iCat FM - SOTA SOSPITA

Arxius

Estas veient: novembre 2008

12/11/2008: "JCVD" (* * * * -)

Categoria: Cartellera
Escrit per: Ferran Auberni
Em pensava que no arribaria a dir-ho mai, però... Jean-Claude van Damme acaba de demostrar tenir sentit de l'humor i certes habilitats dramàtiques. Tota una sorpresa, francament. I és que la seva última pel·lícula, "JCVD", és un dels títols més originals de la cartellera actual. Sens dubte, el musculós actor belga ha marcat un punt i a part a la seva (qüestionable) trajectòria.

Jean-Claude van Damme a "JCVD"

Potser algú pensa que m'he begut l'enteniment, però estic convençut que qui hagi vist o conegui el projecte estarà d'acord amb mi. Desmitificar, trencar tòpics i fugir dels prejudicis sempre són actituds sanes i constructives. Això és, precisament, el que ens proposa Mabrouk El Mechri a "JCVD", una intel·ligent tragicomèdia on Van Damme es parodia a si mateix encarnant una estrella en hores baixes, divorciat i amb una filla avergonyida per les pel·lícules que ha fet el seu pare. Una coproducció francesa que flirteja amb la idea del fals documental i amb la qual El Mechri, hàbilment, ha humanitzat un dels seus herois d’infància involucrant-lo en un robatori.Tot i que convenç més la part irònica que la seriosa, "JCVD" és una proposta àgil i balsàmica que reflexiona sobre el pes de la popularitat amb uns diàlegs sucosos carregats d’intencionalitat. Serà interessant veure si acaba de néixer un nou Van Damme o tot plegat ha estat producte de les circumstàncies, un director en estat de gràcia i un actor molt necessitat. De moment, el protagonista de "Soldat universal" ja té en cartera la seva segona pel·lícula com a director, "Full love", que ell mateix s'ha encarregat de produir, escriure i protagonitzar.

Jean-Claude van Damme a "Full love"
Categoria: Cartellera
Escrit per: Ferran Auberni
Sóc conscient que quan es valora una pel•lícula amb una puntuació tan elevada es generen expectatives excessives. Dit això, tampoc puc deixar de recomanar un dels documentals més entranyables que he vist últimament: “El somni”, una petita perla que (com a mínim) hauria de veure tothom qui estima el país, la natura i la cultura popular. La llàstima és que aquest desig difícilment es farà realitat per la preocupant falta d’exhibidors que apostin per produccions que s’allunyen de les lleis comercials majoritàries. També és veritat que no tota la responsabilitat se l’ha de carregar aquest sector de la indústria.

Fotograma del documental "El somni", un film de Christophe Farnarier

El que fa sentir més impotència és que la simplicitat, la ironia i la tendresa del debut com a director del fotògraf Christophe Farnarier té potencial suficient per sorprendre molts més espectadors dels que el “mercat” haurà permès. “El somni” és un cant a una manera de viure que està en perill d’extinció, un poema que convida desacomplexadament, i amb naturalitat, a la reflexió. Farnarier, filòleg i historiador de l’art marsellès establert a Banyoles, explica que ha volgut fer el retrat d’un home lliure, Joan Pipa, un pastor que durant 50 anys ha practicat la transhumància amb les seves ovelles. Aquest viatge pels camins ramaders acaba convertint-se en un commovedor homenatge a la saviesa popular a través de diàlegs impagables sobre temes tan diferents com el canvi climàtic, George Bush, Bin Laden, la febre urbanística o l’abandonament del camp.

Fotograma del documental "El somni", un film de Christophe Farnarier

Tal com passava en un altre magnífic documental, “En construcció” (José Luis Guerín, 2001), el que es mostra a “El somni” és extrapolable i posa en evidència les conseqüències de portar una vida accelerada com l’actual. En definitiva, es tracta d’una lliçó subtil i contemplativa que es degusta amb un somriure permanent!

Rodatge del documental "El somni", un film de Christophe Farnarier

Enllaços patrocinats


© Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, S.A.