Escrit per: sotaterra
Avui, en Jordi Rosell, un dels arqueòlegs amb més bon humor del país, ens parlarà sobre el jaciment de Les Coves del Toll i de les Teixoneres. En Jordi dirigeix un projecte de recerca que pren per objecte d'estudi les restes d'aquestes coves, i en l'episodi Coves del Toll: Hienes, óssos de les cavernes i neandertals s'encarregà de co-dirigir l'excavació.

Jordi Rosell Coves Toll

"Les Coves del Toll i de les Teixoneres formen part d’un projecte de recerca dirigit per mi mateix que es titula Compartint l’espai: la interacció entre homínids i carnívors al Nord-est Peninsular. Això vol dir que les campanyes d’excavació que s’hi fan cada any al mes d’agost són programades. En elles hi participen una trentena d’investigadors, entre doctors, llicenciats i estudiants que volen especialitzar-se en diferents aspectes de la Prehistòria més antiga."

» Text complet

Escrit per: sotaterra
Porta Ciutadella de Roses

Sovint ens pregunteu com queden els jaciments desprès de les excavacions de "Sota terra". Per això, avui Anna Maria Puig, directora del jaciment de Roses, ens explica l'estat actual dels punts d'excavació que vam veure en el capítol Roses: La porta d'entrada dels grecs a Catalunya.

"Dos dels tres punts en els quals es va intervenir durant l’episodi dedicat a la Ciutadella de Roses eren cales noves, obertes només per al programa. Els sondejos es troben a una certa distancia de les àrees d’excavació en curs. Per aquest motiu i per no deixar més fronts oberts que poguessin perjudicar la circulació dels visitants al monument i la conservació de les restes, aquestes es varen tapar degudament. "

» Text complet

Escrit per: sotaterra
Director Caldes Termal

Sovint ens pregunteu com queden els jaciments desprès de les excavacions de "Sota terra". Però cada cas és únic: alguns jaciments es continuen excavant i d'altres es documenten i es tapen per protegir-los i tornar-hi a treballar quan es disposi de temps i recursos. Podeu consultar alguns casos a la nostra secció Director del Jaciment.

Avui, Anna Monleon, directora del jaciment de Caldes, ens explica l'estat actual dels punts d'excavació que vam veure en el capítol Caldes: 2000 anys de termal.

» Text complet

Escrit per: sotaterra
Carme Alos

Carme Alòs, directora del Museu de la Noguera, i encarregada de les excavacions dels jaciments musulmans de Balaguer, ens explica com han continuat les investigacions desprès del pas de "Sota terra". Endavant, Carme!

"Després d'acabar la gravació del "Sota Terra" a Balaguer a començaments de novembre ens va quedar un fangar important a totes les àrees on s'havia intervingut...de fet ja no va ploure més...mai més des de llavors!"

"Alguns dels punt oberts es van tancar immediatament amb la màquina, com la zona de la necròpolis, perquè de fet està situada al pàrquing del santuari del sant Crist i aquell cap de setmana s'iniciaven les festes...però després de documentar els enterraments es van recollir les restes i actualment estan en estudi. De la necròpolis s'han enviat mostres a realitzar datacions radiocarbòniques que ens permetin perfilar millor la cronologia d'aquest cementiri."

» Text complet

Escrit per: sotaterra
Avui l'Oriol Saula, director tècnic del Museu Comarcal de l'Urgell-Tàrrega, ens explica com van continuar les excavacions dels jaciments després de la feina feta amb l'equip de "Sota terra".

director jaciment tarrega plaça palla

L'endemà del “Sota terra”, després de tapar el sondeig fet al jardí de casa de la Montse Domingo i de deixar-li el pati tan bé com vam poder, vam prioritzar la continuació de l'excavació de la plaça de la Palla per tal d'enllestir-la al més aviat possible i no enredar gaire més temps els pacients veïns de la plaça . Vam poder documentar una sobreposició de fins a quatre forns metal•lúrgics de bronze de forma circular. El forn que millor es conservava era el que hi havia en una cota més baixa i que vam poder datar de forma preliminar en el segle XVII. El forn conservava la solera i una part significativa del seu alçat amb toves.

» Text complet

Escrit per: sotaterra
Avui l'Albert Martín, l'arqueòleg de l'Ajuntament de Cabrera de Marc, ens explica com van continuar les excavacions dels jaciments després de la feina feta amb l'equip de "Sota terra".

director cabrera

"L’endemà de rodar aquest episodi, vàrem treballar a corre-cuita per acabar d’excavar la sitja amb el mort a dins que es va trobar a Can Modolell. No va sortir gaire ceràmica que canviés el que ja es deia durant el rodatge, però sí que van sortir molts ossos en bon estat. També hem de dir que estaven molt escampats i acompanyats d’algunes pedres. El que sí que va ser una sorpresa va ser la fondària del mur que vàrem estar destapant més a llevant, ja que arribava fins a més de quatre metres. Era d’època moderna i l’interpretem com un antic mur de contenció de la finca de la masia."

» Text complet

Escrit per: sotaterra
Avui, Josep Maria Vila, l'encarregat del jaciment del monestir de Santa Maria de Vallsanta, ens explica com valora el pas de l’equip de “Sota terra” pel monestir de Santa Maria de Vallsanta. Endavant, Josep Maria!

director vallsanta

“Els resultats dels tres dies d’excavació de “Sota terra” a Vallsanta van ser força més interessants del que en principi havíem pensat, a la vista de la seva curta durada. La descoberta més sorprenent, i a priori la més difícil, va ser la localització de la paret que podria correspondre a una de les ales del claustre del monestir. Durant anys, s’ha especulat sobre l’existència o no d’aquest claustre –jo mateix gairebé estava convençut que no hi seria–, i, en canvi, va sortir. No cal dir que la imatge de Vallsanta canvia molt si l’hem de pensar amb claustre o sense."

» Text complet