El Teatre Lliure ja ha estrenat Rock'n'roll de Tom Stoppard. Un obra que parla de la perillositat d'aferrar-se a un mite o ideologia incondicionalment.
L'obra transcorre a Txecoslovàquia i Cambridge, des del final de la Primavera de Praga, l'any 1968, fins a l'any 1990 una vegada ha caigut el mur de Berlín i quan els Rolling Stones van actuar a la capital txeca.

rock cartell

Stoppard, que és d'origen txec, va començar a escriure aquest relat a partir d'unes cartes l que es van intercanviar els intel•lectuals Milan Kundera i Václav Havel arran de la invasió russa a Praga i on es plantejaven el dilema sobre què ha de prevaldre: la lluita política o l'artística.

rock 2


El text és ple de contingut polític. La discussió que té en Max (Lluís Marco) un professor anglès fidel militant comunista amb el seu ex alumne txec, Jan ( (Joan Carreras), que creu en el rock'n'roll com un element subversiu de tot règim totalitari, porta a una confrontació d’idees que es fa extensiva a un altra personatge de l’obra Ferdinant (Félix Pons) amic de Jan. Un personatge que serveix a Stoppar per explicar el cas real de el grup de rock els Plastick People of de Universe, que va nàixer sense cap intenció política, però que va ser ferotgement castigat com a expressió d’una desidència cultural intolerable, a Txecoslovàquia

rock primavera real

La direcció escènica, d'Àlex Rigola, és una de les millors que ha fet a la seva carrera: distribueix els dards de Stoppard al comunisme, al capitalisme, als mites i al llarg de l'obra no hi ha cap fissura en el muntatge. L'escenografia de Glaenzel és fantàstica: quan som a Txecoslovàquia se'ns presenta en blanc i negre en contrast quan viatgem a la plàcida Anglaterra. El ritme de la potent banda sonora dels anys 60, 70, i 80 amb els The Doors, Pink Floid i els Stones, entre altres, és un dels atractius del muntatge.

rock 4

A l'obra hi ha molta política, molta filosofia, però també hi ha molt d'amor entre els personatges, uns personatges encapçalats per Joan Carreras en el paper de Jan, que es confirma com un gran actor; Lluís Marco, que un cop més ens dóna una lliçó de teatre igual com fa Rosa Renom. Chantal Aimée, Pep Torrents, i Mar Ulldemolins estan a l’excel•lència, així com Fèlix Pons, Santi Pons i Oriol Guinart. "Rock'n'roll", un obra que no us podeu perdre a la sala Fabià Puigserver del Lliure fins al 19 d'octubre.

rock 3
rock primavera real 2
Manifestació a Praga 1968