Escrit per: sotaterra
templers

L'orde del Temple va ser una institució medieval de caràcter religiós i militar, nascuda el segle XII i dissolta a principis del XIV. Els templers van organitzar un sistema bancari d’abast europeu que prestava diners a personatges molt poderosos, com ara Felip IV de França, que hi va contraure nombrosos deutes. Per solucionar els seus problemes econòmics, aquest monarca va decidir posar fi a aquest orde. L’acusà d’heretgia i sodomia i, finalment, va ser purgat per la mateixa Església.

Històricament, els templers han estat un orde al qual s’han atribuït moltes llegendes. Des de fa uns quants anys, arran de la seva aparició en novel•les com El codi da Vinci, aquests rumors s’han popularitzat. Però, a nosaltres, només ens interessa la faceta històrica dels templers. I com que l’orde s’estenia per tot Europa, us proposem centrar-nos en els templers a Catalunya, on es van establir en castells com el de Miravet. En aquesta última entrega de “Sobre terra”, us recomanem documentals, llibres, rutes i museus per conèixer millor la història d’aquests misteriosos cavallers.

» Text complet

Categories: General , Sobre Terra , Vídeos
Escrit per: sotaterra
Recreacio iber

Ausetans, ilergets, laietans, cossetans, sordons o bergistans. Què tenen en comú aquests noms? Doncs que tots són noms de tribus del poble iber que s’assentaren en territori català. La cultura ibèrica es pot identificar a Catalunya a partir del segle VI aC, quan les poblacions neolítiques de la zona reben la influència dels pobles indoeuropeus i fan un canvi cap a la civilització. La seva empremta és palesa a tot Catalunya, on podem trobar desenes de jaciments que testimonien la importància de la cultura ibera. Avui, a Sobre terra, us proposem un seguit d’activitats per conèixer aquests avantpassats.

» Text complet

Categories: General , Sobre Terra , Vídeos
Escrit per: sotaterra
St pintures

Abans del metro i abans de les perforacions de les obres de l’AVE, els homes primitius ja estaven interessats en el subsòl d’aquestes terres que, en un futur, esdevindrien Catalunya. A l’anterior episodi de “Sota terra” vam visitar les coves del Toll, però hi ha moltes altres coves repartides pel territori català. Us animeu a endinsar-vos-hi?

» Text complet

Categories: General , Sobre Terra
Escrit per: sotaterra
Argos

Abans dels japonesos, italians, alemanys, russos, xinesos, nord-americans i altres turistes vinguts de tots els racons del planeta, els grecs ja es van interessar per Catalunya. Van fundar una colònia a Empúries i, posteriorment, a Roses, des d’on comerciaven amb tota la mediterrània. Pot ser que el caràcter emprenedor dels catalans arreli en aquestes colònies comercials dels grecs? Per descobrir-ho, al Sobre terra d’avui us portem unes quantes propostes per conèixer el llegat des grecs que desembarcaren a Catalunya l’any VI aC.

» Text complet

Categories: General , Sobre Terra
Escrit per: sotaterra
Termes Caldes

Què ens passa als catalans amb la higiene? Tant els romans i els àrabs, quan van instal•lar-se a Catalunya, el primer que van fer va ser edificar banys públics. Per què? Que potser anaven bruts tots els dies, els ibers? O potser és que llavors els nostres rius i mars no estaven tant contaminats i podien banyar-s’hi? Potser mai ho sabrem. Però, en tot cas, avui us presentem un seguit de propostes per conèixer els vestigis dels banys públics que romans i àrabs van edificar a casa nostra.

» Text complet

Categories: General , Sobre Terra
Escrit per: sotaterra
sobre terra arabs art

Durant molt temps, bona part de Catalunya va ser habitada pels musulmans. A principis del segle VIII, aquesta població peninsular estava formada per àrabs instal•lats a les ciutats, berbers situats en les zones rurals i siris, que havien format part de les primeres forces invasores. Algunes poblacions van ser importants centres culturals, com ara Balaguer, on hi havia una important escola teològica formada per estudiosos amb una remarcable influència en el món musulmà. Però el pensament i la cultura musulmans eren apreciats també per pensadors cristians. Ramon Llull dominava l’idioma àrab i les seves escoles teològiques, que van contribuir notablement en la formació del seu pensament.

El període musulmà de Catalunya fou breu, però intens. S’hi varen instal•lar al segle VIII i a l’XI van ser expulsats per les tropes cristianes. Avui, al “Sobre terra”, recuperarem la Catalunya de les mesquites, l’encens i les espècies. Benvinguts o, com diríem en àrab, AhlanwaSahlan!

» Text complet

Categories: General , Sobre Terra
Escrit per: sotaterra
Sobre terra Ictineu

Per mar i per riu, per comerciar i per pescar, per viatjar i per fer la guerra, l’aigua sempre ha estat una gran aliada de Catalunya. Alguns historiadors, fins i tot, afirmen que Cristòfol Colom, un dels navegants més importants de la història, era d’origen català. Per això, al “Sobre terra” d’avui us convidem a capbussar-vos dins la Catalunya marítima i fluvial, de la qual us presentem una petita mostra. Si coneixeu algun museu, llibre, indret o esdeveniment que ens permeti conèixer millor la tradició marítima i fluvial del nostre país, compartiu-ho a la secció de comentaris!

» Text complet

Categories: General , Sobre Terra
Escrit per: sotaterra
Categories: General , Sobre Terra , Vídeos
Escrit per: sotaterra
sobre terra tarraco

Molt abans que els italians escollissin Catalunya com una de les seves destinacions turístiques preferides, els romans ja s’havien fixat en casa nostra. Però ells van anar una mica més enllà. Els va agradar tant aquesta terra, que van convèncer els ibers per integrar-se a l’imperi Romà i es van quedar a viure a Catalunya. Arreu del territori, hi van fundar vil•les i ciutats amb temples, muralles, banys públics, amfiteatres i necròpolis. En anteriors episodis de “Sota terra”, vam comprovar que, per exemple, a Cabrera els romans tenien un doli que fabricava vi exclusivament per a ells, i que a Puig Ciutat es van esbatussar entre ells davant dels ulls atònits dels habitants autòctons. Sembla que algunes pràctiques dels turistes italians tenen un clar precedent en els seus avantpassats romans!

En tot cas, l’aportació dels romans a Catalunya és inestimable i podem trobar restes del seu pas per tot arreu. Per això, el Sobre terra d’avui us presenta una petita selecció d’alguns jaciments romans de Catalunya. Com sempre, la llista és incompleta, i comptem amb vosaltres perquè ens recomaneu els vostres indrets preferits!

» Text complet

Categories: General , Sobre Terra
Escrit per: sotaterra
sobre terra mandibula

En el programa anterior, vam poder comprovar que Catalunya va ser la llar d’una gran diversitat de dinosaures. Espècies d’antics rèptils, com ara el titanosaure, el nodosaure, o l’hadrosaure, l’espècie de la quan han quedat més vestigis, van campar per terres catalans fins a l’enigmàtica fi dels seus dies. Però encara queden testimonis del seu imperi, en forma de fòssils, esquelets i petjades. Avui, al “Sobre terra”, et guiarem per la Catalunya més salvatge.

» Text complet

Categories: General , Sobre Terra , Vídeos