Nora Helmer pren la determinació de marxar de casa per fer el seu camí lluny del tipus de vida a què s'ha vist obligada a sotmetre's. Això passa a "Casa de nines", d'Ibsen. Però quina sortida vital pot trobar un personatge com la Nora a l'Europa dels anys vint?


Això és el que sabrem amb l'obra "Què va passar quan la Nora va deixar el seu marit o Els pilars de la societat", una peça de la premi Nobel del 2004 Elfriede Jelinek que s'ha estrenat a la Sala Petita de TNC i que ha dirigit amb un gran encert Carme Portaceli.
Elfriede Jelinek situa l'entorn de la Nora a l'Alemanya prehitleriana.Trobem una Nora que acaba d'aterrar del món de la burgesia per convertir-se en una obrera pamfletària envoltada de dones que no tenen el privilegi de poder renunciar a res. Carme Portaceli ha subrallat les contradiccions de la protagonista en un espectacle en què pica l'ullet als aires grotescos i al teatre de Brecht i Weill. La música en directe de Dani Nel.lo i Jordi Soto arrodoneix l'espectacle.
La interpretació de Lluïsa Castell crec que és una de les millors de la seva carrera. La seva Nora, sens dubte, ha trencat la Casa de Nines. Fins a l'1 de juny a la Sala Petita del TNC.