 18 de març a Lleida i aquí teniu el programa.

Prometem explicar-vos com ha anat!
Categories: General
Escrit per: Una mà de contes
Tenim una gran notícia per compartir amb tots vosaltres: el programa Una mà de contes ha estat convidat a participar a la Fira del llibre infantil i juvenil de Bolonya! A Itàlia. La cultura catalana és la convidada d’honor d’aquest any a la fira, que tindrà lloc entre el 3 i el 6 d’abril. Organitzats per l'Institut Ramon Llull s’han preparat un munt d’activitats per donar-la a conèixer.Una mà de contes participarà a tres d’aquestes activitats.


null


Per començar, el dia 3, durant la recepció oficial dels convidats d’honor, es podrà veure una selecció dels programes al llarg dels seus 16 anys d’existència. Han estat molts els il·lustradors que han col·laborat amb nosaltres i el programa és una mostra fantàstica del potencial creatiu dels nostres artistes.

El dia 4 serem a la taula rodona Transmèdia: el mitjà és el missatge? Per parlar sobre la nostra experiència de treball a través del nostre web. Ja sabeu que a la web podeu tornar a recuperar tots els nostres contes. Tots! I també podeu enviar-nos les vostres participacions als tallers de dibuix, retall i edició. Algunes de les participacions les seleccionem per destacar-les a la web i properament per a emetre-les en pantalla. Però això no és tot. La web és, també, una font d’informació perquè pugueu treure suc als nostres contes, a casa i a l’aula, amb articles i documentació. O amb exemples de com crear vosaltres mateixos els vostres contes, tal i com hem fet amb algunes escoles. Mare meva, quantes coses haurem d’explicar!

I per acabar, la cirereta. El dia 6, a la biblioteca Salaborsa, (una biblioteca impressionant) coneixerem nenes i nens d’una escola de Bolonya per fer un taller tots plegats. Els explicarem el nostre programa, que s’ha emès ja a Itàlia, i després, a partir del conte “La nena i la lluna” de l’escriptor italià Antonio Prete, adaptat per l’escriptora Teresa Duran, crearem amb els nens i nenes que assisteixin al taller, un munt de dibuixos que després ens serviran de base per a la producció d’un nou capítol del programa, que il·lustrarà des de Barcelona, l'artista italiana Cristina Spano.


null


Per fer-ho més fàcil hem creat un tutorial en italià perquè els nostres amics de Bolonya, i tothom qui ho vulgui d’Itàlia, ho tingui més fàcil per conèixer què fem, pugui recuperar els capítols doblats a l’italià i puguin col·laborar amb nosaltres.

I si voleu veure tot el programa d’activitats el podeu consultar aquí.
tutorial en italià

Categories: General
Escrit per: Una mà de contes
Amb motiu de les activitats que s'han realitzat durant l'any Ramon Casas, a la Biblioteca Mestre Maria Antònia de Torredembarra, s'organitzarà una xerrada el proper dijous 9 de març amb el títol "Ramon Casas i Pere Romen en un tàndem. Història d'una amistat ". I per introduir el tema es projectarà el capítol d'Una mà de contes "La volta al món d'en Pere i en Ramon" inspirat en el quadre de Ramon Casas que podeu trobar al Museu Nacional d'Art de CatalunyaI aquí teniu aquest dibuix realitzat per l'Andrés a la Biblioteca El Carmel-Juan Marsé després de veure el capítol del programa. Es va imaginar al Pedro i al Ramon quan passaven per un país amb palmeres i just quan els va començar a ploure. Per veure el dibuix en moviment.

Categories: General

16/02/2017: Contes amb tangram

Escrit per: Una mà de contes
Els tres darrers contes que estrenem són 3 històries molt especials.
Especials perquè estan escrites a partir de contes d'inspiració Zen, una tradició espiritual de la Xina i el Japó.
I també són diferents i únics per com estan fets, amb peces del conegut joc del tangram, i amb petits il·lustracions amb tinta xinesa.
Els personatges protagonistes també són especials i únics.
Uns volen transmetre el seu saber, com el camperol a punt de morir que explica al seu fill que guarda un secret: El tresor de Keiken.
D'altres són artistes que a mes de crear obres d'art, estimen tant el que fan que es prenen el seu temps. Encara que sigui llarg i calgui esperar: El dibuix del rei.
I el darrer és un incansable treballador que fa un munt d'oficis, i entre feina i feina, de nit, somia ser una papallona... ¿o és just al revés?. El somni de la papallona.El guió i les il·lustracions són obra del Manuel Barrios, i el muntatge musical el signen la Montse Ané i l’Adrià Martínez. Amb l’assessorament del CERPIE de la Universitat Politècnica de Catalunya.

L'emissió serà els divendres a les 19:30 i després d’aquests 3 capítols, tornarem a emetre els 5 contes dedicats als drets humans.Ah, i ja ho sabeu, si voleu, podeu recuperar els contes sempre que ho desitgeu!

Podeu veure El tresor de Keiken aquí.
Si voleu veure El dibuix del rei ho podreu fer aquí.
I per veure El somni de la papallona cliqueu aquí.

Categories: General
Escrit per: Una mà de contes
Un, dos, tres, quatre i ara cinc! Són els contes que hem dedicat als drets humans. L’últim que faltava per estrenar és El sabater i els minairons, dedicat al dret a un treball digne.El conte explica la història d’un sabater que tenia molts fills i al que li calia fer moltes sabates per alimentar-los. El diable, que se les sap totes, li va oferir uns treballadors que no s’aturaven mai, els minairons, això sí, a canvi de la seva ànima. Un pacte que el sabater va acceptar però del que després es va penedir. Sort de l’astúcia de la seva dona que va saber posar a lloc al diable en persona! La història vol fer riure i pensar, a partir de situacions que ens poden ser properes. Tot s’hi val a l’hora de treballar? No és millor treballar en bones condicions? Són algunes de les preguntes que ens poden sorgir i sobre les que podem reflexionar després de veure El sabater i els minairons.

El conte l’ha il·lustrat el Pep Montserrat i el guió l’ha escrit la Teresa Duran a partir de la llegenda dels minairons, uns follets fantàstics propis de la cultura popular del Pirineu.

Pep Montserrat

El podreu veure divendres a les 19:30 i ve acompanyat de la recomanació d’un llibre. No us el perdeu!

I si el voleu tornar a veure ho podeu fer sempre que vulgueu aquí, a la nostra web.
Categories: General

03/02/2017: El ruc i la somera

Escrit per: Una mà de contes
El conte del ruc i la somera comença així: “De mica en mica, ditada a ditada, vet aquí una història que no està acabada... i que és una rucada”. Ho és perquè el protagonista és un ruc orgullós de ser-ho. Es creu el millor. El més fort, treballador, resistent, elegant i mooooolt intel·ligent. Aquest ruc no té àvia! Vol, tant si com no, que tots els animals facin com ell. I és clar, quan es veu envoltat de bèsties fent l’ase, es queixa. I la somera el posa a lloc i li fa veure que s’equivoca i que no hi ha ningú que sigui superior pel sol fet de néixer d’una manera o de l’altra.Perquè aquesta història vol explicar-nos un dret, el de la igualtat de gènere, i s’inclou dins la sèrie de contes dedicats als drets humans.

Les il·lustracions, aquestes ditades, guarnides amb dibuixos deliciosos i divertits, són obra de l’Arianne Faber, i el guió l’ha escrit la Teresa Duran.

Arianne Faber

Per cert, si voleu conèixer més històries dedicades a animals, podeu tafanejar aquesta entrada de la nostra biblioteca on en tenim uns quants d’agrupats. Ens agradarà molt rebre visites com la vostra!

I si voleu recuperar el conte ho podeu fer aquí, a la nostra web.
Categories: General

26/01/2017: El somni de Jamila

Escrit per: Una mà de contes
Què somia la Jamila? Mira cap a l’horitzó i recorda. Al principi aquella línia fineta, fineta dibuixava dracs fantàstics, un vaixell pirata, un coet... Després la Jamila va anar a escola i dibuixava lletres i poemes. Però la Jamila ara viu en un lloc on no hi ha res de res, ni una casa. I és clar, somia en una casa calentona com la mel quan es torna caramel. Hi ha molts nens i nenes com la Jamila que somien el mateix. I que igual que ella es troben amb punxes que els barren el pas. La Teresa Duran, autora del guió, va pensar en les nenes i nens refugiats. Uns infants que tenen tot el dret a somiar en un futur millor.L’escriptor italià Antonio Prete va empescar-se un nou dret: el dret a l'horitzó. És a dir, el dret a somiar i imaginar allò que volem ser. I això és el que vol la Jamila, convertir aquell traç amable de l’horitzó, que s’ha convertit en punxes i barreres, en una casa calentona com la mel quan es torna caramel.

No us perdeu aquest conte meravellós que ha escrit la Teresa Duran, amb el traç magnífic i poètic de la il·lustradora Olga Capdevila.

Olga Capdevila

Aquest nou conte de la sèrie dedicada als drets humans el podreu veure a les 19.30, i si no aquí mateix, sempre que vulgueu.


Categories: General
Escrit per: Una mà de contes
Si avui és divendres això vol dir que s’estrena un nou capítol! Serà, com sempre, a les 19:30 i porta per títol El rei, l’ocell i la Reina. El guió l’ha escrit la Teresa Duran i està basat en un conte seu inèdit, que vol dir que fins avui no s’havia publicat. Un regalàs. Les il·lustracions són del Diego Mallo, i no són unes il·lustracions qualsevol. El Diego barreja fotografies retallades i gravats amb els seus dibuixos. Ja veureu, ja... el resultat és espectacular. I segur que us vindran ganes de dibuixar. Doncs cap problema, ja sabeu que podeu fer-ho al nostre taller. Dibuixar, retallar, inventar i crear el vostre propi conte. Endavant, ho podeu fer aquí. I si ens l’envieu la compartirem a la web.

Diego Mallo


El conte El Rei, l’ocell i la Reina, ens parla d’un dret d’humà, el dret a la llibertat d’expressió. O sigui, el dret a parlar i a dir el que pensem amb llibertat, sense que ens fiquin a la garjola, com li passa a l’ocell del conte. Aquí fa uns anys, hi va haver una dictadura, i no es podia dir el que et passava pel barret. I encara ara hi ha molts llocs del món on aquest dret no es respecta. A la història hi trobareu ocells als que els agrada volar, un Rei que mana i que es posa de molt mal humor perquè no sap volar com fan els ocells, i una Reina que pensa que manar també vol dir escoltar. Ah, i a aquesta reina també li agrada cantar i refilar...No us el perdeu! El podeu veure avui divendres a les 19:30 i sempre que vulgueu aquí, a la nostra web.
Categories: General
Escrit per: Una mà de contes
Atenció, atenció! Cada divendres s’estrenen nous capítols d’Una mà de contes! Hi hem posat moltes ganes, molt d’esforç i molta creativitat, i volem deixar-vos bocabadats amb les 8 histories que us presentem.

Les cinc primeres estan dedicades als drets humans, i ens parlen de drets tan importants com el dret a la salut a través del conte “En Bao i els seus amics”, que hem fet conjuntament amb l’escola Pere Vila, que van ser els guanyadors de la categoria de conte audiovisual dels Jocs Florals Escolars de Barcelona, amb un guió adaptat per l’Anna Manso i amb la col·laboració del Consorci d'Educació de Barcelona.

Sessió de treball al plató amb els nens i nenes de l'Escola Pere Vila
(Sessió de treball al plató amb els nens i nenes de l'escola Pere Vila)

I també hi ha 4 històries escrites per la Teresa Duran que tracten del dret a la llibertat d’expressió (“El rei, l’ocell i la Reina” amb il·lustracions del Diego Mallo), el dret a l'horitzó, un dret inventat per l’escriptor italià Antonio Prete que reivindica el dret a somiar i imaginar el propi destí, (“El somni de la Jamila” il·lustrat per l’Olga Capdevila), el dret a un treball digne (“El sabater i els Minairons”, il·lustrat per en Pep Montserrat) i el dret a la igualtat de gènere (“El ruc i la somera” il·lustrat per l’Arianne Faber).

L'Arianne Faber al seu estudi i el Pep Montserrat
(L'Arianne Faber al seu estudi i el Pep Montserrat)

Tots plegats uns artistassos que han fet una feina espaterrant amb les seves històries i els seus dibuixos.

Però això no és tot. Aquests capítols venen acompanyats d’un petit experiment creatiu molt especial: tres contes il·lustrats amb la tècnica del joc del tangram. Originari de l'antiga Xina, el joc del tangran és un puzle de set peces amb les que podem compondre innombrables figures i amb elles, explicar les històries més fantàstiques. El Tresor de Keiken, El dibuix del Rei i El somni de la papallona, tres contes d'inspiració oriental per jugar amb la imaginació.

No us els perdeu! Els podreu veure cada divendres a les 19:30 i sempre que vulgueu aquí, a la nostra web.

L'Olga Capdevila i el Diego Mallo
(L'Olga Capdevila i el Diego Mallo)


Categories: General
Escrit per: Una mà de contes
Sí, el Nadal ja és aquí! I a tothom ens agrada rebre i enviar postals per felicitar les festes. Per això us convidem a entrar al nostre taller de dibuix i que creeu i envieu la vostra postal. Aquest any us proposem que hi dibuixeu un desig de Nadal, un desig d’aquells que no es poden tocar, dels que no es poden embolicar, un desig preciós que vulgueu compartir.

Nosaltres destacarem les postals que més ens agradin per omplir la nostra web amb l’esperit de Nadal, un esperit farcit de bons desitjos. Què heu de fer? només cal que accediu al taller, que us inspireu i imagineu un desig especial en forma de dibuix, i que trieu la pestanya enviar dibuix.

Bon Nadal i bona inspiració!

Categories: General