Escrit per: sotaterra


Després de 13 episodis, la segona temporada de “Sota terra” arriba al final. Hem excavat sota el sol i la pluja, hem picat pedra fins a acabar amb els ossos baldats, hem fet broma entre núvols de pols i hem hagut de suportar el Fermí, que es posava molt pesat quan les troballes començaven a aparèixer. Però ha valgut la pena. Per què? Doncs perquè hem trobat dinosaures al Prepirineu, enterraments romans a les Drassanes de Barcelona i un vaixell de la guerra del Francès al delta de l’Ebre. I, bé, com diria l’Eudald, en alguna ocasió també hem “llepat”, però cal dir que dels errors se n’aprèn més que dels encerts.

Aquesta temporada ha estat trepidant. Els bons moments han estat gairebé incomptables, i no tenim paraules per expressar el plaer que hem sentit de poder compartir-los amb uns espectadors com vosaltres. Per això, hem decidit reunir-los tots en un sol capítol resum, per gaudir-ne plegats un cop més. Ens hi acompanyeu?

Diumenge 29 d'abril, a les 22.30, ens acomiadarem de "Sota terra" amb tots vosaltres des d'un escenari incomparable: la "casa" del nostre estimat Eudald. No hi podeu faltar!
Categories: General , Sinopsis , Vídeos
Escrit per: sotaterraDescobrirem si l’exèrcit d’Anníbal va passar pel Montseny de camí cap a Roma?

En el seu camí cap a Roma, el general cartaginès Anníbal va haver de creuar Catalunya en direcció als Pirineus. Segons l'historiador Polibi, el famós exèrcit dels elefants creua l'Ebre i avança en direcció al Berguedà, el Ripollès i la Cerdanya. Però l'historiador Titus Livi diu que Anníbal sotmet els ilergets, lacetans, bargusis i ausetans. Això el situa al que ara és la comarca d'Osona i creuant ben bé per les valls del Montseny. “Sota terra” buscarà a les restes de la descomunal fortalesa ibera del Brull, a la falda del Montseny, el que encara no s'ha trobat: una evidència arqueològica del pas d'Anníbal cap als Pirineus.

Us esperem a tots el diumenge 15, a les 22.30, com sempre, sota terra!
Categories: General , Sinopsis , Vídeos
Escrit per: sotaterra


Neandertals, eren caçadors o simplement recol•lectors?

Fa 70.000 anys a les terres que ara són Catalunya hi convivien cavalls, hipopòtams, hienes, óssos…i també els neandertals. Però, qui es menjava qui? Què menjava l'home de Neandertal? Només carronya i vegetals o també caçava? A les coves del Toll, a Moià, hi roscarem restes de fauna de l’època... i restes de presència neandertal. Indicis que ens han de permetre saber si els neandertals eren sofisticats caçadors, i per tant, estaven tan evolucionats com els sapiens, o eren mers recol•lectors i carronyaires? Moltes bèsties per desenterrar, en només tres dies... I a base d’excavar, acabarem descobrint importants novetats sobre una cova espectacular.

Si ens voleu acompanyar, ens trobareu el diumenge 1 d'abril a les 22.30, com sempre, sota terra!
Categories: General , Sinopsis , Vídeos
Escrit per: sotaterra


Trobarem una piscina romana a la plaça de la Vil·la?
A Caldes de Montbui, hi està documentada l'activitat termal des de l'època romana. Al costat de la Font del Lleó hi ha les restes de les termes romanes més ben conservades de la Península Ibèrica. Durant tres dies -en un estressant contrarellotge- buscarem la natatio, la piscina d'aigua freda, per veure si també són les més grans. En paral·lel excavarem i investigarem amb els més innovadors mètodes de prospecció, per restablir la imatge del que fou el balneari més important del segle XIX a Caldes: Can Rius, avui en dia un edifici fantasmagòric mig abandonat.
Tres dies en què l'equip de "Sota terra" posa de cap per avall el centre històric de la tranquil·la població termal. Pel bé de l'arqueologia, òbviament.

Ens veiem el proper diumenge 18 de març, a les 22.30, com sempre, sota terra!
Categories: General , Sinopsis , Vídeos
Escrit per: sotaterra


Balaguer va ser un dels primers lloc on es van agrupar els sarraïns que fugien de les primeres croades dels cavallers cristians de l'època dels comtats dels Pirineus. D’aquesta ocupació, en va néixer un immens camp de refugiats, que aviat es convertiria en una gran ciutat. Però com de gran?
Durant tres dies excavarem les restes de la muralla, de les cases, de la necròpolis per conèixer com vivien els habitants d'aquesta ciutat i intentar escatir si va arribar a ser la ciutat àrab més gran de Catalunya. Molta tensió i patiments… agreujats per una pluja torrencial que va fer de l’excavació una autèntica epopeia.

Us esperem el diumenge 11 de març, com sempre, sota terra!
Categories: General , Sinopsis , Vídeos
Escrit per: sotaterra


En diferents gravats històrics, les Drassanes gòtiques de Barcelona apareixen representades de manera diferent a l’actual. Fins i tot en una situació diferent de l'actual. L'equip de “Sota terra” treballarà per tal de saber si les actuals Drassanes són les que va construir Pere el Gran –com sempre s’ha dit- o si han patit alguna modificació important al llarg dels anys. Es tracta, com diuen tots els manuals, de l’edifici estendard del gòtic civil català, i el millor conservat del món? En tres dies intentarem esbrinar tota la veritat sobre les Drassanes reials de Barcelona.
A mig programa, l’aparició d’enterraments romans ens farà replantejar una altra veritat històrica establerta fa anys: la línia de costa de la ciutat en temps dels romans.

Ens veiem el diumenge 4 de març, a les 22.30, sota terra!
Categories: General , Sinopsis , Vídeos
Escrit per: sotaterra


A Oristà, al Lluçanès, han aparegut restes de ceràmica romana. Corresponen a una vil•la? A un campament? A una ciutat? Què hi fan els romans al Lluçanès, tan lluny dels llocs on se’ls situa habitualment. L'equip de “Sota terra” es desplaça fins aquest indret per tal de determinar si es tracta d'una vil•la romana o d'algun altre tipus d'assentament. Les restes arqueològiques ens reserven més d'una sorpresa. Potser a Puig ciutat hi va haver alguna cosa més que un simple assentament romà.
Sembla que, a més de ceràmiques, s’hi troba material bèl•lic, de les legions romanes. Potser som davant d’un episodi fins ara desconegut de la presència romana a les nostres terres?

Ens veiem el diumenge 26, a les 22.30, sota terra!
Categories: General , Sinopsis , Vídeos
Escrit per: sotaterra
El Prepirineu lleidatà és ric en restes de dinosaures El jaciment d'Isona i Conca Dellà és un jaciment de referència a Europa. Buscarem nius de dinosaures, ous, petjades i ossos fossilitzats. I tot, per intentar descobrir proves de com es van extingir. A més de saber com eren els dinosaures que van viure a Catalunya, com s’alimentaven, com es reproduïen... i com era el nostre territori en el moment de l’extinció... Per això treballem en tres nivells geològics diferents que abasten els darrers cinc milions d’anys abans de l’extinció, l’objectiu és comprovar la diversitat d’espècies fins al darrer moment de la seva existència.
En els tres dies d’excavació en terres lleidatanes, a més de descobrir petjades i ous, localitzem i excavem el que seran les restes òssies més importants que s’han trobat mai a Catalunya.Ens veiem el diumenge 19, a les 22.30, sota terra! Aquest cop amb doble ració de "Sota terra". Desprès del nou episodi, TV3 n'emetrà un altre de la temporada anterior. Tornarem a la Boella, és a dir, en terres tarragonines, per descobrir si hi havia presència homínida fa entre 800.000 i un milió d'anys. A la península Ibèrica, hi vivia l'"Homo antecessor", una espècie que s'ha descobert al jaciment d'Atapuerca. Per tant, la pregunta és: també hi havia "Homo antecessor" a la Boella?
Categories: General , Sinopsis , Vídeos
Escrit per: sotaterra


De qui eren les restes que es van trobar a la necròpolis de Tàrrega? Com, quan i per què van morir?

Al cementiri jueu de Tàrrega es van trobar uns fosses comunes amb desenes de cossos enterrats. Com van morir? Qui eren? Aquest cop, l'equip de “Sota terra” viatja fins al barri jueu de Tàrrega per descobrir què va passar al segle XIV, com vivien, com van morir, i per què. En tres dies, l'equip treballarà en dues línies diferents: l'excavació i l’estudi de les restes enterrades. Buscarem la sinagoga i el forn dels jueus al cor del Call de Tàrrega i intentarem conèixer els costums i la manera de viure de la població. En l'anàlisi forense i antropològica de les restes trobades a les fosses, intentarem determinar les causes de la mort d'aquestes persones. Un episodi extremadament emotiu... i dur.

Ens veiem el diumenge, a les 22.30, sota terra! Aquest cop amb doble ració de "Sota terra". Desprès del nou episodi, TV3 n'emetrà un altre de la temporada anterior.
Categories: General , Sinopsis , Vídeos
Escrit per: sotaterra
El diumenge 5 de febrer a les 22.30 s'emetrà el tercer episodi del nou "Sota terra". En aquesta ocasió, tornarem a un vell indret on ja vam excavar la temporada passada: Cabrera de Mar.La primera temporada de “Sota terra” vam marxar de Cabrera després de comprovar que efectivament Ilturo havia estat una ciutat romana, però sense saber per què la van abandonar. Tornem a Cabrera per saber per què s'abandona la ciutat: és certa la hipòtesi del gran incendi que planteja l'Eudald en acabar l'excavació? I qui el va provocar i per què? També vam veure com dins de la ciutat romana persisteixen els ritus ibers, això ens parla de la relació de la població autòctona amb els romans, com continua aqueta relació? Segueix habitat el poblat iber després de l’abandonament de la ciutat romana?
Tres dies intensos per desvelar aquestes incògnites i per aclarir les dimensions d’un temple dedicat al Mitraisme de què només es coneixen quatre a la península Ibèrica. I d’una sitja, aparentment força habitual, en sortiran increïbles sorpreses...

Si voleu repassar la primera incursió de "Sota terra" a la ciutat d'Ilturo, només heu de clicar sobre el vídeo que us hem penjat a sota.
Us esperem el diumenge a les 22.30, com sempre, sota terra!Categories: General , Sinopsis , Vídeos