"Quan una cosa m'agrada molt i és tan bonica no puc parar d'explicar-ho": això ho ha dit un sibarita musical com Miqui Puig, un artista amb un gust innegable. Però no és l’únic. El periodista Kiko Amat no es queda curt: "finalment pop en la nostra llengua que no fa riure o plorar, sinó emocionar, i que porta les millors influències ben enganxades i visibles a la solapa: Buffalo Springfield, Love, el Dylan de 'Hurricane' i el pop 60's de LA. Brillant".

I a qui es refereixen tots aquests elogis? Doncs al grup La Brigada, el protagonista el dilluns 4 d’agost de les estrenes del De Prop de la franja de les 14.30 en el Canal 33 Digital (TDT), amb la presentació del seu disc L’obligació de ser algú (2008). Cal recordar que aquest concert s’emetrà també el dimarts 5 d’agost, a les 23:30, pel Canal 33 analògic.Integrat actualment per Pere Agramunt (veu i guitarra), Miquel Tello (baix, teclats i banjo), Magí Mestres (trompeta, veus, harmònica i guitarra), Ricard Parera (bateria) i David Charro (guitarra i teclats), el quintet va treure a finals de 2005 la seva primera maqueta amb cançons en anglès amb el nom The Light Brigade, molt ben rebuda per mitjans com Rockdelux, mondosonoro, RAC1 o iCat fm.

Amb una segona demo a principis de 2007 i la reputació dels seus directes, la banda de Vilanova i la Geltrú va aconseguir ser teloner de The Ladybug Transistor i tocar a festivals com el Primavera Sound, el popArb, l'In-Somni, o el Faraday. I això sense tenir encara cap àlbum editat.

Amb l’arribada de nous components, el grup va patir una important evolució en canviar l’anglès pel català matern. A les seves influències de sempre - el pop britànic clàssic (Ray Davies, Elvis Costello, The Divine Comedy) i el folk-rock nord-americà (The Band, Neil Young, Clem Snide) - , s’afegien unes inflexions més pròpies del Serrat de principis dels setanta.Al setembre de 2007, i ja com La Brigada, el quintet va començar a gravar el seu àlbum de debut, íntegrament en català, amb el títol L'obligació de ser algú. El disc va ser editat l’abril de 2008 pel segell anglès Outstanding Records. El líder de la banda, Pere Agramunt, assegura que "hem trobat un punt intermig entre el que ens agradava de tota la vida, el pop britànic clàssic i el folk rock americà, el que feia Neil Young, Dylan amb The Band, el que realment ens convencia és això, el trobar un so. Però a l’hora de fer el canvi al català ens trobàvem una mica coixos a nivell de referents, i no ens servien els del rock català tradicional dels anys 90 que és el que nosaltres hem escoltat de petits. Aleshores hem hagut de tirar enrere i anar a buscar els referents de la nova cançó, anar a buscar Serrat, Ovidi sobretot i és això, una aiguabarreja amb elements de la nova cançó, pop britànic i folk rock americà".A L'obligació de ser algú s’inclouen onze cançons on conviuen guitarres acústiques i trompetes, els arranjaments més elaborats i les parts més crues. Al costat dels temes propis, hi destaca una versió del Famous dels Magnetic Fields, transformat pel grup en Si vull marxar. Agramunt reconeix que "sempre ens ha agradat fer versions. De fet The Light Brigade va començar com un projecte de versions, fèiem totes les cançons que ens agradaven. Teníem el valor de fer versions de Gram Parsons fins i tot. Stephen Merritt sempre ens ha agradat molt, i els Magnetic Fields són un dels grups de referència. No potser a nivell de so, perquè nosaltres som molt més clàssics, però si a la hora d’encarar les cançons, les melodies, fins i tot les lletres".

La Brigada va gravar el concert que veurem al De Prop l’1 d’abril al plató 4 de TV3. El grup va interpretar tots els temes de L'obligació de ser algú.

La llista sencera de cançons és la següent:

Des de l’agost
Com fulles mortes
No ets tu, sóc jo
L’experiència només és un nom
Si vull marxar
Sé que l’amor no durarà per sempre
Quan tot sigui millor
La sort que sempre tinc
Una imatge més
Un trist i miserable cop de mà
La llista negra


El proper mes de setembre, La Brigada actuarà el dia 5 al Tranuita Festival de Vilanova i la Geltrú, i el dia 20 al Mercat de Música Viva de Vic.