Escrit per: sotaterra
Eudald Miravet

En arqueologia, els encerts sovint són possibles gràcies als errors. Encara que preparis una excavació fins a l’últim detall, és impossible saber amb certesa què s’amaga sota terra. Però els successius errors, afortunadament, t’apropen cada cop més al teu objectiu real.

A l’episodi “Castell de Miravet: el setge dels templers”, els nostres arqueòlegs van haver de fer el cor fort i treballar de valent per trobar uns cavallers de l’ordre del Temple que es resistien a treure el cap. La Roser, que llavors encara no havia visitat el castell de Miravet, va reclutar uns quants companys de carrera (el Marc, l’Adri i el Gerard) per excavar al pati d’armes, on es pretenia trobar els dormitoris dels templers. Comunicant-se constantment amb l’Eudald i el director del jaciment per mitjà d’un walkie-talkie, van obrir dues cates i van començar a picar de valent. Desprès de molt esforç, per fi van desenterrar un mur, els materials del qual no permetien identificar-lo amb claredat. El segon dia d’excavació, van constatar que era dels segles XVII-XVIII... molt posterior a la fi de l’orde del Temple! Així que l’últim dia, convençuts que amb una jornada de feina era impossible arribar fins als estrats propis de l’època dels templers, van enviar la Roser i els seus companys a l’infern de Miravet...

» Text complet

Escrit per: sotaterra
Caldes grup

Anar a gaudir de les aigües termals a Caldes és un luxe. Però anar-hi a treballar..., ai! Anar-hi a treballar és un infern! Temperatures extremes, espais reduïts i fang tan calent que se’t pot menjar les botes. Però no avancem esdeveniments.
Com en altres ocasions, el treball de “Sota terra” a Caldes va ser ben visible. Es va obrir la plaça principal del municipi. De ben segur que més d’un veí, en veure aquell clot on abans hi havia el mercat, va pensar que ja ho avisava, la televisió, que els mercats s’enfonsaven!

A la plaça de Caldes s’hi van obrir dues cales enormes on, tard o d’hora, hi van treballar gairebé tots els nostres arqueòlegs habituals i molt altres d’esporàdics, com ara uns companys de facultat de la Roser. L’objectiu era trobar-hi una piscina de grans dimensions, així que feien falta com més mans millor per assolir el repte en tres dies!

» Text complet

Categories: General , Diari d'excavació
Escrit per: sotaterra
Diari Balaguer cala

Per qüestions de producció, l’equip de “Sota terra” va haver de rodar i excavar en tres jaciments seguits. Aquest “Tourmalet” arqueològic va començar a Puig Ciutat i, si ho recordeu, el rodatge va ser de tot menys plàcid, a causa de les pluges torrencials que van caure durant tot el rodatge. Després, l’equip es va desplaçar a Balaguer, on, afortunadament, les pluges no abunden. Però, probablement, els arqueòlegs devien haver empipat alguna deïtat a les ruïnes de Puig Ciutat, perquè, contra tot pronòstic, l’excavació de Balaguer va comptar, un altre cop, amb l’inestimable companyia de la pluja.

» Text complet

Escrit per: sotaterra
Diari Drassanes 1

L’arqueologia i les ciutats no acostumen a portar-se massa bé. Normalment, les restes apareixen per accident en el decurs d’unes obres. Als encarregats de les construccions, no els fa gens de gràcia que apareguin ruïnes o cossos antics mentre feinegen. A l’acte, acudeixen els arqueòlegs, carregats d’eines i documents, per fer preguntes, delimitar cales i, en general, entorpir les obres. Però, als arqueòlegs, tampoc els agrada gens treballar en aquestes condicions adverses i, a vegades, també hostils. A més, els fonaments de les ciutats amaguen una teranyina de cables d’electricitat i canonades d’aigua o de gas molt perillosa.

» Text complet

Categories: General , Diari d'excavació
Escrit per: sotaterra
de puigciutat legionari roma

Es pot dir que al jaciment de Puig Ciutat s’hi ha treballat relativament poc. Encara que hi havia referències documentals, la seva descoberta data dels anys 80, quan un moviment de terres el va fer visible per primer cop. Però no és fins al 2010 quan un equip d’arqueòlegs, encapçalat per Àngels Pujol, Carles Padrós i Roger Sala, el comença a excavar. Els misteris que envolten aquest antic assentament romà són molt nombrosos i la feina a fer, gairebé interminable. Per això, el “Sota terra” es delia per posar el pic i la pala sobre la terra del Lluçanès.

Tot i això, el primer contacte entre els arqueòlegs del programa i els autòctons no va començar amb bon peu. Només arribar al jaciment, mentre els càmeres s’estaven preparant i els maquilladors treien les lleganyes dels ulls als arqueòlegs, la Gemma s’apropà a l’equip autòcton i els saludà amb un “bon dia a la gent d’Osona”, que va ser respost amb cares llargues i un silenci incòmode. Glups! La son i la vida a Barcelona van jugar una mala passada a la nostra arqueòloga vigatana. Sort que va saber reaccionar de pressa i, desprès d’un “bon dia a la gent del Lluçanès” i una disculpa, van fer les paus. Tenien 3 dies de feina molt intensa per endavant i no era qüestió de barallar-se!

» Text complet

Categories: General , Diari d'excavació
Escrit per: sotaterra
diari excavacio iguana

El rodatge a Isona i Conca Dellà va ser un gran repte per a l’equip de “Sota terra”. Per començar, la cerca d’ossos i fòssils correspon a la paleontologia, i no pas a l’arqueologia. Encara que les dues ciències són cosines germanes, cadascuna compta amb un conjunt de coneixements i tècniques pròpies. A pesar d’això, tots els arqueòlegs del programa, especialment la Roser i la Gemma, tenien moltes ganes de tastar el món de la paleontologia. Afortunadament, la “tribu dels paleos”, com s’hi refereix amb molt d’afecte la Gemma, van resulta ser uns grans mestres i millors companys. Provinents del Museu de la Conca Dellà i de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, els paleontòlegs van guiar els nostres arqueòlegs durant la cerca de restes de dinosaures, però també pels intricats camins de muntanya que menaven cap als jaciments...

» Text complet

Categories: General , Diari d'excavació
Escrit per: sotaterra
de gemma claqueta

L’episodi de “Sota terra” rodat a Tàrrega va ser un dels més emotius de la història del programa. Les restes desenterrades explicaven una història de rebuig i violència difícil de pair. Casualment, l’excavació també va ser una de les més difícils, per culpa d’una pluja inclement que va entorpir la tasca de tot l’equip durant el primer dia. Per sort, tots coneixien la recepta per superar aquest escull: professionalitat i bon humor. I així va ser com van agafar les eines i van començar a picar el call de Tàrrega.

» Text complet

Categories: General , Diari d'excavació
Escrit per: sotaterra
Amoros claqueta

Cabrera de Mar és una zona molt rica en restes arqueològiques d’època ibèrica i romana. L’equip de “Sota terra” va realitzar-hi excavacions en un dels episodis de la primera temporada, però van ser tantes les descobertes, que hi van tornar a la segona temporada per continuar indagant en el passat de la regió. Aquest cop es va decidir excavar, alhora, en jaciments diferents, com ara el de Ca l’Arnau, Can Rodon o Burriac. Hi havia molt per descobrir i tan sols 3 dies per excavar! Per tant, els nostres arqueòlegs s’hi van haver d’escarrassar com mai. Les jornades de treball anaven de sol a sol i, fins i tot, hi havia ocasions en què es continuava l’excavació del jaciment amb la lluna al cel, i s’il•luminava la zona de treball amb un potent focus halogen. Qualsevol ajuda era necessària, i fins i tot en Biosca, que és un home més acostumat a la cadira i l’ordinador, va haver d’arromangar-se i picar contra rellotge.

» Text complet

Categories: General , Diari d'excavació
Escrit per: sotaterra
Diari Vallsanta esquelet

El rodatge a la vall del Corb serà recordat per l’equip de “Sota terra” com un dels més misteriosos de tota la seva història. De fet, els enigmes a què s’enfrontaven eren tan grans, que no hauria anat gens malament que els nostres arqueòlegs haguessin disposat de l’ajuda d’un arqueòleg. Penseu que exagerem? I ara! Escolteu com van viure aquesta excavació la Roser i la Gemma, les dues arqueòlogues de “Sota Terra”.

» Text complet

Categories: General , Diari d'excavació
Escrit per: sotaterra
Diari Deltebre 1

A ningú se li escapa que la particularitat del “Sota terra” de Deltebre va ser el medi en què els arqueòlegs s’havien de moure: l’aigua. A tots els arqueòlegs els feia molta il•lusió submergir-se per investigar el vaixell “Alfred” i recuperar alguns objectes de la seva càrrega, però, alhora, eren conscients que l’arqueologia marina era especialment dura i perillosa. A més, la tele engreixa, i el vestit de neoprè deixa molt poc espai a la imaginació.

Les primeres proves d’immersió es van fer a la piscina del càmping on s’allotjava tot l’equip. Allà, fins i tot alguns membres de producció van poder fer de mariners d’aigua dolça (i estancada) durant una estona. Però enfonsar-se a plom, encara que sigui en una piscina, no és pas una experiència gratificant. De fet, l’Amorós quasi s’ofega durant aquestes primeres immersions, però la convicció dels arqueòlegs era tan forta que, a pesar dels accidents, tots ells estaven decidits a submergir-se a la cerca del vaixell enfonsat, acompanyats dels arqueòlegs del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya. Finalment, els escollits de l’equip del “Sota terra” van ser la Roser i l’Amorós. Es van ajustar el vestit de neoprè i es van preparar amb il•lusió per al gran salt...

» Text complet

Categories: General , Diari d'excavació