Sóc conscient que quan es valora una pel•lícula amb una puntuació tan elevada es generen expectatives excessives. Dit això, tampoc puc deixar de recomanar un dels documentals més entranyables que he vist últimament: “El somni”, una petita perla que (com a mínim) hauria de veure tothom qui estima el país, la natura i la cultura popular. La llàstima és que aquest desig difícilment es farà realitat per la preocupant falta d’exhibidors que apostin per produccions que s’allunyen de les lleis comercials majoritàries. També és veritat que no tota la responsabilitat se l’ha de carregar aquest sector de la indústria.

Fotograma del documental "El somni", un film de Christophe Farnarier

El que fa sentir més impotència és que la simplicitat, la ironia i la tendresa del debut com a director del fotògraf Christophe Farnarier té potencial suficient per sorprendre molts més espectadors dels que el “mercat” haurà permès. “El somni” és un cant a una manera de viure que està en perill d’extinció, un poema que convida desacomplexadament, i amb naturalitat, a la reflexió. Farnarier, filòleg i historiador de l’art marsellès establert a Banyoles, explica que ha volgut fer el retrat d’un home lliure, Joan Pipa, un pastor que durant 50 anys ha practicat la transhumància amb les seves ovelles. Aquest viatge pels camins ramaders acaba convertint-se en un commovedor homenatge a la saviesa popular a través de diàlegs impagables sobre temes tan diferents com el canvi climàtic, George Bush, Bin Laden, la febre urbanística o l’abandonament del camp.

Fotograma del documental "El somni", un film de Christophe Farnarier

Tal com passava en un altre magnífic documental, “En construcció” (José Luis Guerín, 2001), el que es mostra a “El somni” és extrapolable i posa en evidència les conseqüències de portar una vida accelerada com l’actual. En definitiva, es tracta d’una lliçó subtil i contemplativa que es degusta amb un somriure permanent!

Rodatge del documental "El somni", un film de Christophe Farnarier