L’ALL DE BELLTALLCorren mals temps per a l’all? Té la batalla perduda? Quines són les causes de la seva davallada?

Diuen que la seva olor i la coïssor són les culpables que s’hagi anat apartant els alls dels fogons i de les salses en benefici dels picants (bitxos i derivats). L’all torna i delata; el picant, no. L’all deixa la boca seca; el bitxo, no. Però realment els motius són aquests?

Penso que la causa principal de la caiguda en picat dels alls és la seva baixa qualitat. Som molt exigents amb vins o amb olis, però gens amb els alls. La veritat crua i dura els que els alls que trobem són molt dolents, secs, sense ànima, i no en sabem la procedència.

La nostra aposta és per l’all de Belltall. Agafeu la carretera que va de Montblanc a Tàrrega i quan remunteu la carena topareu amb Belltall. Tres carrers, cases de pedra, gent molt agradable i amb ganes de tirar endavant un projecte: posar al dia la producció de l’all de Belltall.

L’all de Belltall, referència indiscutible de la Conca de Barberà, té una mida més petita que la convencional, la pell de la cabeça és de color blanc, al mig genera dues cabeces més petites i la qualitat ve del fet que es conrea a uns 800 metres d’altitud. Té un gust fi, coent i saborós.

El qui escriu ha tingut la sort de tastar un allioli (al restaurant Can Travé de Solivella), fet amb all de Belltall, que reunia totes els beneficis de què parlem.

Jo us recomano una cosa tan senzilla com aquesta: quan aneu per qualsevol casa o restaurant de la Conca de Barberà, demaneu un allioli fet amb all de Belltall. Us asseguro que en el seu sabor hi trobareu l’esperit reconfortant d’una terra generosa.A la gent de Belltall. Pere Tapias