Escrit per: sotaterra
Planeta huma

"Planeta humà" ens parla del procés d'hominització i humanització que va viure la Terra fa més de quatre milions d'anys. Els autors repassen cadascuna de les adquisicions que esdevindran pròpies dels humans, des del bipedisme adquirit pels primers homínids fins al desenvolupament d'un llenguatge simbòlic.

Eduald Carbonell i Robert Sala aporten dades empíriques recents, entre les quals destaquen les troballes d'Atapuerca, per demostrar que avui en dia ja disposem de prou informació per no haver de plantejar les preguntes de sempre: Quan ens vam fer humans?, a partir de quin moment som humans? La resposta és que no hi ha un moment definit, és un procés llarg, que va iniciar-se fa més de quatre milions d'anys... i encara continua.

Vols guanyar un exemplar d'aquest fantàstic llibre?

» Text complet

Categories: General , Concursos
Escrit per: sotaterra
poble romanic

"Un poble en temps del Romànic" és un llibre de l'editorial Comanegra que ens descobreix com es vivia en els pobles romànics del nostre entorn amb unes magnífiques il·lustracions plenes de detall i realisme.

Conèixer les formes de vida en un poble medieval és com conèixer els nostres avis i, fins i tot, els nostres pares, perquè en el medi rural europeu moltes de les feines quotidianes, els jocs o els costums han romàs gairebè de manera invariable fins fa mig segle.

En aquest llibre il·lustrat hi desfilen paisatges, esglésies, cases, picapedrers, mestres d'obra, fusters, ferrers, cavallers caçant i camperols treballant el camp, escenes de família i nens jugant, gent que va anar creant allò que som avui nosaltres i que ens va deixar, entre altres moltes coses, aquesta meravella que és l'art romànic.

Vols guanyar un dels 5 exemplars que sortegem d'aquest fantàstic llibre?

» Text complet

Categories: General , Concursos
Escrit per: sotaterra
Ahir a la nit el "Sota terra" va viatjar fins al barri jueu de Tàrrega per indagar en els avalots d'època medieval. Si us vau perdre el capítol, ara podeu veure'l en aquest mateix blog. A més, us oferim la possibilitat de guanyar una subscripció la revista Sàpiens, que aquest mes porta un magnífic reportatge sobre el call de Tàrrega. A més, hi trobaràs l'opinió dels arqueòlegs de "Sota terra"!

Vols guanyar la subscripció a Sàpiens i no saps com? Doncs investigant, tal i com ens agrada al "Sota terra"!A l'episodi "Tàrrega, una història sagnant" vam sentir a parlar d'un escriptor jueu de la ciutat, famós pels seus proverbis. Saps quin és el nom de l'escriptor jueu de Tàrrega que va escriure el llibre de proverbis "Qüestions de vida"?

Recordeu que, si voleu participar al concurs, ho heu de fer a través de l'apartat Concursos del web de TV3. Insistim: no ens envieu cap correu elèctric!
Categories: General , Concursos , Vídeos
Escrit per: sotaterra
Ahir a la nit el "Sota terra" va tornar a Cabrera de Mar per excavar les seves restes ibers i romanes. Si us vau perdre el capítol, ara podeu veure'l en aquest mateix blog. A més, us oferim la possibilitat de guanyar una subscripció la revista Descobrir. Com? Doncs investigant, tal i com ens agrada al "Sota terra"!A episodi "Cabrera, retorn a la ciutat romana", els arqueòlegs van excavar en nombrosos jaciments per poder explicar què passà amb la ciutat romana i el poblat iber. Una de les línies d'investigació més apassionants era la recerca de la mida exacta d'un temple dedicat al déu mitra, una divinitat pagana el culte a la qual va arribar a rivalitzar amb el cristianisme. Per això, avui us preguntem en quin jaciment de Cabrera de Mar es troba el temple mitraic?

Aquest cop, si voleu participar al concurs, ho heu de fer a través de l'apartat Concursos del web de TV3. Insistim: no ens envieu cap correu elèctric!

Endavant i sort!
Categories: General , Concursos , Vídeos
Escrit per: sotaterra
Ahir a la nit el "Sota terra" va viatjar fins la vall del Corb per investigar el misteriós monestir de Santa Maria de Vallsanta. Si us vau perdre el capítol, ara podeu veure'l en aquest mateix blog. A més, us oferim la possibilitat de guanyar una subscripció la revista Sàpiens. Com? Doncs investigant, tal i com ens agrada al "Sota terra"!
A episodi "Santa Maria de Vallsanta: el monestir dels enigmes", els arqueòlegs van trobar les restes de nombroses monges que van viure al monestir en diferents èpoques. Juntament amb els ossos d'una de les religioses, vam descobrir també un objecte molt valuós: una butlla papal. A quin papa pertanyia aquesta butlla? Envieu-nos la vostra resposta a concurssotaterra@gmail.com amb el text "Concurs Vallsanta-Sota terra" a l'assumpte i participareu en el sorteig d'una subscripció a la revista Sàpiens durant 6 mesos.

Podeu enviar-nos les respostes fins el dimecres 2 de febrer.
Categories: General , Concursos , Vídeos
Escrit per: sotaterra
Ahir a la nit vam estrenar la 2a temporada del "Sota terra" amb l'episodi Naufragi al Delta de l'Ebre. Si us el vau perdre, ara podeu veure'l en aquest mateix blog. A més, us oferim la possibilitat de guanyar una subscripció la revista Descobrir. Com? Doncs investigant, tal i com ens agrada al "Sota terra"!A l'últim episodi, els arqueòlegs van recuperar nombrosos objectes del vaixell Alfred. Un dels més importants era un segell que, segons Gustau Vivar, director del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), pertanyia a la burocràcia del vaixell. Quin nom hi figura en aquest segell? Envieu-nos la vostra resposta a concurssotaterra@gmail.com i participareu en el sorteig d'una subscripció a la revista Descobrir durant 6 mesos.
Categories: General , Concursos