Escrit per: sotaterra


El "Sota terra" també té la seva "Masia" particular... i nosaltres ni ho sospitàvem! Els alumnes de batxillerat de l’ Escola Vedruna de Gràcia de Barcelona van fer una visita a les Termes Romanes, i de tot plegat en van fer un bon resum. Moltes gràcies per aquest homenatge, nois!

Categories: General , Vídeos
Escrit per: sotaterra
Categories: General , Vídeos
Escrit per: sotaterra


Després de 13 episodis, la segona temporada de “Sota terra” arriba al final. Hem excavat sota el sol i la pluja, hem picat pedra fins a acabar amb els ossos baldats, hem fet broma entre núvols de pols i hem hagut de suportar el Fermí, que es posava molt pesat quan les troballes començaven a aparèixer. Però ha valgut la pena. Per què? Doncs perquè hem trobat dinosaures al Prepirineu, enterraments romans a les Drassanes de Barcelona i un vaixell de la guerra del Francès al delta de l’Ebre. I, bé, com diria l’Eudald, en alguna ocasió també hem “llepat”, però cal dir que dels errors se n’aprèn més que dels encerts.

Aquesta temporada ha estat trepidant. Els bons moments han estat gairebé incomptables, i no tenim paraules per expressar el plaer que hem sentit de poder compartir-los amb uns espectadors com vosaltres. Per això, hem decidit reunir-los tots en un sol capítol resum, per gaudir-ne plegats un cop més. Ens hi acompanyeu?

Diumenge 29 d'abril, a les 22.30, ens acomiadarem de "Sota terra" amb tots vosaltres des d'un escenari incomparable: la "casa" del nostre estimat Eudald. No hi podeu faltar!
Categories: General , Sinopsis , Vídeos
Escrit per: sotaterra
Eudald Miravet

En arqueologia, els encerts sovint són possibles gràcies als errors. Encara que preparis una excavació fins a l’últim detall, és impossible saber amb certesa què s’amaga sota terra. Però els successius errors, afortunadament, t’apropen cada cop més al teu objectiu real.

A l’episodi “Castell de Miravet: el setge dels templers”, els nostres arqueòlegs van haver de fer el cor fort i treballar de valent per trobar uns cavallers de l’ordre del Temple que es resistien a treure el cap. La Roser, que llavors encara no havia visitat el castell de Miravet, va reclutar uns quants companys de carrera (el Marc, l’Adri i el Gerard) per excavar al pati d’armes, on es pretenia trobar els dormitoris dels templers. Comunicant-se constantment amb l’Eudald i el director del jaciment per mitjà d’un walkie-talkie, van obrir dues cates i van començar a picar de valent. Desprès de molt esforç, per fi van desenterrar un mur, els materials del qual no permetien identificar-lo amb claredat. El segon dia d’excavació, van constatar que era dels segles XVII-XVIII... molt posterior a la fi de l’orde del Temple! Així que l’últim dia, convençuts que amb una jornada de feina era impossible arribar fins als estrats propis de l’època dels templers, van enviar la Roser i els seus companys a l’infern de Miravet...

» Text complet

Escrit per: sotaterra
templers

L'orde del Temple va ser una institució medieval de caràcter religiós i militar, nascuda el segle XII i dissolta a principis del XIV. Els templers van organitzar un sistema bancari d’abast europeu que prestava diners a personatges molt poderosos, com ara Felip IV de França, que hi va contraure nombrosos deutes. Per solucionar els seus problemes econòmics, aquest monarca va decidir posar fi a aquest orde. L’acusà d’heretgia i sodomia i, finalment, va ser purgat per la mateixa Església.

Històricament, els templers han estat un orde al qual s’han atribuït moltes llegendes. Des de fa uns quants anys, arran de la seva aparició en novel•les com El codi da Vinci, aquests rumors s’han popularitzat. Però, a nosaltres, només ens interessa la faceta històrica dels templers. I com que l’orde s’estenia per tot Europa, us proposem centrar-nos en els templers a Catalunya, on es van establir en castells com el de Miravet. En aquesta última entrega de “Sobre terra”, us recomanem documentals, llibres, rutes i museus per conèixer millor la història d’aquests misteriosos cavallers.

» Text complet

Categories: General , Sobre Terra , Vídeos

23/04/2012: Castell de Miravet

Escrit per: sotaterra
castell miravet

El castell de Miravet és una fortalesa medieval situada al terme de Miravet (Ribera d'Ebre), al cim d'un turó d'uns 100 metres. El riu Ebre passa als seus peus i un conjunt de penya-segats li proporcionen una òptima defensa natural. Aquesta fortificació és un dels millors exemples d’un tipus de construcció militar creada a Terra Santa i difosa a l'Occident europeu per l'orde del Temple.

» Text complet

Categories: General , Jaciments , Vídeos
Escrit per: sotaterra


Trobarem el cementiri perdut dels Templers?

Després de conquerir-lo als almoràvits, els Templers basteixen a Miravet un castell inexpugnable on ells mateixos hauran de resistir l'atac de Jaume II. Intentarem descobrir com va anar el setge i buscarem els elements que fan el castell inexpugnable: quina va ser la seva estructura de defensa i com estava organitzada la vida al seu interior. En aquest viatge als orígens del castell farem una inevitable visita als conflictes que ha viscut aquesta fortificació situada en un punt estratègic de la nostra geografia. Trobarem restes templeres en els tres dies del programa? Doncs, per una vegada, el “Sota Terra” vorejarà el fracàs més absolut... Tot i que a darrera hora, una gran sorpresa salvarà l’orgull de l’equip.
Categories: General , Vídeos
Escrit per: sotaterra
Recreacio iber

Ausetans, ilergets, laietans, cossetans, sordons o bergistans. Què tenen en comú aquests noms? Doncs que tots són noms de tribus del poble iber que s’assentaren en territori català. La cultura ibèrica es pot identificar a Catalunya a partir del segle VI aC, quan les poblacions neolítiques de la zona reben la influència dels pobles indoeuropeus i fan un canvi cap a la civilització. La seva empremta és palesa a tot Catalunya, on podem trobar desenes de jaciments que testimonien la importància de la cultura ibera. Avui, a Sobre terra, us proposem un seguit d’activitats per conèixer aquests avantpassats.

» Text complet

Categories: General , Sobre Terra , Vídeos
Escrit per: sotaterra
Jaciment turo Montgros

El poblat iber del turó del Montgròs es troba situat dins del Parc Natural del Montseny. Aquesta fortificació gaudeix d’una posició estratègica, sobre una península rocosa d’unes 9 hectàrees i envoltada per un conjunt de penya-segats, des d’on controla l’accés a la plana de Vic a través de Collformic. L’únic punt d’accés possible, l’istme que uneix la serra amb la península, és on els ibers concentraren els seus esforços per construir-hi la imponent fortificació.

» Text complet

Categories: General , Jaciments , Vídeos
Escrit per: sotaterra
Categories: General , Vídeos